Column: Wielewaal

donderdag 27 juni 2019

Menno van Lopik is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met zijn collega's houdt hij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.

Het is goed zoeken naar de wielewaal! Zelf kom ik met mijn werk elke dag buiten maar ik heb deze vogel slechts een klein aantal keer gezien.
Menno van Lopik, boswachter Regio Eilanden bij Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Een van mijn favoriete vogels is het. Met zijn prachtige zwart-gele uiterlijk lijkt het wel een tropische vogel. Het is toch echt een inheemse vogel. Met de grootte van ongeveer een kauw zou deze vogel toch wel moeten opvallen zou je denken. Zelf kom ik met mijn werk elke dag buiten maar ik heb deze vogel slechts een klein aantal keer gezien.

Verborgen leven

De wielewaal leeft een verborgen leven hoog in de boomtoppen. Daarbij heeft hij ook nog eens de voorkeur voor populieren. Populieren zijn in deze omgeving gemiddeld wel een beetje de hoogste soort. Populieren kunnen wel 30 meter hoog zijn en dan ook nog eens een bladerdek daarbij maakt het vrijwel onmogelijk om ze te zien. Het is niet onmogelijk om ze te ontdekken!

Mooie zang

Wielewalen kunnen heel mooi zingen. Het geluid komt erg in de buurt van een merel maar dan een net iets ander deuntje. En dat deuntje, als je het eenmaal herkent, is erg aanstekelijk. In deze periode is het de beste tijd om ze te beluisteren. De mannetjes zijn druk bezig de vrouwtjes te imponeren met hun mooie zang. Daarom zijn ze nu ook erg actief en zou je zelfs een glimp kunnen opvangen van een overvliegende wielewaal. Zodra ze eenmaal op het nest zitten zijn ze weer erg schuw en stil.

Familieband

De familieband van wielewalen is sterker dan vele andere vogels. De jonge vogels die nu ongeveer een jaar oud zijn helpen hun ouders met het verzorgen van hun jongere broertjes en zusjes. De familie blijft dus bij elkaar nadat ze eventjes op en neer tropisch Afrika gevlogen hebben in de winter. Binnenkort gaan de wielewalen op het nest zitten en zullen ze weer stil zijn. Eind juli zijn de jongen groot en vertrekt de familie weer naar Afrika om volgend jaar weer terug te keren en vanuit de hoge bomen ons weer vrolijk toe te fluiten.

Kom spotten

Nu is het de tijd om deze prachtige vogel te spotten dus neem je verrekijker mee en ga op pad! Heb je de wielewaal gespot met je fotocamera? Doe dan mee met onze fotowedstrijd met thema "Vogels" en wie weet win jij de hoofdprijs.

Doe mee met de fotowedstrijd

Het is goed zoeken naar de wielewaal! Zelf kom ik met mijn werk elke dag buiten maar ik heb deze vogel slechts een klein aantal keer gezien.
Menno van Lopik, boswachter Regio Eilanden bij Stichting Het Zuid-Hollands Landschap