Onderzoek bewijst: natuur maakt gelukkig

  • Nieuws
  • Onderzoek bewijst: natuur maakt gelukkig
donderdag 19 maart 2020

Natuurlijk weten we allang dat het heerlijk is om in de natuur te zijn. En dat een wandeling in het groen een goede remedie is tegen piekergedachten. Maar wist je ook dat daadwerkelijk bewezen is dat natuur gelukkig maakt? Door tal van onderzoeken zelfs. Hieronder hebben we er drie op een rijtje gezet.

1. Gelukkiger dan in de stad

Wageningen Environmental Research voerde een onderzoek uit met de speciaal ontwikkelde app ‘HappyHier’. Elke dag gaven 4.000 vrijwilligers meerdere keren via de app aan hoe zij zich op dat moment voelden, op een schaal van 0 tot 10. De app vroeg ook wat zij op dat moment aan het doen waren en met wie. Uit het onderzoek blijkt dat we ons 0.4 punt gelukkiger voelen aan de kust, in heidegebieden en natuurlijke graslanden dan in de stad.

2. Meer positieve gedachten

De University of Essex voerde een onderzoek uit bij 139 mensen die als vrijwilliger in natuurparken in Engeland werkten. Daar hielpen ze bijvoorbeeld met natuurbeheer en begeleidden ze natuurwandelingen. Voordat ze met deze activiteiten begonnen had 39% van de proefpersonen aangegeven dat ze niet lekker in hun vel zaten. Twaalf weken later was dat nog maar 19%. De deelnemers hadden meer positieve gedachten, een betere gezondheid, meer energie en ze sliepen beter.

3. Twee uur per week in de natuur

In een ander onderzoek vroegen Britse wetenschappers aan bijna 20.000 respondenten hoeveel tijd ze de afgelopen week in een natuurlijke omgeving hadden doorgebracht. Daarbij moet je denken aan bossen, parken, rivieren of stranden. Wat blijkt? Mensen die minimaal twee uur per week buiten in de natuur doorbrengen, zijn gezonder en gelukkiger met hun leven op dit moment.

Dag van het Geluk

Onthutsend feitje: Driekwart van de Nederlanders haalt die twee uur per week in de natuur niet. 20 maart is het International Day of Happiness (én de eerste dag van de lente!) en we willen je van harte aanmoedigen om lekker de natuur in te gaan. Neem daarbij uiteraard wel de coronarichtlijnen van het RIVM in acht:

  • Vermijd drukke plekken
  • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar
  • Heb je griepverschijnselen, blijf dan thuis

De maatregelen rondom corona kunnen dagelijks veranderen. Houd de website van het RIVM in de gaten voor het laatste nieuws en richtlijnen.

Veel geluk in de natuur!