Zwarte sternroute Wandelen 8 km

Foto: Sijmen Hendriks Foto: Sijmen Hendriks

Deze natuurstruinroute neemt je mee langs de mooiste én stilste plekjes van de Krimpenerwaard. In het voorjaar krijg je gezelschap van de zwarte stern, een wereldreiziger die speciaal naar de Krimpenerwaard komt om te broeden. Sierlijk zweven ze boven de weilanden en sloten, op zoek naar visjes, insecten en regenwormen. Voordat deze route in een nieuw jasje werd gestoken stond deze bekend onder de naam 'Plagroute'.

Foto: Sijmen Hendriks Foto: Sijmen Hendriks

Praktische info

Locatie

Wellepoort 3, 2825 NB, Berkenwoude (Hoek van de weg)

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Routekaart met enkele hoogtepunten

1. Zwarte stern
2. Vogelparadijs
3. Tiendweg
4. Berkenwoudse Boezem
5. Berkenwoudse Driehoek
6. Eendenkooi
7. Veenpunt

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra's gegeven. Niet voor niets behoort deze route tot de Struinroute Top 5 van het Zuid-Hollands Landschap!

Meer weten over deze route?

Download de volledige beschrijving via de download-knop. We wensen je alvast veel plezier!

Praktische info

Parkeren

Volg de dijk langs de Hollandse IJssel tussen Ouderkerk aan den IJssel en Gouderak. Ga ter hoogte van IJsseldijk-Noord 427 de dijk af richting Berkenwoude (Schaapjeszijde). Parkeer na 2,5 km op de parkeerplaats in de haakse bocht naar links.

Honden welkom

Honden zijn aangelijnd toegestaan, let op de borden!

Niet geschikt voor mindervaliden

De route is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Neem zelf eten en drinken mee

In de directe nabijheid is geen horeca.

Wandelen

De route is gemarkeerd met blauwe pijlen en gaat voor 80% over onverharde paden en dwars door de weilanden. Draag goede wandelschoenen en bij voorkeur een lange broek. Controleer jezelf na afloop op teken.

Bekijk ook de andere struinroutes in de Krimpenerwaard: Kievitroute, ZilverreigerrouteBuizerdroute en Blauwborstroute.

Openbaar vervoer

OV: buslijn 196 rijdt tussen metrostation Rotterdam Capelsebrug en station Gouda. Stap uit bij halte ’t Zwaantje in Ouderkerk aan den IJssel en loop de dijk af richting Berkenwoude (Schaapjeszijde). Pak na 1 km de route op bij wandelknooppunt 44. Zie ook 9292.nl.

Leuk voor kids

Langs de route staan infopanelen met vragen over de zwarte stern. Verzamel de letters en vul de prijsvraag in via: www.zhl.nl/zwarte-stern.

Over de struinroutes

Ontwikkeling en coördinatie: Bureau Mens & Groen, Streekadvies ’t Laage Land

Met dank aan: Vereniging Te Voet, JvdS coaching & advies, routeteam Struinen en Vorsen, Redactiebureau Harry Bunk

Mede mogelijk gemaakt door: Provincie Zuid-Holland, Gemeente Krimpenerwaard, Groenalliantie Midden-Holland, Zuid-Hollands Landschap

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Locatie

Wellepoort 3, 2825 NB, Berkenwoude (Hoek van de weg)

14 beoordelingen

Martijn van Veelen

Ik had twee leuke ontmoetingen. De eerste met een jager die eenden was aan het schieten en de tweede met twee "boswachters" van ZH Landschap die iets over de vogels konden vertellen.

Jaap Krulder

Stoere tocht in januari. Het was erg rustig, misschien omdat het best fris was. Kleitrappen, dus goede wandelschoenen gewenst. Heel veel vogels gezien, honderden smienten, 4 soorten ganzen, 5 soorten eenden, slechtvalk die prooi verorberde (alleen met telescoop kunnen zien), en dichterbij een blauwe reiger die een muskusrat had gevangen. De ijsvogel flitste ook voorbij. Onder de honderden meerkoeten zat ook een leucistische (deels wit), dat had ik nog niet eerder gezien. De zwarte stern was er nog niet, dat betekent dat we zeker terug gaan komen.

Franka

Erg modderig in de winter. Wel veel vogels.

Albert Hogeweg

M. Kloppenburg

Ik vond het een prachtige route. Soms wel even wat vertwijfeling of we nog goed liepen. Maar bij navraag bleek dat gelukkig het geval. Wij vonden de route wel langer dan gedacht (ik had hem ingeschat op 1,5 uur lopen, we zijn geoefende wandelaars), maar we deden er echt langer over. Geen probleem, maar het is maar dat u het weet :-)

Stephanie

Gezellig en niet druk

J. Blonk

Dit is een hele leuke en afwisselende route, die niet alleen leuk is voor vogelaars.

Iwan Westdijk

Veel polder, met hier en daar stukken met bosjes en ander groen. Redelijk rechttoe rechtaan, maar onderweg voldoende afwisseling.

Anne-Marie

Gelopen vanaf Gouderak. Mooie, rustige route. Prachtige vergezichten. Je loopt tussen de koeien en schapen door. Alleen jammer dat in deze tijd honden zijn toegestaan. De honden die we tegenkwamen, mochten van hun baasjes loslopen.

Jaap

Prachtige vogelrijke wandelroute

Meer beoordelingen

Karin

Heerlijk gelopen. Mooi rondje en heerlijk rustig en stil, alleen vogelgeluiden. Lammetjes, vogels, bloesem .. gewoon lente! Fijn af en toe een bankje, zodat we onze koffie konden drinken!

Erika

Heerlijk gewandeld. Door de regen van de afgelopen dagen was het wel drassig. Ik heb de langere route gelopen en die was 8 km. Geen stern gezien omdat het herfst is, maar wel oog in oog gestaan met een koe.

Marianne Moret

Mooie wandeling door de polders van de Krimpenerwaard, rust en stilte. Onbeschut met onderweg enkele schaduwplekken waar het heerlijk rusten is. Onderweg: schapen, vogels, kikkers en insecten. Wij dachten ook dat we meer gelopen hadden dan de 7 km., maar hebben het nagemeten en de verkorte route was exact die afstand en de wat langere route kwam uit op op 7,6 km.

H.jenner

Mooie route, rust en Hollands landschap. Naar onze mening wel meer dan de 7 km die aangeven staat.

Vond je dit een leuke route?

Op je inzending is ons privacystatement van toepassing.

Ook interessant

Wandelroute 3 km
's-Gravenzande
1 beoordeling
Wandelroute 8,5 km
Warmond
14 beoordelingen
Wandelroute 6 km
Rockanje
14 beoordelingen