Rondje Ockenburgh Wandelen 5 / 9,5 km

Foto: Ingrid Bertens Foto: Ingrid Bertens

Aan allure geen gebrek op het Haagse Landgoed Ockenburgh. Rond de villa zijn vele eeuwen aan tuingeschiedenis zichtbaar in de vorm van wandelbossen, grazige weides en slingerende waterpartijen. Maar je ontdekt meer tijdens dit wandelrondje, van een stads- en zorgboerderij tot het strand van Kijkduin en een rij zeer hoge puinduinen. Even bijkomen? De villa op Ockenburgh heeft een restaurant met een heerlijk terras, maar net zo uitnodigend zijn de strandpaviljoens bij Kijkduin.

Foto: Ingrid Bertens Foto: Ingrid Bertens

Praktische info

Locatie

Monsterseweg 4, 2552 RL, Den Haag

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Routekaart met enkele hoogtepunten

1. Pluk!
2. Middeleeuwse boerderij
3. Parnassia
4. Van Leydenhof
5. Hyacintenbos
6. Zandmotor
7. Puinduinen
8. Villa Ockenburgh
9. Landschapspark

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra's gegeven. Niet voor niets staat dit rondje in de Wandel Top 5 van meest aangevraagde routes. Het is een pareltje om trots op te zijn!

Meer weten over deze route?

Download de volledige beschrijving via de download-knop. We wensen je alvast veel plezier!

Praktische info

Parkeren

Met de auto neem je op S200 (Lozerlaan/Ockenburghstraat) de afslag Monster/Parnassia Groep. Ga voorbij het tuincentrum rechtsaf over een bruggetje. Parkeer links op de parkeerplaats.

Parkeerplaats Landgoed Ockenburgh, Monsterseweg 4, 2552 RL Den Haag.

Mag de hond mee?
  • Op de Koeweide mogen honden los rondlopen
  • In de andere delen van Landgoed Ockenburgh geldt dat honden aan de lijn moeten
  • In het aangrenzende Hyacintenbos en Van Leydenhof zijn honden niet toegestaan. Volg met de hond vanaf het boswachterhuisje de doorgaande weg tot aan de oprijlaan.
Mindervaliden

Het gebied is grotendeels rolstoel- en buggy-vriendelijk. De paden in het Hyacintenbos
zijn halfverhard. De puinduinen zijn niet toegankelijk.

Horeca in de buurt

Villa Ockenburgh heeft een restaurant plus een glazen kas voor kleine hapjes. Verder is er volop horeca rond het strand van Kijkduin. Ook stads-boerderij Pluk! heeft een lunchroom met terras.

5 / 9,5 km

De complete route is 9,5 km lang, maar je kunt de route ook opdelen in twee lussen van 5 km. Beide korte routes zijn in de tekst beschreven.

Openbaar vervoer

Buslijn 31 rijdt van bus-/tramhalte Leyenburg naar bushalte Ockenburgh aan de Monsterseweg. Meer bussen rijden naar Kijkduin. Zie ook 9292.nl

Leuk voor kids

Klimmen in een holle boom, voetballen, dollen met de hond – voor kinderen is er op Ockenburgh van alles te doen.

Bijzonderheden

De route maakt gebruik van het wandel knoop-puntennetwerk. Tussen de knooppunten volg je stickers met rode pijlen op een gele ondergrond. Soms zijn de stickers niet goed zichtbaar. In dat geval biedt de routebeschrijving uitkomst.

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Locatie

Monsterseweg 4, 2552 RL, Den Haag

47 beoordelingen

Cora Mulder

Leuke en mooie route, maar op het laatst raakten we de weg kwijt.

Koen

Leuke afwisselende route, vooral als alles in bloei staat. Legio, bij het boswachtershuisje is een draaihek waardoor het niet toegankelijk is voor grotere kinderwagens (zonder in te klappen) en rolstoelen.

Gerard Kleijbeuker

Mooie afwisselende route, we raakte de weg even kwijt bij 2x knooppunt 62(iets voorbij de puinbal) We misten toen het strand, we zijn er nog wel naartoe gelopen.

Ruud Mulder

Op zich een leuke tocht. Alleen bij de puinduinen ging het (bijna) mis omdat twee Routebordjes onleesbaar waren gemaakt en er een routewijziging was door een afgesloten pad. R

Jan Siemonsma

Bijzondere wandeling aan de stadsgrens van Den Haag. Ik schrijf altijd een verhaaltje over mijn dagtochten (+ foto's). Voor de liefhebber: https://www.jansiemonsma.nl/451269248

An

Ook goed te bereiken via Randstadrail 3, halte Heliotrooplaan

Carla

Het was gedeeltelijk een mooie route. Het stuk door de bebouwing was erg jammer (dat mag er tussenuit wat mij betreft) ook was er een stuk (vanaf het hoge duin bij het kunstwerk) wat nu verboden is om te lopen. Het bos onder het tuincentrum vond ik heel erg mooi

Hilly Hagebeek

Park, bos en duin en dat alles vlak bij de stad. Mooi en afwisselend. Goede horeca op Ockenburg.

