Nieuwe wilde bijenplek dankzij Lionsclub Krimpen a/d IJssel

Op donderdag 25 april werd in natuurgebied ‘Bilwijk’ bij Stolwijk de bloemenakker, die op initiatief van de NVWK is gestart, opnieuw ingezaaid door de Lionsclub Krimpen aan den IJssel. Hiermee wil de Lionsclub Krimpen aan den IJssel bijdragen aan bloemenweides die zijn bedoeld om wilde bijen en andere insecten betere overlevingskansen te bieden.

De bijeenkomst op Bilwijk begon met het overhandigen van een cheque ter waarde van € 1.750 door Aart Brand van de Lionsclub Krimpen aan den IJssel aan Louise Bokhoven van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Direct daarna werd begonnen met het ‘verzilveren’ van deze gift: op een speciaal voor dit doel geprepareerd akkertje verspreidden leden van de Lions Krimpen aan den IJssel en medewerkers van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap een speciaal bloemzaadmengsel, dat bestaat uit zaden van zowel één- en tweejarige en vaste planten, die veel nectar produceren en die goed kunnen gedijen in dit natuurgebied.

Lionsclub Krimpen aan den IJssel

De Lionsclub Krimpen aan den IJssel is een van de drie Lionsclubs die in de Krimpenerwaard actief zijn. Lion Aart Brand: “Ons internationale motto is ‘Wij dienen’. En daarbij denken we niet alleen aan de zorg voor onze medemens, maar ook aan die voor een leefbare wereld en een gezond milieu. De afgelopen decennia is twee derde van alle insecten uit ons land verdwenen. En van de ruim driehonderdvijftig wilde bijensoorten in Nederland wordt meer dan de helft met uitsterven bedreigd.” Hij vervolgt: “Met onze gift aan Stichting Het Zuid-Hollands Landschap willen we niet alleen helpen een nieuwe wilde bijenplek te realiseren, maar willen we ook nog eens extra onder de aandacht brengen hoe belangrijk het is om de achteruitgang van de aantallen wilde bijen en andere insecten een halt toe te roepen. Insecten zijn bijvoorbeeld ook noodzakelijk voor het behoud van onze akkervogels, zoals de grutto.”

Lange relatie

Louise Bokhoven toont zich verheugd met de gift van de Krimpense Lionsclub. “Er bestaat al een lange relatie tussen Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en de Lions uit Krimpen aan den IJssel. In het verleden hebben zij al meermalen geholpen bij onderhoudswerkzaamheden in onze natuurgebieden, zoals bijvoorbeeld de Berkenwoudse Driehoek en de Stolwijkse Boezem. Deze gift maakt het ons mogelijk nog een extra bijenplekken in te richten, naast de twaalf plekken die in het afgelopen jaar al op diverse plaatsen in onze provincie konden worden gerealiseerd.”

Louise legt nog eens uit waarom natuurorganisaties zoals Stichting Het Zuid-Hollands Landschap de noodklok hebben geluid voor de wilde bij. “Wilde bijen leveren een cruciale bijdrage aan de bestuiving van planten en gewassen. Belangrijk voor de natuur en voor onze voedselvoorziening. Daarom móeten we de wilde bij koesteren.”

 • Gezocht: 568 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken we 568 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurherstel nog steeds even noodzakelijk

  Gisteren heeft de kiezer gesproken waarmee een aardverschuiving in de Nederlandse politiek een feit is. Natuurherstel is vandaag en morgen even noodzakelijk als gisteren. Dertien groene organisaties roepen werk van maakt.

  Lees verder

  Lees verder
 • De mooiste boswandelingen

  Hoor je die bladeren knisperen onder je voeten en ruik je die heerlijke bosgeuren al? Met deze vernieuwde routes kom je vol energie weer thuis. Vraag ze gratis aan voor een prachtige herfstwandeling bij het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder