Wegdromen in het bos

Eric Kanngieser (68) is vrijwilligerscoördinator in het bos bij Huys te Warmont

Het is alweer zestien jaar geleden dat Stichting Het Zuid-Hollands Landschap een pilot startte om met vrijwilligers het Huys te Warmont nieuw leven in te blazen. “Een uitdaging was het wel,” herinnert Eric zich. “We moesten ons met een kapmes een weg banen door een bos. De eerste tien jaar hadden we het druk met het herstellen van de waterpartijen en de bruggen en achterstallig onderhoud. De laatste zes jaar is het wat rustiger.”

Creatieve oplossingen

Eric en zijn collega’s bedenken creatieve oplossingen voor de uitdagingen in het bos. Zoals voor die enkele oude, zwakke boom in het bomenlaantje. “Wat doe je ermee? Kappen? Een gat in zo’n laan staat niet mooi. Daarom pieken of toppen we hem. Dat soort foefjes halen wij uit. De meeste mensen zien niet eens dat hij tien meter is ingekort. Maar de oplettende hovenier of tuinarchitect moet erom glimlachen. Dat heb je slim gedaan, zeggen ze dan.”

Geliefde plek

“Het vrijwilligerswerk betekent voor mij vooral een dagje in de buitenlucht. Ik houd van de regelmaat: vroeg opstaan, voorbereiden en met z’n allen aan de slag. We hebben een vaste groep. Bosvrienden, noemen we elkaar. We voeren goede gesprekken. Over duurzaamheid, politiek of over technische ontwikkelingen.”

Plannen, organiseren en coördineren

“We zijn self-supporting samen met de boswachter. We hebben een ongeschreven wet dat iedereen zijn specialiteit heeft. De anderen accepteren dat ik een beetje aan de touwtjes trek. Ik weet hoe de hazen lopen en ben de rust zelve om alles uit te leggen. Het hoofdbestanddeel is plannen, organiseren en coördineren. Ook thuis ben ik nog bezig met dingen te regelen op papier. Dat vind ik leuk, ik ben een organisatietijger.”

Het mag duidelijk zijn, de pilot van zestien jaar geleden was een groot succes. Inmiddels zijn de vrijwilligers onmisbaar voor Huys te Warmont. “Ik hoop dat ik nog jaren gezond blijf en dit werk kan blijven doen. Het liefst met hetzelfde groepje”

 • Nieuwe natuur onder de rook van Rotterdam

  Mede dankzij de bijzondere steun van onze Beschermers hebben we 15 hectare buitendijks gebied bij Poortugaal kunnen aankopen. Het voormalige Antes-terrein onder de rook van Rotterdam wordt ingericht als natuurgebied.

  Lees verder

  Lees verder
 • Primeur: eerste broedende grote zilverreiger in Utrecht

  Dankzij de inzet van drones is in de provincie Utrecht een broedende grote zilverreiger ontdekt. Deze nieuwe techniek is dit jaar voor het eerst ingezet om broedende purperreigers, blauwe reigers en lepelaars te monitoren in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Gezocht: 658 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken 658 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurcompensatie Maasvlakte II niet uitgevoerd: stap naar rechter

  Veertien jaar na de aanleg van de Tweede Maasvlakte is de noodzakelijke en wettelijk verplichte compensatie voor verloren gegane zeenatuur, nog steeds niet gerealiseerd. Dat is in strijd met de verleende vergunning en daarmee komt…

  Lees verder

  Lees verder