Nieuws

donderdag 26 september
Hoera er is een kalfje geboren!
Babynieuws op het Eiland van Brienenoord in Rotterdam-Zuid. Een van de Schotse Hooglanders daar is onlangs bevallen van een kalfje.
donderdag 5 september
Column: Schatten van de herfst
Mirjam Eikelenboom is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met haar collega's houdt zij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.
dinsdag 3 september
Trots op nieuwe Multivan!
Super trots zijn we op de nieuwe ‘Multivan’ van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap! Het is een gloednieuwe schaftwagen voor onze vrijwilligers én een ontmoetingsplek op evenementen die daarnaast gebruikt kan worden voor educatieve doeleinden. Tijdens de Leidse Hooidagen 2019 was de nieuwe Multivan voor het eerst te bewonderen!
Maandag 2 september heeft VVD Kamerlid Arne Weverling samen met Laurine Bonnewits (VVD Zuid-Holland) een bezoek gebracht aan het Staelduinse Bos bij het Zuid-Hollands Landschap. Beide VVD’ers zijn in een waadpak een poel ingegaan, om uitleg te krijgen van groene vrijwilligers. Er is gesproken over natuurbescherming, biodiversiteit en integrale & natuurinclusieve ontwikkeling in en rondom steden.
Kom in het weekend van 31 augustus / 1 september naar Polderpark Cronesteyn en ga op avontuur tijdens de Leidse Hooidagen. Er is heel veel te beleven, van slootjes-safari, tot Nature Escape Room en van blote-voeten-pad tot bijenhotels timmeren. Een leuk uitje voor het hele gezin!
Goed nieuws voor de natuur! De nieuwe oeververbinding komt niet tussen Ridderkerk en de Krimpenerwaard. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en Stichting Het Huys ten Donck zijn enorm opgelucht. Uniek landschap, natuur en erfgoed wordt op deze manier gespaard en beschermd en dat is hard nodig, we hebben er al zo weinig van in onze provincie.
Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en Stichting Het Huys ten Donck zien niets in een oeververbinding tussen Ridderkerk en de Krimpenerwaard. Het vormt een bedreiging voor de aanwezige natuur en erfgoed, “en daar hebben we in deze drukbevolkte provincie al zo weinig van”, merkt Ninouk Vermeer, regiohoofd Veenweiden van het Zuid-Hollands Landschap, op. Zuid-Holland moet werk maken van de schaarse natuur die er is!
donderdag 4 juli
Eikenprocessierups
Ze zijn volop in het nieuws, deze rupsen, die op dit moment vooral gezien worden als insecten die hele buurten "terroriseren". De Eikenprocessierups lijkt op dit moment overal te zitten als je het nieuws moet geloven, op schoolpleinen, parkeerplaatsen, langs fietspaden en er zijn zelfs sportclubs die hun velden hebben gesloten. In de gebieden van het Zuid-Hollands Landschap valt het mee met de eikenprocessierups en zien onze boswachters op dit moment geen noodzaak om gebieden af te sluiten.
donderdag 27 juni
Column: Wielewaal
Menno van Lopik is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met zijn collega's houdt hij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.
donderdag 20 juni
Column: Hoornaars
Menno van Lopik is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met zijn collega's houdt hij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.
Het thema 'Vogels' van het tijdschrift en de fotowedstrijd zet aan het denken over de relaties tussen vogels en planten. Dat zijn er heel wat, direct en indirect. Zo zorgen planten voor voedsel, met name zaden en indirect ook insecten, en verder voor beschutting en nestgelegenheid. Maar er is meer! Hanneke den Held deelt een mooi natuurweetje.