Startpunt

Foto: Ingrid Bertens Foto: Ingrid Bertens

Rond de twee Maasvlaktes liggen prachtige gebieden. Zowel Middeleeuwse natuur- en cultuurgronden, als nieuwe natuurgebieden die zijn ontstaan na de aanleg van de Europoort. De combinatie van natuur met industrie maakt van deze fietstocht een spectaculaire ervaring.

Foto: Ingrid Bertens Foto: Ingrid Bertens

1. Bezoekerscentrum Tenellaplas

Startpunt van de route

Het bezoekerscentrum is vernoemd naar het plantje anagallis tenella en ligt midden in het duingebied van Voorne. Binnen vindt u o.a. een tentoonstelling over het ontstaan van de duinen en veel informatie over dieren en planten. De toegang is gratis.

Adres en openingstijden van Bezoekerscentrum Tenellaplas

U staat hier op een van de oudst bekende droge plekken van Voorne, de Heveringen genaamd. Van hieruit begonnen omstreeks het jaar 1000 Vlaamse monniken in opdracht van de Heren van Voorne met de inpoldering van het achterliggende laag gelegen gebied dat toen nog regelmatig werd overstroomd door de zee.

Van dit duingebied is bekend dat het een zogenaamde konijnenwarande was, een jachtgebied in bezit bij adellijke families waar werd gejaagd. In het gebied zijn van oudsher ook talloze kleine duinboerderijen en tuinderijen gevestigd geweest. De sporen ervan zijn nog duidelijk in het landschap te zien zoals de elzenhagen langs de weilanden en de wallen om de tuinderijen.

Naar het volgende punt