Open Monumentendag 2019

Foto: Ingrid Bertens Foto: Ingrid Bertens

Zaterdag 14 en zondag 15 sept. In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag! Het thema van 2019 is Plekken van plezier: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? Dit weekend zetten honderden locaties letterlijk hun deuren open tijdens Open Monumentendag. Ook bij het Zuid-Hollands Landschap is van alles te beleven!

Foto: Ingrid Bertens Foto: Ingrid Bertens

Praktische info

Locatie

Diverse locaties

Open Monumentendag is veel meer dan alleen het bekijken van monumenten. Het is belangrijk dat iedereen de monumenten kan beléven. Daarom worden er bij elke locatie speciale activiteiten georganiseerd op en rond de monumemten. 

Boezemmolen No. 6 in Haastrecht

De molen is op zaterdag 14 september van 10.00 tot 16.00 uur geopend voor bezoek en op zondag 15 september van 12.00 tot 16.00 uur. 

Deze grote, ronde, stenen molen werd in 1874 gebouwd ter vervanging van een verbrande achtkante molen (die al eerder een wipmolen na brand had vervangen). De roeden van deze molen zijn de langste ooit in Nederland gerealiseerd en het is daardoor de molen met de grootste 'vlucht' van Nederland; bijna 30 meter. Ook de flesvormig gemetselde romp maakt hem bijzonder. De molenaars vertellen u graag over hun vak. Meer informatie over de molen, vindt u hier

Geniet daarnaast van een wandeling door het prachtige natuurgebied de Hooge Boezem.

Locatie:

Boezemmolen nr. 6
Oost-Vlisterdijk 1
2851 ET Haastrecht

Bekijk in Google Maps 

Landgoed Ockenburgh in Den Haag

Op zondag 15 september bent u van harte welkom om Open Momumentendag te vieren op deze fraaie buitenplaats.

  • Tussen 11.00 en 16.00 uur kunt u de Villa die gerenoveerd wordt (deels) bezoeken
  • Van 13.00 tot 16.00 uur zijn er demonstraties schapen drijven door Bart Dekker
  • In de pauzes kunt u genieten van muziek door de Troptones
  • Hapjes en drankjes bij Brasserie Ock of in de foodtruck Big Red One 

Meer informatie kun je vinden op de site van Buitenplaats Ockenburgh

Locatie:

Landgoed Ockenburgh
Monsterseweg
2533 RL Den Haag

Bekijk in Google Maps   

Eendenkooi in Ameide 

Het Zuid-Hollands Landschap verzorgt zes eendenkooien in Zuid-Holland. Op zaterdag 14 september kun je tussen 09.00 en 16.00 uur een bezoek brengen aan De Zouwekooi bij Ameide.

Maak kennis met het werk van een kooiker en het onderhoud van de kooi. Neem een kijkje in de eendenkooi met zijn vangpijpen, rietschermen en omringende kooibos. 

Locatie:

Eendenkooi De Zouwe
Zouwendijk
Ameide

Bekijk in Google Maps

Buitenplaats Berbice

Geopend op zaterdag 14 september, van 10:00 tot 17:00 uur.

U bent van harte welkom om een mooie wandeling te maken op de buitenplaats en er zijn rondleidingen. Bij de oranjerie in de rozentuin kunt u koffie, thee, gebak en rozen adoptie certificaten kopen. Het huis en de portierswoning zijn niet toegankelijk en worden privé bewoond. In 2015 werd dankzij fondsen en sponsoren de 19e eeuwse portierswoning gerestaureerd. Het dak en de gehele buitenkant van het hoofdhuis werd in ere hersteld.

Meer info www.buitenplaatsberbice.nl

Locatie:

Buitenplaats Beresteijn
Leidseweg 191
2253 AD Voorschoten

Bekijk in Google Maps

Fort Noorddijk

Geopend op zaterdag 14 september, van 10:00 tot 16:00 uur.

Nabij Nieuwenhoorn ligt het prachtige Fort Noorddijk, een parel in het landschap. Het fort heeft zowel voor de natuur als cultuurhistorisch een grote waarde. Nieuwsgierig? Gidsen zijn die dag aanwezig en nemen de bezoekers mee terug in de tijd.

