Nieuws

Op zaterdag 25 mei 2019, tijdens de landelijke Bunkerdag, hebben ruim 1.400 bezoekers kennis gemaakt met vier lagen krijgsgeschiedenis midden in het beschermd natuurgebied Vinetaduin van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Voor de gelegenheid had de Stippelmot het duin bezet, waardoor het allemaal nog een beetje spannender werd...
‘Kijk mam! Die kabouter heeft dezelfde paraplu als mij!’ riep Suus enthousiast. Want ondanks of misschien wel dankzij de regen was het woensdag 8 mei een kleurig feest bij Bezoekerscentrum Tenellaplas. Kabouter Jos opende samen met Guus, Jet, Saar en Suus de vernieuwde kabouterweide. De kabouterweide is een van de doe-routes die onlangs in een nieuw jasje is gestoken. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap wil met de doe-routes kinderen laten verwonderen door en ontdekken in de natuur. Moeder Annemarie schreef er dit leuke blog over!
Prachtig die nieuwe natuurgebieden in de Krimpenerwaard, maar werkt het ook? Krijgen we inderdaad de nieuwe natuur die we wensen? Zijn de aanpassingen in het landschap nuttig voor de weidevogels? Een eerste meting in de Berkenwoudse Driehoek en Polder De Nesse geeft positieve resultaten.
Van 11 t/m 19 mei is het weer Nationale Vogelweek. Dat betekent honderden leuke vogelexcursies door heel Nederland. Van appelvink tot zwartkop en van braamsluiper tot wulp: iedereen kan de meest verbazingwekkende vogels in het wild spotten. Ga mee op vogelexcursie en beleef de natuur bij jou in de buurt.
Op donderdag 25 april werd in natuurgebied ‘Bilwijk’ bij Stolwijk de bloemenakker, die op initiatief van de NVWK is gestart, opnieuw ingezaaid door de Lionsclub Krimpen aan den IJssel. Hiermee wil de Lionsclub Krimpen aan den IJssel bijdragen aan bloemenweides die zijn bedoeld om wilde bijen en andere insecten betere overlevingskansen te bieden.
Niek Koppelaar is regiohoofd bij het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met zijn collega's houdt hij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laten zij hun licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.
Aan weerszijde van strandopgang de Beukel nabij ’s-Gravenzande liggen twee waterplassen genaamd De Banken. Deze ‘waterparels’ bevinden zich binnen het Natura 2000-gebied Solleveld en Kappitelduinen. Op 18 april maakten het Hoogheemraadschap van Delfland en Stichting Het Zuid-Hollands Landschap afspraken voor het overdragen van dit bijzondere gebied.
donderdag 18 april
Column: De Teek
Menno van Lopik is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met zijn collega's houdt hij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.
Maar liefst 2600 mensen trokken dit weekend naar buiten om bijen te tellen. Samen hebben ze 19.000 bijen geteld. De top 3 van meest geziene bijen is: op 1 honingbij, op 2 aardhommel, op 3 rosse metselbij. De resultaten van de telling verschillen duidelijk met de Nationale Bijentelling van vorig jaar, toen het zo’n 20 graden was.
Vrijdag 12 april was het dan eindelijk zover: de nieuwe kudde Exmoor pony´s werd losgelaten in de Duinen van Oostvoorne. Onder toeziend oog van de boswachters opende directeur Michiel Houtzagers van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en wethouder Lies van der Pol van de gemeente Westvoorne het hek voor de pony's.
Goed nieuws! Afgelopen woensdag is de nieuwe kudde van 10 Exmoor pony's aangekomen in de Duinen van Oostvoorne. Deze nieuwe kudde gaat ons meehelpen in ons dagelijks werk in de duinen.