Regiohoofd Arjan zoekt de balans tussen beschermen en beleven

Foto: Loes Rommens Foto: Loes Rommens
  • Nieuws
  • Regiohoofd Arjan zoekt de balans tussen beschermen en beleven
maandag 19 februari 2018

Als achtjarige wist Arjan van den Heuvel het al: hij wilde later boswachter worden. Nu is hij regiohoofd Kuststreek van het Zuid-Hollands Landschap.

Kort na zijn studie kwam de jongensdroom van Arjan uit, bij Natuurmonumenten. Drie jaar geleden maakte hij de overstap naar het Zuid-Hollands Landschap.

“Het is een dynamische regio,” vertelt Arjan. “De 25 natuurgebieden die we met ons team beheren, liggen vrijwel allemaal in dichtbevolkte gebieden. Natuur en recreatie gaan dan vaak hand in hand. Daar moet je als beheerder rekening mee houden. De Van Dixhoorndriehoek bij Hoek van Holland is er een mooi voorbeeld van. Het is een prachtig gebied waar natuurlijke processen plaatsvinden zoals de vorming van jonge duinen. In de vochtige duinvalleien groeien parnassia en verschillende soorten orchideeën. Het is toch mooi dat mensen hier volop van kunnen genieten. Niet alleen wandelaars, ook fietsers en ruiters. Zo zie ik het graag.”

Arjan geeft leiding aan een team van elf boswachters. “Stuk voor stuk mensen die zich, net als ik, verbonden voelen met natuur en mensen. Samen zoeken we een balans tussen beschermen en beleven. En laat ik ook onze 120 vrijwilligers niet vergeten. Zij helpen bij het beheer en tijdens evenementen, verzorgen excursies en doen aan monitoring. Geweldig, dat zoveel mensen zich inzetten voor de natuur in hun omgeving.”

Meer weten over Team Kuststreek?

Volg hen op Facebook