Nieuws

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is op zoek naar een energieke en gedreven collega die samen met zijn/haar regioteam zorgt voor zowel het beheer van de diverse natuurgebieden als de belangenbehartiging, fondsenwerving en zichtbaarheid van het Zuid-Hollands Landschap in de regio Kuststreek.
Wilt u het Zuid-Hollandse landschap nog mooier maken door een klein landschapselement aan te leggen of te herstellen? Denk hierbij aan knotwilgen, laanbomen, boerenheggen, bloemrijke weides, waterpoelen of fruitboomgaarden. Als u een goed idee heeft om zo'n streekeigen element terug te brengen in het landschap, dan kunt u een voucher aanvragen via De Groene Motor van 250, 500 of 1000 euro. Een welkome ondersteuning van de provincie om uw plan te realiseren!
Dit weekend trekken mensen massaal de natuur in om van de lente te genieten. Het is heerlijk om buiten uit te waaien, maar volg daarbij de richtlijnen van het RIVM. Houd 1,5 meter afstand van elkaar en blijf binnen als je verkouden of grieperig bent.
donderdag 19 maart
Maak kennis met de kluut
Nu onze wereld op z’n kop staat en alle vanzelfsprekendheid lijkt te zijn verdwenen, volgt de natuur haar ritme zoals altijd. En is het er een drukte van belang. Grutto´s, tureluurs, kleine mantelmeeuwen en scholeksters trekken in deze periode massaal terug naar hun broedgebieden. Dat geldt ook voor de kluten die vanuit het Middellandse Zeegebied gewoon weer neerstrijken in de Crezéepolder en op natuureiland Sophiapolder in Hendrik-Ido-Ambacht.
Natuurlijk weten we allang dat het heerlijk is om in de natuur te zijn. En dat een wandeling in het groen een goede remedie is tegen piekergedachten. Maar wist je ook dat daadwerkelijk bewezen is dat natuur gelukkig maakt? Door tal van onderzoeken zelfs. Hieronder hebben we er drie op een rijtje gezet.
Wij zoeken een enthousiaste, gedreven en resultaatgerichte collega voor onze groeiende afdeling Marketing, Communicatie en Fondsenwerving (MCF). Deze nieuwe collega heeft als primaire taak de werving van bedrijfspartners en -donaties en werkt onder verantwoordelijkheid van het afdelingshoofd MCF.
Dat we sociale contacten zoveel mogelijk moeten beperken, wil niet zeggen dat we de hele tijd binnen moeten blijven. Trek er lekker op uit, adem de frisse lucht in en maak je hoofd leeg. Het is heerlijk in onze gebieden!
Op Landgoed Ockenburgh in Den Haag is vandaag dood hout weggehaald met behulp van trekpaarden. Zo werken we aan gezond en vitaal bos, zonder dat de bosbodem beschadigd wordt door zware machines. Een ambachtelijk staaltje natuurbeheer in deze moderne tijd!
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan neemt het Zuid-Hollands Landschap extra voorzorgsmaatregelen. Groepsactiviteiten die gepland zijn in de periode tot 1 juni 2020 worden verplaatst of geannuleerd en ons bezoekerscentrum Tenellaplas is dicht. Tevens is de feestelijke opening van Landgoed Nieuw Leeuwenhorst uitgesteld en zijn onze kampeerterreinen voorlopig niet toegankelijk.
Het voorjaar is aangebroken in Zuid-Holland! Op 9 maart 2020 is in Giessenburg het eerste kievitsei van de provincie Zuid-Holland gevonden. Het nestje is ontdekt door Wout Gorree van de weidevogelgroep Alblasserwaard. Wout heeft zijn liefde voor weidevogelbescherming een jaar of 13 weer herontdekt en is sinds die tijd vaste kracht van de weidevogelgroep.
Tijdens het jaarlijks Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij is de Nederlandse natuur driedubbel in de prijzen gevallen. LandschappenNL heeft de aanvraag het Groene Strand gehonoreerd gekregen en is partner bij Plan Boom en Onder het maaiveld. Alle drie de projecten dragen bij aan het herstel van de natuur in Nederland.