Nieuwe bomen en struiken voor het Achterbos bij Rhoon

Tekst: Kees Loogman | Beeld: A.R. Mulder Tekst: Kees Loogman | Beeld: A.R. Mulder
  • Nieuws
  • Nieuwe bomen en struiken voor het Achterbos bij Rhoon
maandag 18 maart 2019

Welke Rotterdammer kent het Kasteel van Rhoon niet? En nu vraag twee: ken je het Achterbos, verscholen op het eiland achter het kasteel waar je alleen via dat smalle ophaalbruggetje komt? Samen met Menno van Lopik, boswachter bij Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, gaan we er een kijkje nemen. Want er zijn nieuwe bomen en struiken nodig om het Achterbos te behouden voor nu en voor de toekomst.

Tekst: Kees Loogman | Beeld: A.R. Mulder Tekst: Kees Loogman | Beeld: A.R. Mulder
De sfeer en dit bos willen we heel graag behouden. Daar hebben we nieuwe bomen en nieuwe struiken voor nodig. We willen hier soorten planten die sterk zijn en goed bestand tegen de natte bodem
Menno van Lopik, regiobeheerder Eilanden, Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Zodra je over het oude ophaalbruggetje loopt en voet zet op het eiland, zie je het: de bomen op dit eiland hebben natte voeten. Zelf heb je er met goede wandelschoenen geen last van, omdat de paden droog zijn. Daar zorgt de beheerder, Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, voor. Vanaf stap één is het een gave wandeling; kruip door, sluip door tussen de oude bomen. Het kasteel en de tuin ernaast, dat bruggetje en deze bomen – alles is móói oud. Je voelt de historie. Vroeger gebruikten de kasteelbewoners de bomen van hun Achterbos voor van alles en nog wat. Haardhout, bezemstelen, schuurtjes, tuinmeubelen... bomen werden regelmatig gekapt of gesnoeid en het hout kon goed gebruikt worden. Dat is verleden tijd. Het Achterbos is nu gewoon een bos.

Sfeertje

“Mooi sfeertje hier hè?” Boswachter Menno van Lopik van Het Zuid-Hollands Landschap komt ons tegemoet. “Het zou zo zonde zijn als dit bos ten ondergaat.” “De medewerkers van het kasteel hakken hier geen hout meer,” vertelt Van Lopik. Dat is uit de tijd. Van oudsher staan hier veel populieren. Die groeien snel, maar hun nadeel is: ze worden vaak niet ouder dan zo’n 50 jaar. De bomen waren echt in verval geraakt, ze werden te groot en te oud. Om het veilig te houden voor bezoekers is daarom de afgelopen periode flink gesnoeid en een aantal bomen gekapt. “Deze sfeer en dit bos willen we heel graag behouden. Daar hebben we nieuwe bomen en nieuwe struiken voor nodig. We willen hier soorten planten die sterk zijn en goed bestand tegen de natte bodem. Door die aanplant wordt het Achterbos weer als vanouds.”

Eiken, esdoorns, beuken...

Van Lopik kijkt alsof hij het liefst vandaag nog zou beginnen. “Klopt. We gaan het Achterbos een nieuwe start geven. Met 50 nieuwe zomereiken, veldesdoorns, iepen, zwarte elzen en beuken. En 50 nieuwe vlieren en meidoorns!” Dat zal wat kosten... “Klopt ook, maar wij rekenen op de steun van alle Rotterdammers, en andere Zuid-Hollanders. Zoveel mensen hebben zich hier bij Kasteel Rhoon op een trouwfoto laten zetten. Het is toch mooi dat je dat stukje groen dat erachter ligt met wat euro’s kunt steunen?” Hij zegt het met volle overtuiging, het zou ons niet verbazen als de actie ‘Nieuwe bomen en struiken in het Achterbos’ een succes wordt. Wat Van Lopik en Het Zuid-Hollands Landschap betreft krijgt het Achterbos nog dit jaar een nieuwe, vliegende start en staat het dan weer voor 50, misschien wel 100 jaar stevig achter het Kasteel van Rhoon.

Actie

Kom ook in actie voor de bomen en struiken in het Achterbos met een donatie, zodat we er met z'n allen nog lang van kunnen genieten: www.zhl.nl/bomenactie Eérst een kijkje nemen? Dat kan natuurlijk ook, want het Achterbos is altijd toegankelijk. Parkeren is mogelijk naast het kasteel. Menno van Lopik: “Het Achterbos is een bezoekje én een donatie zeker waard. Tot gauw!”

Ik help mee!

 

De sfeer en dit bos willen we heel graag behouden. Daar hebben we nieuwe bomen en nieuwe struiken voor nodig. We willen hier soorten planten die sterk zijn en goed bestand tegen de natte bodem
Menno van Lopik, regiobeheerder Eilanden, Stichting Het Zuid-Hollands Landschap