2019: Terugblik De Groene Motor en vrijwilligers

De Groene Motor ondersteunt vrijwilligers in Zuid-Holland met kennis, (financiële) middelen en mankracht. Zo wordt het voor inwoners makkelijker om zich in te zetten voor het groen in de eigen omgeving. Je kunt er bijvoorbeeld gereedschap lenen, cursussen volgen, kennis opdoen over veilig werken, tips krijgen voor financiering van ideeën en met andere enthousiaste vrijwilligers in contact komen.

Accugereedschap geeft gereedschapuitleen een impuls

GereedschapuitleenIn 2019 ging De Groene Motor een bijzondere samenwerking aan met elektrisch gereedschapfabrikant Stihl en dealer Van Blitterwijk. De Groene Motor kreeg een jaar lang accugereedschap in bruikleen. Via het gereedschapuitleendepot in de Krimpenerwaard is het accugereedschap vrijwel het gehele jaar uitgeleend geweest aan 23 vrijwilligersgroepen die aan landschapsbeheer doen.

Mede door de nieuwe gereedschappen overschreed het aantal uitgeleende items in 2019 de 10.000. Een ruime verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden.

De vrijwilligers die de gereedschappen vanuit het depot naar de verschillende vrijwilligersgroepen in de provincie brengen en weer ophalen, maken sinds eind 2019 gebruik van een eigen bus. Zeker tijdens piekmomenten, zoals de landelijke Natuurwerkdag, is dit van groot belang. Er kunnen dan meer gereedschappen per rit meegenomen worden. Dit is efficiënt en kostenbesparend.

Het gebruik van gereedschappen zoals de bosmaaier, de motorkettingzaag en de éénasser is alleen voorbehouden aan vrijwilligers die hiervoor gecertificeerd zijn. Om dit te worden, moeten zij een cursus volgen. Door de toename van dit type gereedschappen, was het noodzakelijk het aantal cursusmomenten uit te breiden. We vinden het namelijk heel belangrijk dat mensen die hiermee werken zich bewust zijn van de risico’s voor henzelf en de directe omgeving. Dit is gelukt. In 2019 is het aantal cursisten verviervoudigd ten opzichte van vorig jaar. De Groene Motor loopt gesmeerd.

Gezond Natuur Wandelen in de lift

NatuurwandelenSinds twee jaar ondersteunt De Groene Motor de activiteiten van de Stichting Gezond Natuur Wandelen Nederland in Zuid-Holland. Het doel is om mensen uit de stad op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te brengen en te laten genieten van de natuur. Op vaste dagen maken deelnemers vanaf een vaste locatie een wandeling van een uur onder leiding van twee vrijwillige wandelbegeleiders.

Stichting Gezond Natuur Wandelen zorgt ervoor dat deze vrijwilligers goed voorbereid zijn op hun taak en De Groene Motor zorgt voor aansluiting van deze vrijwilligers op het groene netwerk. Ze krijgen bijvoorbeeld een EHBO-cursus en, via het IVN, een cursus Natuureducatie.

De belangstelling voor deelname aan de Gezond Natuur Wandelenactiviteiten groeit. Meewandelen kan nu al vanuit Leiden, Delft, Zoetermeer, de Hoekse Waard, Alphen aan den Rijn, Wassenaar, Rijswijk, Middelharnis, Voorschoten, Rotterdam en Den Haag. De Groene Motor werkt aan een verdere uitbreiding van de startlocaties. Dus op steeds meer plekken kunnen mensen op een gezellige en gezonde manier genieten van de natuur… en een kopje koffie of thee.

Landelijke Natuurwerkdag op 72 locaties

Met 72 locaties, verspreid over de provincie, was de landelijke Natuurwerkdag op zaterdag 2 november weer een groot succes. Door de slechte weersvoorspellingen meldden zich iets minder mensen dan in 2018, maar met ruim 1.500 deelnemers kunnen we nog steeds spreken van een goede opkomst. Voor De Groene Motor is de Natuurwerkdag een jaarlijks terugkerend groot project. Als provinciale coördinator zorgt De Groene Motor ervoor dat alle locaties waar gewerkt gaat worden op de landelijke website komen. Ook de communicatie ligt op het bordje van De Groene Motor.

Oktober staat in het teken van de gereedschapuitleen. Naar een groot aantal werklocaties worden van tevoren gereserveerde gereedschappen en persoonlijke veiligheidsmiddelen gebracht en weer opgehaald. Het omvangrijke gereedschapdepot in de Krimpenerwaard is tijdens de Natuurwerkdag vrijwel leeg. Daarnaast is de organisatie van de activiteiten op de hoofdlocatie een taak van De Groene Motor.

In 2019 was gedeputeerde Berend Potjer te gast in Kinderdijk. Als officiële aftrap van de Natuurwerkdag plantte hij een fruitboom. Vervolgens gingen vrijwilligers aan de slag om op deze locatie een bijenplek te realiseren. Deze activiteit sloot mooi aan bij het thema van de Natuurwerkdag: ‘biodiversiteit’. In 2020 organiseren we de Natuurwerkdag op zaterdag 7 november. Noteer deze datum alvast in uw agenda.
Lees meer over De Groene Motor