Stap voor stap werken we aan meer natuur. Ook in 2023!

Steeds meer mensen beseffen dat we een groene omgeving nodig hebben. Voor onze gezondheid en alle planten en dieren waar de mens mee samenleeft. Helaas is groen in Zuid-Holland niet vanzelfsprekend. Wist je dat er in onze provincie maar 53 m² natuur per inwoner beschikbaar is? Dat is het minste aantal m² natuur van alle provincies in Nederland. Daarom maakt het Zuid-Hollands Landschap zich sterk voor meer natuur in de buurt. Samen met onze Beschermers (vaste donateurs), vrijwilligers en sponsoren, zetten we ons in om het schaarse groen te behouden én uit te breiden.

G. Kloek

Behaalde resultaten in het afgelopen jaar

 • Zowel de oranjerie als de bijbehorende tuin zijn in oude glorie hersteld. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van prachtige varens en stinzenplanten.
 • In de Van Dixhoorndriehoek zijn drie extra poelen aangelegd. Op warme zomerdagen, biedt dit de nodige verkoeling aan amfibieën, zoals de zeldzame rugstreeppad.
 • Dankzij de goede samenwerking tussen onze boswachters, vrijwilligers en boeren lukt het steeds beter om weidevogelkuikens groot te brengen in de Huibert bij Leerdam.
 • Een nieuw ingerichte natte vallei van het Buijtenland van Rhoon is door de onze boswachters vakkundig gemaaid onder zeer moeilijke en natte omstandigheden. Volgend jaar verwachten we een grote verscheidenheid aan planten en bloemen in deze vallei.
 • Dankzij onze Beschermers hebben we ruim 35 hectare aan onze natuurgebieden mogen toevoegen in 2022.

Onze plannen en ambities voor 2023

 • De afgelopen jaren werd er regelmatig blauwalg aangetroffen in de Oranjeplassen bij Maassluis. Een slechte ontwikkeling voor de kwaliteit van het water. In delen van de plas wordt daarom de natuur hersteld. Dit doen we door oeverplanten en riet aan te brengen. Zo neemt de biodiversiteit toe en verbetert de waterkwaliteit.
 • De bomen op kasteelgaarde Rhoon hadden het dit jaar niet makkelijk. Ze zijn getroffen door verschillende stormen en een uitbraak van essentaksterfte, een zeer agressieve ziekte onder bomen. Aankomend jaar planten we daarom maar liefst 200 nieuwe bomen.
 • In de Voorofsche Polder bij Waddinxveen en de Vosse- en Weerlanerpolder bij Hillegom passen we het waterpeil aan. Hierdoor ontstaat een veilige en vruchtbare omgeving voor weidevogels.
 • Ook in 2023 zetten we ons bij de politiek in voor de bescherming van natuur in de drukste provincie van Nederland. Komend jaar is dat extra belangrijk vanwege de provinciale staten- en waterschapsverkiezingen.
 • Met steun van onze Beschermers is onze ambitie om ook in 2023 nieuwe gebieden aan te kopen waar dat kan. Zo werken we stap voor stap aan meer natuur in onze drukke provincie.

Maak jij het mogelijk?

Al deze plannen kunnen we alleen realiseren met voldoende middelen. Wil je ons daarom (blijven) steunen? Voor een donatie van bijvoorbeeld €5 per maand, ontvang je ons mooie magazine, korting op excursies en help je de natuur behouden.

 

Doe een extra gift Word Beschermer
 • Gezocht: 568 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken we 568 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurherstel nog steeds even noodzakelijk

  Gisteren heeft de kiezer gesproken waarmee een aardverschuiving in de Nederlandse politiek een feit is. Natuurherstel is vandaag en morgen even noodzakelijk als gisteren. Dertien groene organisaties roepen werk van maakt.

  Lees verder

  Lees verder
 • De mooiste boswandelingen

  Hoor je die bladeren knisperen onder je voeten en ruik je die heerlijke bosgeuren al? Met deze vernieuwde routes kom je vol energie weer thuis. Vraag ze gratis aan voor een prachtige herfstwandeling bij het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder