Nieuwe kudde voor de Duinen van Oostvoorne

Beeld: 123RF Beeld: 123RF
  • Nieuws
  • Nieuwe kudde voor de Duinen van Oostvoorne
woensdag 20 februari 2019

In de Duinen van Oostvoorne krijgen onze boswachters hulp van pony’s bij hun dagelijkse werkzaamheden in de duinen. Het hele jaar door helpen ze ons mee met het voorkomen van verruiging en verbossing van de duinen, samen met Galloway runderen. De huidige kudde IJslandse pony’s heeft ons jarenlang geholpen, zij zijn inmiddels bijna allemaal overleden, op mooie leeftijd. De hulpvraag bij het aanschaffen van een nieuwe kudde heeft veel vragen opgeroepen, daar gaan we graag nader op in.

Beeld: 123RF Beeld: 123RF
Wij willen graag het beste voor de natuur, de dieren én de mensen in het Zuid-Hollands Landschap. Daar is ons natuurbeheer op gebaseerd.
Menno van Lopik, regiebeheerder Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Het is belangrijk dat we snel een nieuwe kudde kunnen aankopen want de duinen verruigen en verbossen in rap tempo zonder hun hulp. De Galloway runderen alleen zijn onvoldoende in staat om het duingebied open te houden. Samen met de pony’s lukt dit wel.

Exmoor pony’s

Onze keuze voor de nieuwe kudde is gevallen op een specifiek ras, namelijk de Exmoor Pony. Deze keuze heeft vooral online op Social Media veel vragen opgeroepen en ook in onze inbox bleef het niet stil. De belangrijkste vraag: waarom nemen jullie geen Konikpaarden uit de Oostvaardersplassen over? We snappen heel goed dat dit bij zoveel mensen speelt. En natuurlijk hebben we over die optie nagedacht. We leggen je graag uit waarom we tot een andere conclusie zijn gekomen.

Drukste provincie van Nederland

De provincie Zuid-Holland is de drukste provincie in Nederland, de natuur staat hier enorm onder druk. Er zijn weinig grote aaneengesloten natuurgebieden waar voldoende plek is voor grote grazers zoals pony’s, runderen en herten. Dit geldt zeker voor de gebieden waar Stichting Het Zuid-Hollands Landschap voor zorgt. Onze gebieden zijn over het algemeen wat kleiner en liggen meer versnipperd.

Duinen van Oostvoorne

De Duinen van Oostvoorne is hierin een uitzondering. Hier is er wél voldoende plek voor grote grazers en worden we al bijna 30 jaar ondersteund door IJslandse pony’s en Galloway runderen. Het is ook een druk recreatiegebied waar veel mensen komen en waar veel wandel- en fietspaden doorheen lopen. Wij hebben hier de zorg voor de natuur, de dieren én de mens. Een combinatie die altijd spannend is. Daarom is het belangrijk dat we dieren hebben in onze gebieden die qua gedrag zo betrouwbaar mogelijk zijn.

Konikpaarden versus Exmoor pony’s

Konikpaarden en Exmoor pony’s zijn een vergelijkbaar ras en toch zitten er belangrijke verschillen tussen deze twee, wat uiteindelijk bepalend is geweest voor onze keuze. Konikpaarden zijn groter, nieuwsgieriger en hebben meer temperament dan Exmoor’s. Exmoor pony’s zijn wat schuwer, rustiger en kleiner van stuk. Ze zullen zich eerder afzijdig houden van mensen, er zijn geen bekende gevallen van aanvaringen tussen Exmoors en mensen in Nederland. Veiligheid en rust is belangrijk in ons gebied. De Koniks uit de Oostvaardersplassen zijn gewend geraakt aan een weids, open landschap en sterk kuddegedrag. Ook dat is geen goede combinatie met de Duinen van Oostvoorne. Wij willen het beste voor de natuur, de dieren én de mensen die er komen.

Eindstreep nabij voor nieuwe kudde

Goed voor de natuur zorgen kunnen we niet alleen, daar hebben we veel geld voor nodig. Als zelfstandige stichting moeten wij onze eigen broek ophouden. Soms komen we tekort en dan vragen we om financiële hulp. Aan fondsen, bedrijven en particulieren uit Zuid-Holland die de natuur een warm hart toedragen. Zo ook bij deze vraag voor hulp bij het aanschaffen van een nieuwe kudde, waar we voor een klein deel afhankelijk zijn van donaties. Jullie hebben ons al enorm geholpen met deze donaties, daar zijn we erg dankbaar voor. Nog 2500 euro en dan kunnen we ervoor zorgen dat er nieuwe grazers komen in de Duinen van Oostvoorne. Help jij de kudde over de streep?

Ja, ik help mee!

Wij willen graag het beste voor de natuur, de dieren én de mensen in het Zuid-Hollands Landschap. Daar is ons natuurbeheer op gebaseerd.
Menno van Lopik, regiebeheerder Stichting Het Zuid-Hollands Landschap