Tuinvogeltelling 2022

Zet de voedertafel klaar, hang de vetbollen op (zonder netje!) en tel komend weekend de vogels in de tuin of op het balkon. Want op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 januari houdt Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling. Door een half uurtje de vogels in de tuin of op het balkon te tellen help je mee aan het grootste burgeronderzoek naar natuur van Nederland.

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels onze tuinen gebruiken in de winter. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig! De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland, hierbij helpen we allemaal de wetenschap. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

Vogels tellen in 3 gemakkelijke stappen

 • Tel op vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 30 januari een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar over je tuin? Die tellen niet mee. 
  Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen van tevoren tellen op een moment dat hen schikt.
 • Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.*
 • Je telling geef je op vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 30 januari gemakkelijk door via de web-app. Het telformulier staat dan voor je klaar. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 31 januari in vóór 12 uur.

* Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met je smartphone en je kunt na je half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je zag.

Foto: Marjan Steenwinkel

Tel vogels met de klas

Speciaal voor alle leerkrachten zijn er lesbrieven en handleidingen om de telling voor te bereiden. Hiermee leer je kinderen vogels herkennen met behulp van zoekkaarten en het lesmateriaal. Je zult merken dat ze enthousiast vogels in de tuin aanwijzen, op naam brengen en verhalen over de vogels vertellen. 

Zet de voedertafel klaar op het schoolplein, hang een vetbol op en omcirkel de datum in je agenda! Tuinvogels tellen is leuk en gemakkelijk. Als je je van tevoren inschrijft, krijg je de tips en alle spelregels automatisch per mail. Zo ben je helemaal goed voorbereid. Je kunt je inschrijven op tuinvogeltelling.nl/voor-scholen

Hoe herken ik tuinvogels?

Veel pimpelmezen!

De verwachting is dat de merel dit jaar weer in de top 3 zal staan. Dit jaar lijken er ook veel pimpelmezen en gaaien in ons land te zijn. Vogelbescherming is benieuwd of dit terug te zien is in de top 10. Zondag 30 januari, aan het einde van de middag, maakt Vogelbescherming de voorlopige top 10 bekend. Op maandag 31 januari zijn de definitieve resultaten bekend. Vorig jaar deden bijna 200.000 mensen mee aan de Nationale Tuinvogeltelling.

 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder
 • Speel de Kuiken Quiz

  Herken jij alle (jonge) vogels? Test je natuurkennis in 10 donzige vogelvragen en daag je familie en vrienden uit. Eitje toch? ;-) Na afloop ontvang je de juiste antwoorden. 🐣

  Lees verder

  Lees verder