Vrijwilligers gezocht voor Veenweidepark

Wil je buiten samen met anderen de handen uit de mouwen steken en daarmee zorgen voor een gezonde leefomgeving? Kom dan bij de vrijwilligersploeg Veenweidepark, vlakbij Gouda! Samen zorgen we ervoor dat het gebied voor bijzondere planten en dieren aantrekkelijk blijft en dat natuurliefhebbers ervan kunnen genieten.

Onlangs is het gelukt om de laatste 14 hectare van het Veenweidepark aan te kopen van de provincie Zuid-Holland. De hectares liggen in Polder Veerstalblok tussen de Gouderakse Tiendweg en de Hollandsche IJssel. Hiermee is het hele park in ons beheer gekomen.

Wandelaars en fietsers genieten er nu al volop van het ‘oudhollandsche’ plaatje met weidevogels, bloemrijke percelen, koeien in de wei, en typische wolkenluchten. Het park is echt een visitekaartje voor de Krimpenerwaard. We gaan het nog aantrekkelijker maken door nieuwe voorzieningen als paden, een picknick-plek en informatieve voorzieningen aan te leggen. De nieuw aangekochte kruiden- en faunarijke graslandpercelen worden nog niet direct opengesteld voor wandelaars. Dit om de percelen goed te laten ontwikkelen naar de gewenste natuurdoelstellingen. 

Help mee!

Het beheer willen we graag samen met vrijwilligers en buurtbewoners uitvoeren. Je kunt actief deelnemen aan onderhoudswerkzaamheden, zoals:

  • Onderhouden van broeihopen voor de ringslang
  • Opschonen van poelen
  • Maaien van het laarzenpad
  • Houtopslag verwijderen
  • Onderhoud aan hekwerken, bruggetjes en meubilair

Werkdagen

De werkzaamheden worden 5 à 6 keer per jaar uitgevoerd op zaterdagochtend. De terreinbeheerder geeft bij de start aan welke werkzaamheden die ochtend uitgevoerd kunnen worden. Voor het onderhoud gebruik je handgereedschap. Uiteraard krijg je uitleg en word je begeleid, waarbij steeds meer zelfstandig gewerkt kan worden door de groep.

Aanmelden

Heb je vragen of wil je jezelf aanmelden als vrijwilliger voor het Veenweidepark? Stuur ons dan een e-mail op regio-veenweiden@zhl.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Jouw hulp is ontzettend waardevol voor ons!