Ontluiken

Foto: Nia Rietsema Foto: Nia Rietsema

ONTLUIKEN, dat is het thema van onze nieuwste fotowedstrijd. Het lichte groen, vroege bloeiers, baltsende watervogels, ooievaars, padden op pad... Wat inspireert jou om de camera te pakken en naar buiten te gaan? Tot 19 april 2021 kun je je foto’s uploaden om aan de wedstrijd mee te doen.

Nieuwe bladeren

De ontluikende natuur is op alle manieren het fotograferen waard. Probeer telkens iets nieuws te vinden: een ander standpunt, het voorjaar van dichtbij of juist vanuit een landschappelijk overzicht. Een slinger van gloednieuw blad, bloemblaadjes in kleurschakeringen en patronen. Laat het voorjaarslicht z’n werk doen.

Time laps

Knop opent zich

In de knop is de bloei volledig voorbereid. Hoe zal het verder gaan? De natuur verandert in hoog tempo. Maak dezelfde foto iedere dag of week en zet ze achter elkaar. Het maken van time laps in fotografie vraagt om een vaste plek waarin je telkens hetzelfde kadert. De tijd verandert het beeld. Maak aantekeningen waar je precies je voeten neerzet of bedenk een markering waar jij, of je statief, moet staan. Op de beelden zie je de veranderingen.

Vroegbloeiers

De juiste sfeer weergeven van een veldje bloemen is niet gemakkelijk. Ga door de knieën en zorg dat er een of een paar mooie exemplaren op de voorgrond staan. De rest van het veld is achtergrond en alleen zichtbaar in kleur. Dat kan ook het bruin zijn van de nog donkere bosgrond.

Witte anemonen in het bos

De eerste

De eerste

Welke wilde bloem wint dit jaar? Meestal is het klein hoefblad dat zich als een zonnetje ontvouwt. Ook kunnen het madeliefjes zijn of paardenbloemen. Soms al vroege pinksterbloemen. Ga op zoek naar de eerste die dit jaar de bodem kleur geeft.

Zachte kleurtjes

Tere bloesemkleurtjes vragen om zacht licht. Dat betekent: op een heldere of zonnige dag vroeg opstaan óf juist wachten tot laat in de middag. Als het kan: probeer beide tijdstippen en maak je keuze. Focus niet op zon of schaduw, een beetje tegenlicht kan ook.

Voorjaar Foto: Eric van Wijk
Foto: Eric van Wijk

Kijk eens naar het vogeltje

Misschien strijkt er net een vogel neer, vlak bij jouw balkon. Klik! Da’s het fijne van je mobiel, die heb je (bijna) altijd bij je, ook bij onverwachte fotomomenten.

Gekleurde tulpen

Mooie kleuren

Bijzondere kleuren zijn er van nature, en soms helpen we de natuur een handje. Bij tulpen knalt de kleur ervan af. Zet de bloemblaadjes eens van heel dichtbij op de foto, bijvoorbeeld door te focussen op de stamper in het midden. Met een beetje geluk (en misschien een heel kleine aanpassing) zijn de kleuren op je foto net zo mooi als in het echt. Dauw- of regendruppels maken de foto ‘dramatisch’. 

Stinsenplanten

Stinsenplanten zijn ingevoerde sierplantensoorten die van oudsher groeien en bloeien op landgoederen. Hier lees je meer over Zuid-Hollandse stinsenplanten. Beroemde soorten zijn de paars geblokte kievietsbloem, de wilde hyacint die de bosgrond blauw of wit kleurt en de paars-roze vingerhelmbloem. Zet ze op de foto en denk weer aan de achtergrond: met een laag diafragma blijft alleen de kleur.

Hyacinthenbos Ockenburgh Foto: Georgina de Bode
Foto: Georgina de Bode

Jonge dieren

Grappige foto’s van lammetjes zijn toevalstreffers óf: lang kijken, opletten en veel geduld. Wie maakt er een foto van een lammetje dat van puur voorjaarsgeluk een gat in de lucht springt? Of dat de rug van moeder schaap gebruikt als uitkijkpost?Lammetjes kunnen nog zonder angst nieuwsgierig zijn naar mensen. Als je dat wilt vastleggen, druk dan vaak af en zoek achteraf de leukste uit.

Lammetje
Foto: Paula de Boer

De ooievaar

Een ooievaar op een hoog wiel is een mooi hoopvol beeld. Wil je ooievaars als onderwerp, maar anders dan anders? Rond Groot Ammers, waar vroeger een ooievaarsdorp was, zie je nog veel ooievaars vliegend, vissend of lopend tussen de koeien in de wei.

Ooievaar in de wei Foto: Cissy de Boed
Foto: Cissy de Boed

Je kunt foto's voor de fotowedstrijd 'Ontluiken' insturen tot 19 april 2021. 

Doe mee met onze fotowedstrijd!

Foto’s: Paula Zuidhof. De foto’s met namen erbij zijn inzendingen van vorige fotowedstrijden.