Nieuws

Naast de bestaande vrijwilligersgroepen, die al jaren fantastisch werk doen op Huys te Warmont, heeft het Zuid-Hollands Landschap een nieuw team van vrijwilligers nodig. Want de historische tuin tussen het kasteel en de Oranjerie krijgt zijn oude allure terug.
Op de dag dat heel Nederland in het teken staat van de Tweede Kamer verkiezingen, maakt Stichting Het Zuid-Hollands Landschap de uitslag van een heel andere verkiezing bekend: de Mooiste Boom van Zuid-Holland. Uit de hele provincie koos de jury de rode beuk op de begraafplaats Groenesteeg in Leiden als de allermooiste boom.
Na 18 jaar het natuurbeheer te hebben verzorgd, verlaat het Zuid-Hollands Landschap het Eiland van Brienenoord. Het zal bezoekers niet zijn ontgaan dat het eiland grote veranderingen ondergaat. De gemeente Rotterdam maakt het eiland toegankelijker en aantrekkelijker voor recreatie en heeft besloten het gebied, na afronding van de werkzaamheden, zelf als stadspark te gaan beheren. Om deze reden heeft de gemeente ervoor gekozen de samenwerking te beëindigen.
De lente lonkt, het broedseizoen is in aantocht. Dit jaar is dat voor boswachters reden tot zorg. Want de grote drukte die we in natuurgebieden constateren sinds de pandemie, kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Met een gezamenlijke actie vragen boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.
maandag 1 maart
Ontdek de stinsenplanten
De stinsenplant, aankondiger van het voorjaar. Het zijn een van de eerste planten die elk voorjaar tot bloei komen, ook dit voorjaar zijn stinsenplanten weer volop aanwezig in het Zuid-Hollands Landschap.
Ons bezoekerscentrum Tenellaplas in Rockanje is momenteel gesloten vanwege een grote verbouwing (en al langere tijd in verband met corona). Beheerder Wendy Cieremans vertelt je hieronder meer over deze verbouwing.
donderdag 18 februari
Rotterdam de boer op!
Spectaculair meer biodiversiteit op het platteland, eerlijk geproduceerd regionaal eten en een gezonde bedrijfsvoering voor boeren. In Rotterdam komt deze droom tot leven dankzij een speciale gift van 5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Met een unieke coalitie van boeren, natuurorganisaties, ketenpartijen, (online) supermarkten werken we hier samen om deze ambitieuze droom waar te maken.
Vanwege de corona-maatregelen, hebben we besloten om alle publieksactiviteiten voorlopig stop te zetten. Hierbij gaat het onder andere om onze excursies, bezoekerscentra en het voetveer naar Sophiapolder. Dit is natuurlijk erg jammer, maar de gezondheid van deelnemers, vrijwilligers en medewerkers staat voorop.
Wat kun je in de voorjaarsvakantie nou weer doen nu bijna alles dicht is of niet mag? Boswachter Mirjam heeft een idee: Vogelbingo! Heel simpel, maar o zo leuk. En kinderen steken er ook nog wat van op.
Wil jij als regiobeheerder eindverantwoordelijk zijn voor alle facetten van het dagelijks beheer van onze natuurgebieden? Heb je een overall-visie op en ruime ervaring met het beheren van dynamische natuur in een drukke regio? En ben je helemaal thuis in de beheercyclus van planning, uitvoering en evaluatie? Dan zijn wij op zoek naar jou.