Ga naar buiten en spot de kluut!

  • Nieuws
  • Ga naar buiten en spot de kluut!
donderdag 19 maart 2020

Nu onze wereld op z’n kop staat en alle vanzelfsprekendheid lijkt te zijn verdwenen, volgt de natuur haar ritme zoals altijd. En is het een drukte van belang nu broedvogels in grote aantallen terugkeren. Grutto´s, tureluurs, kleine mantelmeeuwen en scholeksters trekken deze periode massaal terug naar hun broedgebieden. Dat geldt ook voor de kluten die vanuit het Middellandse Zeegebied gewoon weer neerstrijken in de Crezéepolder en op natuureiland Sophiapolder in Hendrik-Ido-Ambacht.

Ons bezoekerscentrum Tenellaplas is tijdelijk gesloten en al onze excursies voor 6 april zijn geannuleerd in verband met het coronavirus. Gelukkig is er één evenement dat wel doorgaat en dat is... de LENTE!
Boswachter Mirjam, Zuid-Hollands Landschap

Op hoge poten met een wit-zwart verenkleed en een kenmerkende snavel die omhoog wijst mag de kluut als steltloper er echt wel wezen, vindt ook boswachter Mirjam Eikelenboom van het Zuid-Hollands Landschap. 'Ik vind het een prachtige vogel, juist ook omdat hij net even anders is dan andere vogels. Het is overigens wel een ontzettend handig ding die snavel. Hiermee zeeft de kluut heel makkelijk wormen, slakken en insectenlarven uit de bodem van slikken'.

Twee keer per dag buffet

Door het getij van de Noord stroomt het water twee keer per dag de Crezéepolder en het natuureiland Sophiapolder binnen. Daardoor ontstaan bij laag water slikken en omdat de bodem hier zacht is, kunnen de vogels makkelk voedsel vinden. Van de grote groepen kluten die de afgelopen weken te zien waren, blijft slechts een enkeling hier. Het gros van de vogels dat is neergestreken maakt dankbaar gebruik van de natuurgebieden als tussenstop. Nadat ze weer zijn aangesterkt, trekken ze verder naar hun broedplekken in het Waddengebied van Nederland, Duitsland en Denemarken. In 2019 broedde in de Crezéepolder 96 paar kluten. Een mooi bewijs dat dit soort jonge natuurgebieden van onschatbare waarde zijn.

Naar-buiten-tip!

Nu het coronavirus de wereld in haar greep houdt, heeft boswachter Mirjam nog een tip: 'Ga lekker naar buiten! Frisse lucht, beweging en zonlicht doet goed. In de Crezéepolder kun je een mooie rondwandeling maken van ongeveer anderhalf uur. Door de oude polder, over de dijk langs de Noord en langs twee vogelkijkschermen. Verrekijker mee want je kunt zomaar een mooie groep kluten spotten!'.
Bekijk dit gebied

Ons bezoekerscentrum Tenellaplas is tijdelijk gesloten en al onze excursies voor 6 april zijn geannuleerd in verband met het coronavirus. Gelukkig is er één evenement dat wel doorgaat en dat is... de LENTE!
Boswachter Mirjam, Zuid-Hollands Landschap