Vogelkijkscherm Brielsegatdam

Foto: Ingrid Bertens Foto: Ingrid Bertens

Rond de twee Maasvlaktes liggen prachtige gebieden. Zowel Middeleeuwse natuur- en cultuurgronden, als nieuwe natuurgebieden die zijn ontstaan na de aanleg van de Europoort. De combinatie van natuur met industrie maakt van deze fietstocht een spectaculaire ervaring.

Foto: Ingrid Bertens Foto: Ingrid Bertens

5. Vogelkijkscherm Brielsegatdam

Toen in 1966 de Brielsegatdam werd aangelegd vormde zich het Oostvoornsemeer. Het Oostvoornsemeer is bremzout. Waarschijnlijk zie je vissers rondwandelen in waadpakken. Ze hopen een zeeforel aan de haak te slaan. 

In het heldere diepere water is het goed duiken. Om dat zo te houden wordt sinds juni 2008 schoon en helder zout water uit het Beerkanaal in het meer gepompt. Net zolang tot het zoutgehalte voldoende is en de natuur weer ‘tot bloei’ komt. Overtollig water wordt uit het meer in het Beerkanaal teruggepompt.

Verrekijker

Als het rustig is kun je hier de kleine zilverreiger of lepelaars zien. Ook strijkt hier in de winter wel eens een koppeltje verwilderde flamingo’s neer. In dit natuurgebiedje dat Hoekje Jans heet groeien beschermde planten zoals de Groenknolorchis, een uiterst zeldzame wilde orchidee.

Naar het volgende punt