Mooie successen in 2018!

Foto: Bas Verschoor Foto: Bas Verschoor
  • Nieuws
  • Mooie successen in 2018!
donderdag 13 december 2018

Onze boswachters en vrijwilligers verzetten dag in dag uit veel werk om de natuur in onze provincie te behouden en om mooie groene plekken bij jou in de buurt te creëren. Maar ze kunnen het niet alleen. Steun van onze Beschermers is onmisbaar! Hieronder lees je welke prachtige projecten we hebben kunnen realiseren dankzij onze betrokken donateurs.

Foto: Bas Verschoor Foto: Bas Verschoor
Met jouw steun maken we de natuur in onze regio beleefbaar en toegankelijker. Hier gaan we komend jaar mee door!
Fred Spreen, boswachter Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Aankoop van de Crezéepolder

We konden het natuurgebied de Crezéepolder langs de rivier de Noord aankopen. We zijn daar extra blij mee, omdat het een speciaal gebied is met eb en vloed - maar met zoet water in plaats van zout water. Dat komt niet vaak voor! We laten de Crezéepolder nu uitgroeien tot een vrij toegankelijk gebied waar u prachtige wandelingen kunt maken. U komt daarbij de meest uiteenlopende vogel- en plantensoorten tegen, zoals de spindotter, de blauwborst en de lepelaar. Straks kunt u er zelfs bevers en visarenden tegenkomen! We zoeken nog vrijwilligers voor dit prachtige natuurgebied, dus als u interesse heeft horen we het graag.

Reddingsactie voor wilde bijen

We konden 9 wilde bijenplekken aanleggen om de achteruitgang van het aantal bijen en andere insecten een halt toe te roepen. Van de 358 wilde bijensoorten in Nederland wordt meer dan de helft met uitsterven bedreigd! Een goede bijenplek biedt voedsel, beschutting en voortplantingsmogelijkheden. Daarom hebben we bloemenakkers ingezaaid voor voedsel en hebben we singels en heggen aangelegd om nestelplekken te creëren (zie filmpje!).

Nieuwe recreatiemogelijkheden op Voorne-Putten

In de Duinen van Oostvoorne hebben we een nieuw kijkplateau gebouwd dat u een prachtig uitzicht biedt op de Slikken van Voorne met zijn vele vogels en indrukwekkende waddenachtige landschap. Nieuwe informatiepanelen geven u informatie over alles wat er in de omgeving te zien is. Aan de voet van de duintop hebben we een tweede plateau gerealiseerd die toegankelijk is voor mensen met een rolstoel - en ook de wandelroutes zijn aangepast. Twee routes zijn rolstoelvriendelijk gemaakt. Daarnaast kunt u de voormalige zeekreek in het natuurgebied de Holle Mare bij Zwartewaal weer zien! Er loopt nu een prachtig struin- en vlonderpad naar een nieuw kijkplateau.

Heropening van Boezemmolen No. 6

In 2018 hebben we de restauratie van Boezemmolen No. 6 bij Haastrecht afgerond. De in 2010 door ons aangekochte molen kan weer malen! De laatste fase bestond uit het plaatsen van het scheprad en het metselen van de waterdoorgang. Ook heeft de molen twee nieuwe roedes gekregen, zoals hier te bekijken is. De molen is op 8 september officieel heropend. Komend jaar willen we een miniboezem aanleggen, zodat de Boezemmolen daadwerkelijk water uit de Vlist in de boezem kan malen. Zo houden we het verhaal over de ontstaansgeschiedenis van het veenweidengebieden levend.

Verbeteringen voor vleermuizen én bezoekers

We konden het project ‘Benut en Beleef Vinetaduin’ afronden. In het bunkercomplex is het 450 meter lange gangenstelsel nu verdeeld in een zone voor vleermuizen en een zone voor bezoekers. In de vleermuiszone hebben we verbeteringen aangebracht, waardoor het aantal vleermuizen na een jarenlange achteruitgang voor het eerst weer is toegenomen. De rondleidingzone is gerestaureerd en veilig gemaakt voor bezoekers. Daarnaast hebben we gidsen opgeleid die in de zomermaanden rondleidingen kunnen organiseren. ’s Winters doen we dat niet, zodat vleermuizen ook in dit deel van het gangenstelsel kunnen overwinteren. Kom langs en beleef Vinetaduin zelf!

Samen behouden we de natuur

Wij vinden het belangrijk dat iedereen in Zuid-Holland kan genieten van een groene omgeving. Stap voor stap werken we aan meer natuur dichtbij. Dankzij de steun van onze Beschermers en vele anderen maken we Zuid-Holland nog mooier!
Ook een steentje bijdragen?

Word Beschermer of steun een project naar keuze.

Met jouw steun maken we de natuur in onze regio beleefbaar en toegankelijker. Hier gaan we komend jaar mee door!
Fred Spreen, boswachter Stichting Het Zuid-Hollands Landschap