Henk Brink

Leuke route! Alleen kan je niet van routepunt 3 naar routepunt 62 lopen (en vice versa). De bewegwijzering stopt op enig moment en zonder een app, bijv. Route.nl weet je dan niet meer waar je naar toe moet. Daar moet vervangende bewegwijzering worden aangebracht!

Evert Barreveld

Mooie route. Heel afwisselend Makkelijk te volgen.

Meer beoordelingen

A.meijer

De omgeving is prachtig, maar de routebeschrijving is helaas niet goed. Bewegwijzering slecht. Tip maak gebruik van bestaande routes dier er lopen en sluit daarop aan. We hebben net als een aantal anderen onze er ringen route gelopen en uiteindelijk toch zowat alles gezien maar in een compleet andere volgorde Google mais route haperde steeds dus uitgezette. De routebeschtijving uitdraaien op papier is 20 pagina.s Veel.te lang. Route maken a la ANWB routeplanner om uit te draaien. Wel genoten deze dag en toch leuk dat de routes er zijn . Maar nog wel even naar kijken

Pim

We hebben met tien mensen van de Wandelpool deze wandeling gemaakt. Aansluitend ook de Zandmotor gedaan zodat we 15 km totaal hadden. De Pluk was erg mooi met fraaie heemtuin en water. Ook alles rond de villa en de bediening daar is goed: attent en echt servicegericht.

Anneke

Wederom een prachtige route van het Zuid Hollands Landschap. Wij kijken er elke keer weer naar uit om een andere route te gaan lopen in onze eigen omgeving. Je komt op op verrassend mooie plekken waar je normaal niet zo snel zal komen. De route is goed aangegeven alhoewel het altijd goed is om de route bij je te houden. Soms staan er een geen paaltjes en dan kan je misschien snel verkeerd lopen. Deze Ockenburg route is een echte aanrader. Je kunt kiezen voor een klein of een groot rondje. Of je kunt ze allebei doen als je wat meer uitdaging wilt. Alvast veel wandel plezier toegewenst.

wendy

we zijn gestart met de onderste lus ( nr 1 tm 5 ).hier was de bewegwijzering niet optimaal waardoor we al vrij snel verkeerd liepen . Jammer , want was geen geweldige omgeving . uiteindelijk met google.maps weer en route gekomen . nr 6 tm 9 was de moeite waard . Dat stukje was voor herhaling vatbaar .

Marianne Bulens

Mooie lommerrijke wandeling over het landgoed. Aansluitend wandelden wij met toegangskaartje in Solleveld. Uiteindelijk ruim 12 km gewandeld. Erg mooi.

Kelly

Mooie route en afwisselend landschap (zowel strand en bos)! Ruime parkeerplaats, die goed te vinden is. Zoals eerder geschreven is de route aanduiding niet overal helemaal duidelijk, tussen punt 7 en 8 was het echt even zoeken. Vooral het Hyacintbos en de Zandmoter waren erg mooi! Er zitten een paar goede klimstukken in, maar dan heb je ook een mooi uitzicht. Ik vind de route zeker een aanrader! Voor toekomstige wandelaars: de route tussen punt 1 en 2 (het fietspad na de appartementsgebouwen in de Vroonhoevelaan) was vandaag opgebroken door wegwerkzaamheden. Via de aangrenzende woonwijk kun je er door het gras / zand wel langs, maar dan moet men eerst even teruglopen.

Gretha

het was een mooie route, zo leuk, heerlijk gewandeld ook. een fantastische route. Zoveel variatie! Helaas zien wij het hyacinthenbos niet in bloei, misschien te vroeg, of uitgebloeid. Ook zijn wij bij Kijkduin even het strand opgelopen. Echt een aanrader.

Cor van Binsbergen

Schitterend landschap, vooral het Hyacinthenbos was nu prachtig! Trouwens, ook afgezien van de hyacinthen is het er erg mooi. Mooi heuvelachtig, schitterende kronkelige eiken, veel salomonszegel en lelietje-der-dalen. En je komt langs het strand cq de zandmotor, wat ook geweldig is! Heel afwisselende route!!

Antoinette van der Velden

Leuke route, we waren nog net te vroeg om het hyacinthenbos in volle bloei te zien. We lopen hem binnenkort nog een keer. Gevarieerd door de afwisseling van bos, duinen en strand. En halverwege prima koffie bij Ock.

Tony Bek

Gevarieerd en goed van punt tot punt te lopen.

Meer beoordelingen

Ingrid

Leuke afwisselende route met ook in coronatijd koffie-to-go mogelijkheden onderweg. Een aanrader.

