Langs buitenplaatsen en bollenvelden Wandelen 14,5 / 8,5 km

Nergens toont de lente zich zo uitbundig als op de bollenvelden. Vanaf eind maart zijn er geuren en kleuren in overvloed. Bij Noordwijk werden al in de 16e eeuw bollen geteeld op de afgegraven zandgronden direct achter de duinen. Dat is ook de periode dat hier de eerste buitenplaatsen werden aangelegd door rijke kooplieden en regenten. Sommige landhuizen en parken tonen nog iets van de glorie van weleer. Ga mee op pad en ontdek de mooiste plekjes van dit deel van Nationaal Park Hollandse Duinen.

Praktische info

Locatie

Duinweg 117 (Fletcher Hotel De Witte Raaf), 2204 AT, Noordwijk

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Help met een gift, zodat wij Landgoed Leeuwenhorst in oude glorie kunnen herstellen

Routekaart

Start bij Fletcher Hotel-Restaurant De Witte Raaf. Ga aan de achterkant van de parkeerplaats de trap op, daarna op het wandelpad linksaf. Ga bij wandelknooppunt 53 rechtdoor richting 12, volg de rode pijlen van het wandelknooppuntennetwerk.

Enkele hoogtepunten

1. Bollenvelden
2. Duinenrij
3. Noordwijk-Binnen
4. Landgoed Offen
5. Klein Leeuwenhorst
6. Dyckenburg
7. Nieuw Leeuwenhorst

In de route zelf vind je meer informatie over deze punten. Met natuurfoto's, vogelgeluiden en leuke weetjes hebben onze boswachters de route echt wat extra's gegeven.

Niet voor niets behoort deze route tot de mooiste Lenterondjes van het Zuid-Hollands Landschap!

Meer weten over deze route?

Download de volledige beschrijving via de download-knop. We wensen je alvast veel plezier!

Praktische info

Parkeren

Auto: neem op de N206 de afrit Noordwijkerhout-Zuid/Sassenheim, ga beneden richting Leeuwenhorst. Sla op de rotonde rechtsaf (Gooweg). Ga na ruim 1 km op de rotonde linksaf (Schulpweg). Ga vlak voor de duinrand linksaf en na 100 m rechtsaf naar het hotel.

Of ga bij de duinrand rechtsaf en parkeer bij TOP Noordwijk, www.toproutenetwerk.nl.

Honden welkom

Op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst moeten honden aan de lijn. In het duingebied moeten honden van 15 maart tot 15 augustus aan de lijn, daarbuiten mogen ze doorgaans los. Let altijd op de bordjes!

Niet geschikt

De route is niet geschikt voor rolstoelen.

Horeca in de buurt

Rond de startplaats: Fletcher Hotel-Restaurant De Witte Raaf, Duinweg 117, 2204 AT Noordwijk en Restaurant De Duinrand, Duindamseweg 17, 2204 AR Noordwijk.

In Noordwijk-Binnen: Hof van Holland, Voorstraat 79, 2201 HP Noordwijk.

14,5 / 8,5 km

De route is eenvoudig in te korten door vanaf de Northgodreef in Noordwijk direct naar Landgoed Nieuw Leeuwenhorst te wandelen. Deze routeverkorting is in de tekst beschreven.

Openbaar vervoer

OV: Hotel De Witte Raaf is lastig met het openbaar vervoer te bereiken. Gemakkelijker is om bijvoorbeeld te starten bij Landgoed Nieuw Leeuwenhorst in Noordwijkerhout: neem buslijn 90 vanaf station Den Haag CS, stap uit bij bushalte Nieuw Leeuwenhorst. Zie ook 9292.nl. Wandel het landgoed op en start bij wandelknooppunt 9, pak de routebeschrijving op tussen punt 6 en 7.

Bijzonderheden

Tip! Meer weten over Landgoed Nieuw Leeuwenhorst? Download dan de Dijkenburgroute.

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Locatie

Duinweg 117 (Fletcher Hotel De Witte Raaf), 2204 AT, Noordwijk

5 beoordelingen

Helen van Wijk

Helaas viel de route een beetje tegen. Veel asfalt, veel verkeer. Let op: de route begint weliswaar bij hotel de Witte Raaf, maar je mag niet parkeren op de parkeerplaats van het hotel, die is alleen voor gasten!! Zeker in het bollenseizoen zijn er weinig andere mogelijkheden

Else

Vanaf het begin, loop van punt 53 naar 12 heb je een 2 sprong. Ik heb gekozen voor de meest linkse, die leek mij het meest logische. Ook gezien Google map. Onderweg alleen groene en blauwe paaltjes gezien. Heb ik het fout gedaan? Het is in ieder geval niet duidelijk aangegeven. Het paaltje staat te ver van de splitsing km duidelijk te zijn. Ik geef meer sterren omdat dit pad, en mogelijk ook dat andere pad, een heel eind door de duinen gaat. Ik heb hem heen en terug genomen, aangezien ik nr 12 niet gezien heb. Wel heb ik op google map nog geprobeerd de route in het dorp op te pakken maar dat voegde niks toen

Philip Scheel

Het OV deel mag herzien worden. De dichtsbijzijnde bushalte vanaf De Witte Raaf is 45 minuten lopen, vanaf Klein Leeuwenhorst is 15 minuten lopen (naar Sportpark Noordwijk Binnen)

Dirk Naerebout

Vandaag, 22 april 2019, deze wandeling gelopen. Wij zijn er toch iets minder over te spreken. Het grootste deel loopt over verharde wegen waar ook ander verkeer over gaat. Slechts een paar stukken zijn de moeite waard: het eerste deel door de duinen; de oude binnenstad, maar niet de weg er naar toe door een ongezellige woonwijk; het stuk door Nieuw Leeuwenhorst. Hierna is het echt doorbijten tot de eindstreep. Volgens ons moet er een veel mooiere wandeling van te maken zijn.

Gerard Kleijbeuker

we begonnen door de duinen. daarna door de oude binnenstad. langs de bollenvelden en nog een stukje "bos". gevarieerde wandeling! en goed aangegeven.

Vond je dit een leuke route?

Op je inzending is ons privacystatement van toepassing.

Help met een gift, zodat wij Landgoed Leeuwenhorst in oude glorie kunnen herstellen

Ook interessant

Wandelroute 5 - 10
Den Haag
9 beoordelingen
Wandelroute 3 km
's-Gravenzande
0 beoordelingen
Wandelroute 6 km
Rockanje
5 beoordelingen