De Stelling van Maas- en Haringvlietmonden bestond uit de vestingsteden Brielle en Hellevoetsluis en daartussen twee forten, waaronder Fort Noorddijk. Het fort werd in 1884 opgeleverd. Bij een aanval uit zee kon het gedeelte ten westen van het fort onder water worden gezet. Maar het fort is meer dan onderdeel van de stelling, het is inmiddels ook een plek waar vleermuizen graag overwinteren. 

Benieuwd naar het volledige verhaal van het fort? Kom dan zaterdag 14 september naar Fort Noorddijk! Echte avonturiers kunnen dit weekend zelfs overnachten in het fort tijdens Wild op de Wallen. Kijk voor meer info op www.wildopdewallen.nl/forttreffelijk-slapen-fort-noorddijk/

Locatie:

Fort Noorddijk
Noorddijk 6
3222 LG Hellevoetsluis

Bekijk in Google Maps

Fort Penserdijk

Geopend op zaterdag 14 september, van 10:00 tot 16:00 uur.

Als een echt fort kun je ook vandaag de dag niet om Fort Penserdijk heen. Nog altijd ligt het sterk en stoer in de polder, alsof de vijand elk moment nog kan komen. Een schitterend monument om te ervaren en te bewaren. Gidsen zijn die dag aanwezig en nemen de bezoekers mee terug in de tijd.

“Wanneer je de lange brug op loopt wandel je een waar geschiedenisboek binnen.” aldus Hans Visser, van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. En hij heeft gelijk: de bomvrije ruimte voelt onbreekbaar, de betonnen koepeltjes waar het regenwater opgevangen werd voor de soldaten is nog in tact. Zware deuren en piepende scharnieren nemen je als bezoeker mee naar de Stelling van de Monden van Maas en het Haringvliet waar het Fort vanaf 1885 een belangrijke schakel in vormde. 130 jaar later heeft de tijd zijn tanden in het Fort gezet. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is daarom in samenwerking met  Scouting Bas ’t Hart dit jaar gestart met de restauratie van het fort. 

Zelf het fort ontdekken? Kom dan zaterdag 14 september naar Fort Penserdijk.  Loop de brug over en laat het fort zelf zijn verhaal vertellen!


Locatie:

Fort Penserdijk
Peltserdijk
3234 ZA Tinte (Gemeente Westvoorne)

Bekijk in Google Maps

Biberbunker

De Biberbunker is te bezoeken op zaterdag 14 september, doorlopend van 10:00 tot 17:00 uur. Laatste rondleiding is om 16.00 uur, dan gaat ook het hek dicht.

Verscholen in de duinen van Oostvoorne bevindt zich de zonoemde Biberbunker. De bunker is uniek in Nederland, alleen al vanwege het feit dat het de enig toegankelijke bunker van deze soort is. De Biberbunker, door de Duitsers destijds bestempeld als het St-type L487, codenaam Bertha, is gebouwd als radarcommandopost voor de Duitse luchtmacht. Van hieruit werden acties ondernomen om geallieerde bommenwerpers, op weg naar Duitsland, te onderscheppen. De Biberbunker is het centrale hart binnen de enclave van 76 bunkers. De bunker is ingericht als museum en laat zien hoe de commandobunker werkte.

Locatie:

Biberbunker
Zandweg 81
3233 ES Oostvoorne

Bekijk in Google Maps

Meer informatie

Op de overkoepelende website www.openmonumentendag.nl kunt u alle locaties vinden die meedoen aan deze feestelijke dag in heel het land.
Bekijk alle activiteiten in Zuid-Holland

Praktische info

Parkeren

Ga goed voorbereid op pad en kijk vooraf waar parkeren mogelijk is. Sommige locaties hebben geen eigen parkeergelegenheid of liggen verder van de parkeergelegenheid af.

Leuk voor kids

Op deze dag organiseren veel locaties juist kinderactiviteiten om ze zo kennis te laten maken met cultuurhistorie. 

Bijzonderheden

Grijp uw kans en bezoek tijdens Open Monumentendag een van de locaties, die normaal gesproken (bijna) niet toegankelijk is voor publiek.

Ook interessant

26 t/m 30 augustus
De Leidse Hooitocht 2020
Leuk voor kids
Leiden
Cultuurhistorie
Rhoon
zondag 25 oktober
Stilte wandeling op de Zaag
Wandelen
Krimpen aan de Lek