Plagroute Wandelen 3,4 - 8,5 km

Foto: Idde Lammers Foto: Idde Lammers

Struinen door weilanden en over smalle kades ‒ de Plagroute is gemaakt voor avontuurlijke wandelaars. Bovendien valt er onderweg van alles te ontdekken. Op plekken waar de weilanden zijn afgeplagd, zijn ruige rietranden en bloemrijke hooilanden ontstaan. Hoe dat er uitziet? Trek stevige schoenen aan en ga op pad!

Routebeschrijving

Deze wandelbeschrijving volgt de Plagroute in de Berkenwoudse Driehoek met de wijzers van de klok mee en start op het achterste gedeelte van parkeerplaats Wellepoort waar hij ook weer eindigt. Als het geregend heeft, zijn wandelschoenen of laarzen een aanrader.

Loop over bruggetje het ruige en bloemrijke weiland in langs de paddenpoel aan je linkerhand. Het pad komt uit op de halfverharde Ouderkerkse Landscheiding. Sla linksaf.

1. Na enkele tientallen meters begint aan je linkerhand achter een landbouwhek het graspad recht de polder in. Links in de verte zie je een een waterplas: een veenput. Dit is het restant van vroegere turfwinning. Turfstekers staken het veen weg dat na droging als de brandstof turf werd verkocht. Wat achterbleef was een put die langzaam volstroomde. Gelukkig raakte in de twintigste eeuw turf als brandstof uit de gratie, anders was dit hele gebied misschien wel in de haard verdwenen!

2. Het pad is nauwelijks zichtbaar, maar je mag hier gewoon wandelen. Bij de eerste stap merk je dat de grond wat trilt: dit komt door het veen in de ondergrond. Ook hier is de vruchtbare bovenlaag afgegraven en groeien nu plantensoorten die houden van voedselarme grond. 

Loop aan het einde van het graspad over het betonnen bruggetje de bosjes in. Dit soort bosjes vind je overal in de Krimpenerwaard. Ze worden ook wel ‘geriefbosjes’ genoemd. Ze voorzagen de boeren in vroegere tijden van hakhout, bezems, stelen en bonenstaken. Nu is dit een paradijs voor vogels als roodborst, kneu en verschillende mezensoorten.

Als je door het bosje heen bent, loop je nog een stukje langs de veenput. Let op weide- en watervogels zoals kievit, grutto en fuut. Vervolg het pad door de polder naar het hek. Daarachter ligt de half verharde Graafkade, sla rechtsaf. Dit soort kades zijn oeroude landschapselementen. Ze vormden het eindpunt van een ontginning. In de middeleeuwen lag hier nog een moerasbos. Monniken en boeren trokken vanaf de hoger gelegen rivieroevers het veenland en groeven (Graafkade!) met de hand de talloze slootjes die je ziet. Aan het einde van zo’n ontginning werden landscheidingskades opgeworpen: het beginpunt van weer een nieuwe ontginning dieper het veen in.

3. Je komt nu bij een doodlopend pad naar een uitzichtpunt. Het is de moeite waard deze paar honderd meter af te lopen. Je loopt langs een afgeplagd stuk weiland. Op het natte en drassige stuk groeien nu zeldzame soorten als teer guichelheil en vleesetende zonnedauw. Weidevogels foerageren en broeden hier. Op de ‘bult’ aan het einde van het pad heb je een prachtig uitzicht over het vlakke coulissen land met rietkragen en bosjes.

4. Terug vervolg je je weg over de Graafkade. Aan je rechterhand ligt in de verte een bijzonder bos: een eendenkooi. De bomen beschutten een waterplas waar vroeger wilde eenden werden gevangen. Eendenkooi Kooilust was in 1934 de eerste aankoop van het Zuid-Hollands Landschap. Het is een vrij kleine kooi met drie vangpijpen en een prachtig stenen kooihuisje. Eendenkooi Nooitgedacht wordt actief gebruikt door een vrijwillige kooiker en er worden eenden geringd voor wetenschappelijk onderzoek. Je kunt er alleen in onder begeleiding van een gids. Aanrader: bezoek daarom onze eendenkooi Bakkerswaal, 10 kilometer verderop aan de Lekdijk tussen Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk www.zhl.nl/eendenkooi-bakkerswaal.

