Nieuws

donderdag 18 april
Column: De Teek
Menno van Lopik is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met zijn collega's houdt hij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.
Maar liefst 2600 mensen trokken dit weekend naar buiten om bijen te tellen. Samen hebben ze 19.000 bijen geteld. De top 3 van meest geziene bijen is: op 1 honingbij, op 2 aardhommel, op 3 rosse metselbij. De resultaten van de telling verschillen duidelijk met de Nationale Bijentelling van vorig jaar, toen het zo’n 20 graden was.
Vrijdag 12 april was het dan eindelijk zover: de nieuwe kudde Exmoor pony´s werd losgelaten in de Duinen van Oostvoorne. Onder toeziend oog van de boswachters opende directeur Michiel Houtzagers van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en wethouder Lies van der Pol van de gemeente Westvoorne het hek voor de pony's.
donderdag 11 april
Praktische tips tegen teken
Het is volop lente en iedereen gaat lekker de natuur in. Maar het is wel opletten, want de teken zijn weer actief. Deze kleine beestjes kunnen voor veel ellende zorgen, zoals de ziekte van Lyme. Daarom deelt boswachter René zijn beste tips om tekenbeten te voorkomen.
Goed nieuws! Afgelopen woensdag is de nieuwe kudde van 10 Exmoor pony's aangekomen in de Duinen van Oostvoorne. Deze nieuwe kudde gaat ons meehelpen in ons dagelijks werk in de duinen.
donderdag 28 maart
Column: Stil
Mirjam Eikelenboom is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met haar collega's houdt zij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.
Stichting Het Zuid-Hollands Landschap wil graag de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) betrekken bij de oprichting van het beheercollectief.
Welke Rotterdammer kent het Kasteel van Rhoon niet? En nu vraag twee: ken je het Achterbos, verscholen op het eiland achter het kasteel waar je alleen via dat smalle ophaalbruggetje komt? Samen met Menno van Lopik, boswachter bij Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, gaan we er een kijkje nemen. Want er zijn nieuwe bomen en struiken nodig om het Achterbos te behouden voor nu en voor de toekomst.
donderdag 14 maart
Actieplan boerenlandvogels
De provincie Zuid-Holland gaat samen met agrariërs, natuurorganisaties en vrijwilligers zorgen voor extra leefruimte voor akker- en weidevogels zoals de grutto en de kievit. De laatste jaren daalden de aantallen weide- en akkervogels in heel Nederland sterk. Doel is om deze trend te keren. Hoe de partijen dit gaan doen staat in het Zuid-Hollandse Actieplan Boerenlandvogels 2019-2027. Het actieplan is op woensdag 13 maart 2019 ondertekend in het provinciehuis.