Nieuwe wilde bijenplek dankzij Lionsclub Krimpen a/d IJssel

Op donderdag 25 april werd in natuurgebied ‘Bilwijk’ bij Stolwijk de bloemenakker, die op initiatief van de NVWK is gestart, opnieuw ingezaaid door de Lionsclub Krimpen aan den IJssel. Hiermee wil de Lionsclub Krimpen aan den IJssel bijdragen aan bloemenweides die zijn bedoeld om wilde bijen en andere insecten betere overlevingskansen te bieden.

De bijeenkomst op Bilwijk begon met het overhandigen van een cheque ter waarde van € 1.750 door Aart Brand van de Lionsclub Krimpen aan den IJssel aan Louise Bokhoven van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Direct daarna werd begonnen met het ‘verzilveren’ van deze gift: op een speciaal voor dit doel geprepareerd akkertje verspreidden leden van de Lions Krimpen aan den IJssel en medewerkers van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap een speciaal bloemzaadmengsel, dat bestaat uit zaden van zowel één- en tweejarige en vaste planten, die veel nectar produceren en die goed kunnen gedijen in dit natuurgebied.

Lionsclub Krimpen aan den IJssel

De Lionsclub Krimpen aan den IJssel is een van de drie Lionsclubs die in de Krimpenerwaard actief zijn. Lion Aart Brand: “Ons internationale motto is ‘Wij dienen’. En daarbij denken we niet alleen aan de zorg voor onze medemens, maar ook aan die voor een leefbare wereld en een gezond milieu. De afgelopen decennia is twee derde van alle insecten uit ons land verdwenen. En van de ruim driehonderdvijftig wilde bijensoorten in Nederland wordt meer dan de helft met uitsterven bedreigd.” Hij vervolgt: “Met onze gift aan Stichting Het Zuid-Hollands Landschap willen we niet alleen helpen een nieuwe wilde bijenplek te realiseren, maar willen we ook nog eens extra onder de aandacht brengen hoe belangrijk het is om de achteruitgang van de aantallen wilde bijen en andere insecten een halt toe te roepen. Insecten zijn bijvoorbeeld ook noodzakelijk voor het behoud van onze akkervogels, zoals de grutto.”

Lange relatie

Louise Bokhoven toont zich verheugd met de gift van de Krimpense Lionsclub. “Er bestaat al een lange relatie tussen Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en de Lions uit Krimpen aan den IJssel. In het verleden hebben zij al meermalen geholpen bij onderhoudswerkzaamheden in onze natuurgebieden, zoals bijvoorbeeld de Berkenwoudse Driehoek en de Stolwijkse Boezem. Deze gift maakt het ons mogelijk nog een extra bijenplekken in te richten, naast de twaalf plekken die in het afgelopen jaar al op diverse plaatsen in onze provincie konden worden gerealiseerd.”

Louise legt nog eens uit waarom natuurorganisaties zoals Stichting Het Zuid-Hollands Landschap de noodklok hebben geluid voor de wilde bij. “Wilde bijen leveren een cruciale bijdrage aan de bestuiving van planten en gewassen. Belangrijk voor de natuur en voor onze voedselvoorziening. Daarom móeten we de wilde bij koesteren.”

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder