Nieuws

donderdag 14 maart
Actieplan boerenlandvogels
De provincie Zuid-Holland gaat samen met agrariërs, natuurorganisaties en vrijwilligers zorgen voor extra leefruimte voor akker- en weidevogels zoals de grutto en de kievit. De laatste jaren daalden de aantallen weide- en akkervogels in heel Nederland sterk. Doel is om deze trend te keren. Hoe de partijen dit gaan doen staat in het Zuid-Hollandse Actieplan Boerenlandvogels 2019-2027. Het actieplan is op woensdag 13 maart 2019 ondertekend in het provinciehuis.
Op vrijdag 8 maart 2019 is het nieuwe bezoekerspunt op natuureiland Sophiapolder geopend. Het bezoekerspunt is een prachtig initiatief van Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder. Samen met Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en veel vrijwilligers hebben zij een ruimte gecreëerd waardoor je als bezoeker nu zowel binnen als buiten van het prachtige gebied kunt genieten.
Na een reis van duizenden kilometers vanuit hun warme winteroorden in West-Afrika zijn de eerste weidevogels weer geland in de Krimpenerwaard. Hier zetten wij ons dag in dag uit hard in om het gebied zo optimaal mogelijk te maken én te houden voor de weidevogels. Floris Bakker ging op pad met boswachters Ninouk en Sietse.
dinsdag 5 maart
Goed Geld Gala 2019
Tijdens het jaarlijks Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij heeft LandschappenNL 13,5 miljoen euro ontvangen voor natuur en landschap in Nederland. De provinciale Landschappen en provinciale organisaties Landschapsbeheer zetten dit geld in om natuur en landschap voor nu en in de toekomst te behouden en beleefbaar te maken.
woensdag 27 februari
Uw stem doet er toe
Op 20 maart mogen we naar de stembus voor de verkiezingen voor de waterschappen en provinciale staten. De provincie heeft over natuur en landschap steeds meer zeggenschap gekregen. Daarom zijn dit belangrijke verkiezingen! Het Groene Kieskompas helpt u bij de keuze van de juiste partij.
In de Duinen van Oostvoorne krijgen onze boswachters hulp van pony’s bij hun dagelijkse werkzaamheden in de duinen. Het hele jaar door helpen ze ons mee met het voorkomen van verruiging en verbossing van de duinen, samen met Galloway runderen. De huidige kudde IJslandse pony’s heeft ons jarenlang geholpen, zij zijn inmiddels bijna allemaal overleden, op mooie leeftijd. De hulpvraag bij het aanschaffen van een nieuwe kudde heeft veel vragen opgeroepen, daar gaan we graag nader op in.
Met de actie ‘Red de wilde bij’ heeft het Zuid-Hollands Landschap vorig jaar geld ingezameld. Dankzij de hulp van heel veel donateurs konden negen bijenplekken ingericht worden, verdeeld over de provincie.
woensdag 13 februari
Backyard Wilderness in première
Backyard wilderness is een prachtige natuurfilm die de kijkers verrast door hen de wonderen van de natuur te laten zien, wonderen die zich onder hun neus afspelen. De natuur is dichterbij dan je denkt! Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is als goed doel en beschermer van natuur dichtbij verbonden aan deze film. Ga snel kijken!
Eneco en Vattenfall hebben de nieuwe en verbeterde versie van windpark Slufterdam in gebruik genomen. In het park, dat sinds 2002 duurzame energie levert, zijn de 17 bestaande windmolens vervangen voor 14 veel efficiëntere exemplaren. Het vermogen is daardoor bijna verdubbeld van 25,5 MW naar 50,4 MW. Jaarlijks wekken de 14 windmolens 180 GWh windstroom op, genoeg voor het gemiddelde jaarverbruik van zo’n 60.000 huishoudens.