Westphilwandelt

Wat een fantastische route. Zoveel variatie! Wij zijn bij Kijkduin wel even het strand opgelopen. Echt een aanrader. Als je ons verslag wil lezen en foto's wil kijken dan kun je westphilwandelt ockenburgh googelen.

Kim

Mooie locatie maar van de kaart wordt je niet echt wijzer helaas

Wine en Peter

Heerlijk stil, afwisselend. Bomen en bloemen beginnen uit te lopen - lente in aantocht. Fijn dat je ook nog even de zee kunt ruiken! Goed bereikbaar (ook met tramlijn 3, vanaf het station).

Thea

De wandeling was zeer verrassend. Veel groen met zelfs landart van James Turell. Een aanrader.

Elly

Mooie, afwisselende wandelroute. Een aanrader!

A.K.Groeninx van Zoelen

Van de route heb ik niets geleerd omdat ik totaal niet begreep van jullie toelichting, de dowlaod van de route die in mijn guru verscheen en het afdrukken van het pdf bestand. hoe de interactive pdf op mijn mobiel te krijgen is een volslagen raadsel omdat de instrukties te summier zijn, Ik heb erover gebeld maar de dame aan de telefoon kon ook niet helpen. Is iTunes hetzelfde als Appstore? die heb ik wel op mijn mobiel. Om die reden heb ik tot nu toe geen enkele route kunnen doen, omdat ik domweg niet weet hoe ik alles op de mobiel kan krijgen. Nauwkeuriger instructies in Jip en Janneke taal kan misschien helpen.

Ferry van Kampen

Top rondje, zelfs langs het strand. Met de download gpx bestand kan je de route met je mobieltje precies volgen. Top wel een routepla

Hans & Leen

Verrassend mooie, afwisselende wandeling in, voor ons onbekend deel, van Den Haag

Gerda

Mooie rustige route door luxe nieuwbouwwijk, bos en duinen.

Meer beoordelingen

Lidewij

We hebben een prachtige nieuwbouwwijk gezien. Maar de route is echt niet te vinden. Graag een beetje markeren.

Bea

De route is teveel een zoekplaatje. Nauwelijks straatnamen in vermeld als oriëntatiepunt. Zeer verwarrend: volg de rode pijlen, van welke route?

Joke Verver

Geweldig mooie foto’s gemaakt

Cornelie

Hond kan niet over gehele route mee en wordt geen alternatief aangegeven. Rondje ten zuiden Monsterseweg kun je wat dat betreft makkelijk overslaan. Richting strand kom je langs leuke plekken.

Carol

We hadden de korte route in de winter. In het begin was het even wennen aan de wegbewijzering maar toen we die doorhadden (spoorzoeker) was het eigenlijk verbazend dat dit ook in de Hofstad te zien is. Echt leuk! Een volgend keer voor de lange variant naar het strand!

Sandra de Vries

de route was vaak niet makkelijk te vinden. Ook veel niet in de natuur. De plekken in de natuur waren wel erg mooi

Ellen van der B

Mooie route, afwisselend bos en duinen. Zondagmorgen wel druk...We gaan hem nog een keer lopen in de lente.

Marielle

Heel afwisselend: bos, park strand en duin. Telkens weer verrast door wat er te zien was.

Fred Geerts

Prachtig gebied. Duinen en strand hebben we jammer genoeg niet gehaald.Ergens toch fout gelopen. In ieder geval voor herhaling vatbaar.

Jan

Mooie route door Ockenburg, Madestein en de duinen. De moeite waard.

Meer beoordelingen

Marlou

Terwijl we zelf in Den Haag wonen wisten we niet hoe mooi door stukje was, prachtog afwisselende route, wel een stukje door wat nu een woonwijk is.

Karin van der Linden

Een heerlijke route, wel met veel onduidelijkheden. Door de nieuwbouw zijn de bordjes niet meer correct. Bovensien bestaat de Middeleeuwse boerderij al lang niet meer. Dat was behoorlijk zoeken naar niets☺️

dina brezet

de route is niet te vinden vanaf villa ockenburg, nergens staat iets aangegeven of enige markering, via de route die je kan downloaden kan je niet bepalen waar je je bevindt en welk pad je moet lopen

Floor

Mooie diverse route.

Fam.Boek

Erg mooie route met veel afwisseling. Wij zijn over het strand gelopen ipv over het fietspad door de duinen. Biertje in een strandtent; maakt het net af

G. H Bourquim

Rondje is zo heerlijk

Bep Schmidt

Mooie wandeling, door verschillende landschappen met mooie natuur in elk seizoen.

Vond je dit een leuke route?

Op je inzending is ons privacystatement van toepassing.

Ook interessant

Wandelroute 8,5 km
Warmond
29 beoordelingen
Wandelroute 6,5 / 16 km
Poortugaal
22 beoordelingen
Wandelroute 3 km
Rotterdam
18 beoordelingen