Nieuwe rieteilandjes voor bedreigde moerasvogels

  • Nieuws
  • Nieuwe rieteilandjes voor bedreigde moerasvogels
vrijdag 21 augustus 2020

Natura 2000-gebied Zouweboezem in de Vijfheerenlanden is 60 rieteilandjes rijker. Van oudsher is dit moeras een toplocatie voor moerasvogels, zoals de grote karekiet en de zwarte stern. De grote karekiet is hier helaas als broedvogel verdwenen. De bedreigde zwarte stern weet zich hier met veel kunst- en vliegwerk te handhaven. Met een serie van maatregelen, waaronder de aanleg van rieteilandjes in ondiep water, willen we het leefgebied van beide soorten een stevige impuls geven!

Hoe werkt zo’n rieteilandje?

De rieteilandjes zijn drijvende matten van wilgentenen, waar stekken van riet in zitten. De wilgentenen komen uit ons eigen terrein. Wanneer de rieteilandjes gaan uitgroeien, levert dat na een paar jaar broedgebied op voor vogels die in stevig waterriet nestelen, zoals de grote karekiet. Om het waterriet een kans te geven, zijn de jonge rietplanten nu nog beschermd door gaas.

Rieteilandje

De rieteilandjes liggen verspreid in ondiep water. In het luwe water tussen de eilandjes krijgen drijvende waterplanten zoals gele plomp kans zich te ontwikkelen. Onder de juiste omstandigheden ontstaan dan plekken met veel drijvende waterplanten waar de zwarte sterns van nature op broeden. Wanneer dat nog onvoldoende lukt, helpen we de zwarte stern op weg door tussen de waterplanten speciale vlotjes uit te leggen. Met deze extra broedlocaties in de ‘Sternenbaaien’ geven we dit Natura 2000-gebied een stevige impuls! 

Beschutte plekken

Door de rieteilandjes creëren we luwte, waarin de vegetatie zich kan ontwikkelen. Zowel voor waterplanten als planten op het land. En daar maken rietvogels graag gebruik van.

Meer biodiversiteit

Niet alleen de zwarte stern profiteert van de aanpassingen in de Zouweboezem. Ook rietvogels zoals de grote karekiet en de woudaap maken gebruik van deze nieuwe broedplekken. 

Welkom nieuwe kolonie!

De rieteilandjes zorgen voor een optimaal leefgebied voor een nieuwe kolonie zwarte sterns. Wie weet tref je ze komende jaren in de Zouweboezem.  

Rieteilandjes

Samen sterker

Het verzetten van de rasters en het plaatsen van rieteilandjes wordt door het Zuid-Hollands Landschap uitgevoerd, in samenwerking met Van Schaik. Deze maatregel is mede mogelijk gemaakt door steun van de provincie Utrecht en de Nationale Postcode Loterij.

Wil jij ons ook steunen om de natuur te beschermen?
Doe een gift