Waar de Graafkade dood loopt, ga je via het hek en enkele bruggetjes rechtsaf de polder in. Volg het slingerende graspad. Let op de afgeplagde gedeeltes: in deze natte zones vind je amfibieën en zeldzame plantensoorten. ’s Zomers trekt dit soort plekken bijzondere insecten zoals libellen.

5. Aan je linkerhand kom je langs een vogelkijkscherm dat enkele tientallen meters van het pad ligt. Loop dit niet voorbij! Piiew piiew piiew. In de winter is het geluid achter de vogelkijkwand niet te missen. Maar van welke vogel komt het? Een blik door de gaten leert dat het een eend is met een opvallende oranjebruine kop. Officieel is het een smient, maar de bijnaam fluiteend is waarschijnlijk gemakkelijker te onthouden. In het voorjaar zie je op de weilanden grutto’s en tureluurs. Ook de grutto is eenvoudig te herkennen: die roept zijn eigen naam.

6. Het graspad komt uit bij Ouderkerkse Landscheiding. Als je linksaf gaat kun je deze wandeling langer maken (de lange route gaat linksaf: volg de kade tot het einde, dan door het klaphek en rechtsaf, door het weiland. Aan het einde over het hek en op het asfalt rechtsaf (Tiendweg). De beschrijving vind je als nummers 7 en 8 op de kaart.

Ga bij de kruising rechts parkeerplaats Schaapjeszijde (P2) op. Volg hiervandaan de smalle kade parallel aan de Schaapjeszijde, onder meer via een bruggetje, terug naar de startplaats.)

Voor de korte wandeling (3,4 km) ga je rechtsaf de graskade op. Wat verderop gaat hij over in een halfverharde weg. Ook de Ouderkerkse Landscheiding loopt door een kaarsrecht landschap. Toen de ontginners met schop en kruiwagen vanaf de Graafkade hier landbouwgrond van maakten, vormde deze kade de nieuwe achtergrens van de ontginning.

Net voor het einde van de Graafkade neem je het pad rechts terug naar Parkeerplaats Wellepoort. Loop je de lange route, dan volgt hier de informatie van de punten 7 en 8 op de kaart.

7. Ook de watergang links is eeuwenoud. In deze Berkenwoudse Boezem werd overtollig water uit de polder verzameld en dan via molens in de rivier gemalen. Let halverwege goed op: aan de andere kant van het water zie je de resten van zo’n molen. 

8. Weidevogels houden van open grasland waar ze een vijand kunnen zien aankomen. En ze willen een zachte grond om met hun snavel naar wormen en insecten te zoeken. Favoriet bij de grutto is de emelt, de larve van de langpootmug. Enig idee hoeveel hij er op één dag kan wegwerken? Meer dan duizend! Weidevogels zijn dus ook nog eens erg nuttig.

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan nabij Wellepoort 3, Berkenwoude.

Aangelijnd

Honden zijn aangelijnd toegestaan, let op de borden!

Ongeschikt

De route is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

3,5 - 8,5 km

De route is 8,5 km, de verkorte versie is 3,4 km. Een klein deel van de route is blauw gemarkeerd.

Openbaar vervoer

De buslijn 196 rijdt tussen metrostation Rotterdam Capelsebrug en treinstation Gouda. Stap uit bij halte Terlouw in Ouderkerk aan den IJssel. Volg de dijk (rivier rechts), na 250 m linksaf, Nesse Tiendweg. Route oppakken bij de Tiendweg.

Locatie

Wellepoort, Berkenwoude

0 beoordelingen

Vond je dit een leuke route?

Op je inzending is ons privacystatement van toepassing.

Ook interessant

Doe-route kinderen
Rockanje
1 beoordeling
Wandelroute 15,5
Ouddorp
0 beoordelingen
Wandelroute 2,5 km
Rhoon
1 beoordeling