Nieuws

Kom in het weekend van 31 augustus / 1 september naar Polderpark Cronesteyn en ga op avontuur tijdens de Leidse Hooidagen. Er is heel veel te beleven, van slootjes-safari, tot Nature Escape Room en van blote-voeten-pad tot bijenhotels timmeren. Een leuk uitje voor het hele gezin!
Goed nieuws voor de natuur! De nieuwe oeververbinding komt niet tussen Ridderkerk en de Krimpenerwaard. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en Stichting Het Huys ten Donck zijn enorm opgelucht. Uniek landschap, natuur en erfgoed wordt op deze manier gespaard en beschermd en dat is hard nodig, we hebben er al zo weinig van in onze provincie.
Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en Stichting Het Huys ten Donck zien niets in een oeververbinding tussen Ridderkerk en de Krimpenerwaard. Het vormt een bedreiging voor de aanwezige natuur en erfgoed, “en daar hebben we in deze drukbevolkte provincie al zo weinig van”, merkt Ninouk Vermeer, regiohoofd Veenweiden van het Zuid-Hollands Landschap, op. Zuid-Holland moet werk maken van de schaarse natuur die er is!
donderdag 4 juli
Eikenprocessierups
Ze zijn volop in het nieuws, deze rupsen, die op dit moment vooral gezien worden als insecten die hele buurten "terroriseren". De Eikenprocessierups lijkt op dit moment overal te zitten als je het nieuws moet geloven, op schoolpleinen, parkeerplaatsen, langs fietspaden en er zijn zelfs sportclubs die hun velden hebben gesloten. In de gebieden van het Zuid-Hollands Landschap valt het mee met de eikenprocessierups en zien onze boswachters op dit moment geen noodzaak om gebieden af te sluiten.
donderdag 27 juni
Column: Wielewaal
Menno van Lopik is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met zijn collega's houdt hij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.
donderdag 20 juni
Column: Hoornaars
Menno van Lopik is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met zijn collega's houdt hij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.
Het thema 'Vogels' van het tijdschrift en de fotowedstrijd zet aan het denken over de relaties tussen vogels en planten. Dat zijn er heel wat, direct en indirect. Zo zorgen planten voor voedsel, met name zaden en indirect ook insecten, en verder voor beschutting en nestgelegenheid. Maar er is meer! Hanneke den Held deelt een mooi natuurweetje.
Alsof ze niet weg waren geweest, zo stapten de kleine kudde Schotse Hooglanders afgelopen vrijdag het Eiland van Brienenoord weer op. De runderen helpen Stichting het Zuid-Hollands Landschap met het beheer van het eiland. Nu de lente alles volop in groei en bloei zet, is er weer voldoende te eten voor deze grazers. Je kunt ze dus zomaar weer tegenkomen!
Op zaterdag 25 mei 2019, tijdens de landelijke Bunkerdag, hebben ruim 1.400 bezoekers kennis gemaakt met vier lagen krijgsgeschiedenis midden in het beschermd natuurgebied Vinetaduin van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Voor de gelegenheid had de Stippelmot het duin bezet, waardoor het allemaal nog een beetje spannender werd...
‘Kijk mam! Die kabouter heeft dezelfde paraplu als mij!’ riep Suus enthousiast. Want ondanks of misschien wel dankzij de regen was het woensdag 8 mei een kleurig feest bij Bezoekerscentrum Tenellaplas. Kabouter Jos opende samen met Guus, Jet, Saar en Suus de vernieuwde kabouterweide. De kabouterweide is een van de doe-routes die onlangs in een nieuw jasje is gestoken. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap wil met de doe-routes kinderen laten verwonderen door en ontdekken in de natuur. Moeder Annemarie schreef er dit leuke blog over!