Van 6 naar 10 procent

Foto: Ingrid Bertens Foto: Ingrid Bertens

Samen met alle Zuid-Hollanders wil het Zuid-Hollands Landschap het voor elkaar krijgen om de 6% beschermde natuur in deze provincie, op termijn uit te breiden naar 10%. Wat een verademing zou dat zijn.

Van 6 naar 10% beschermde natuur: Een bescheiden doelstelling omdat het gemiddelde aan beschermde natuur van alle provincies ongeveer rond de 12% ligt. Een realistische doelstelling omdat er in Zuid-Holland nog voldoende hectares zijn aan te kopen die tot beschermd natuurgebied om te vormen zijn. Extra realistisch ook, omdat we niet vanaf ‘nul’ beginnen. In de afgelopen jaren hebben we jaarlijks al de steun van zo’n 50.000 mensen in Zuid-Holland mogen ontvangen. Om onze natuur te beschermen. Waarom willen we er beschermde natuur van maken? Simpel. Omdat anders het mooie stuk bos, of die prachtig groene weide, de volgende dag zo maar eigendom kan zijn van een projectontwikkelaar. Misschien wel bij jou om de hoek.

Een verademing voor de regio

Wij hebben natuur nodig. Wij. Met z’n allen. Jong en oud. De één iets meer dan de ander. De ander iets vaker dan de één. Maar natuur om ons heen is – hoe dan ook – goed voor ons. Goed voor mens, plant en dier. Om in te fietsen of te lopen. Sportief hard of op recreatief slentertempo. In je eentje of met het gezin. Om op adem te komen en te genieten. Om verse lucht te happen en te ravotten. Natuur om ons heen is een verademing in meerdere opzichten.

Uitdaging

De uitdagendste provincie van ons land dus. Als het om natuurbeheer gaat. Met – ten opzichte van de andere provincies – meer infrastructuur, meer beton, ruim drie-en-een-half miljoen inwoners en waar we maar 6% beschermde natuur mogen noemen. Poeh. Da’s best weinig. We hebben nooit uitgerekend hoeveel bomen dat per inwoner is, maar we zijn het er snel over eens dat andere provincies dat zullen winnen. En eigenlijk is dat raar. Want we kunnen natuurlijk wel de auto of de trein pakken en op de Veluwe onze broodnodige verademing zoeken. Maar ja. Daar is de natuur dan ook weer niet blij mee. Om van de bewoners van de Veluwe maar te zwijgen. Dichterbij wat meer beschermde natuur is veel handiger. En hé, wij Zuid-Hollanders, hebben ook recht op voldoende beschermde natuur om ons heen.

Meer natuur aankopen? Het kan!

Samen met alle Zuid-Hollanders wil het Zuid-Hollands Landschap het voor elkaar krijgen om de 6% beschermde natuur in deze provincie, op termijn uit te breiden naar 10%? Het kan, stap voor stap. We zoeken naar mogelijkheden om grond voor natuur aan te kopen. Dat is alleen mogelijk met de hulp van donateurs.

Help met aankoop nieuwe natuur