Nieuws

Vanochtend is, onder het genot van een slagroomtaart, koffie en een heerlijke voorjaarszon een 6-jarig pachtcontract ondertekend tussen het Zuid-Hollands Landschap en VOF De Veerstalhoeve uit Gouderak. Voor het Zuid-Hollands Landschap is dit het eerste langjarige pachtcontract voor het beheer van natuurgronden in het Natuurnetwerk in de Krimpenerwaard.
De provincie Zuid-Holland geeft grutto’s in de Krimpenerwaard een zendertje. Zo onderzoekt zij of het de vogels lukt om succesvol kuikens groot te brengen.
Mirjam Eikelenboom is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Regelmatig laat een van onze boswachters op onze website zijn of haar licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.
vrijdag 17 april
Column: Heel Holland zoemt
Mirjam Eikelenboom is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Regelmatig laat ze op onze website haar licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.
Zondag 12 april is het precies een jaar geleden dat een kudde van tien exmoorpony´s werd losgelaten in de Duinen van Oostvoorne. Samen met de gallowayrunderen zorgen de pony's voor een open en gevarieerd duingebied. De aanschaf van de kudde is bekostigd door een crowdfundingsactie.
dinsdag 7 april
Nationale Bijentelling
Wat zoemt er in jouw achtertuin? Op 18 & 19 april kan je weer meetellen tijdens de Nationale Bijentelling. Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. Alle hulp is welkom, daarom vragen we iedereen om een half uurtje mee te tellen in de tuin of op het balkon.
Wilt u het Zuid-Hollandse landschap nog mooier maken door een klein landschapselement aan te leggen of te herstellen? Denk hierbij aan knotwilgen, laanbomen, boerenheggen, bloemrijke weides, waterpoelen of fruitboomgaarden. Als u een goed idee heeft om zo'n streekeigen element terug te brengen in het landschap, dan kunt u een voucher aanvragen via De Groene Motor van 250, 500 of 1000 euro. Een welkome ondersteuning van de provincie om uw plan te realiseren!
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan neemt het Zuid-Hollands Landschap extra voorzorgsmaatregelen. Groepsactiviteiten die gepland zijn in de periode tot 1 september 2020 worden verplaatst of geannuleerd. Bezoekerscentrum Tenellaplas is enkele maanden dicht geweest, maar vanaf 4 juli gaan we weer beperkt open. U bent in de weekenden van harte welkom om langs te komen. De feestelijke opening van Landgoed Nieuw Leeuwenhorst is uitgesteld en onze kampeerterreinen zijn dit seizoen niet toegankelijk.
donderdag 19 maart
Maak kennis met de kluut
Nu onze wereld op z’n kop staat en alle vanzelfsprekendheid lijkt te zijn verdwenen, volgt de natuur haar ritme zoals altijd. En is het er een drukte van belang. Grutto´s, tureluurs, kleine mantelmeeuwen en scholeksters trekken in deze periode massaal terug naar hun broedgebieden. Dat geldt ook voor de kluten die vanuit het Middellandse Zeegebied gewoon weer neerstrijken in de Crezéepolder en op natuureiland Sophiapolder in Hendrik-Ido-Ambacht.
Natuurlijk weten we allang dat het heerlijk is om in de natuur te zijn. En dat een wandeling in het groen een goede remedie is tegen piekergedachten. Maar wist je ook dat daadwerkelijk bewezen is dat natuur gelukkig maakt? Door tal van onderzoeken zelfs. Hieronder hebben we er drie op een rijtje gezet.
Dat we sociale contacten zoveel mogelijk moeten beperken, wil niet zeggen dat we de hele tijd binnen moeten blijven. Trek er lekker op uit, adem de frisse lucht in en maak je hoofd leeg. Het is heerlijk in onze gebieden!