Het is code rood voor de weidevogels

Heb je vragen over onze campagne? Of wil je meer te weten komen over een specifiek weidevogel-onderwerp? Lees dan verder om te zien of jouw vraag er tussen zit.

Veelgestelde vragen

Waarom vragen jullie om een (extra) donatie voor weidevogels?

Met weidevogels gaat het slecht. Sommige soorten zijn volledig uit Nederland verdwenen, andere worden ernstig bedreigd. In de afgelopen dertig jaar is de populatie weidevogels in Zuid-Holland met 50% gedaald. Er gaan structureel meer weidevogels dood dan er jongen geboren worden. Willen we dat de weidevogel overleeft, dan moeten we een gunstige leefomgeving voor de kuikens creëren. En wel zo snel mogelijk.

 

Doe een gift

Waar gaan jullie de donaties voor inzetten?

Het Zuid-Hollands Landschap gaat op verschillende plekken in Zuid-Holland vochtige, kruidenrijke graslanden creëren. Dat biedt jonge kuikens de beste kansen op overleving. Die groene zones komen te liggen in Polder den Hoek, Polder de Nesse, Veenweidepark, Hillenhoek en Waalhoek, Voorofschepolder en Westduinen.

Wat kan ik als consument nog meer doen om weidevogels te beschermen?

Koop alleen melk van boeren die extra zorg besteden aan weidevogels in hun gebieden. Kies bijvoorbeeld voor boerenzuivel van Weide Weelde, of voor biologische keurmerken zoals EKO Holland, Weerribben Zuivel en Zuiver Zuivel. Let ook op de kaas die je koopt, want voor de productie is veel melk nodig (1 kilo kaas = 10 liter melk).

Hoe kan ik als vrijwilliger helpen om weidevogels te beschermen?

Voor het observeren en tellen van weidevogels, markeren van nesten en het adviseren van boeren kunnen we jouw hulp als vrijwilliger goed gebruiken. Ook als je technisch handig bent of het leuk vindt om voorlichting te geven over weidevogels, dan heeft De Groene Motor interessante vacatures voor je.

 

Kijk hier voor meer informatie

Ik wil graag mijn kennis over weidevogels bijspijkeren. Hebben jullie hier tips voor?

Via het digitale platform Leer je groen worden er gratis modules aangeboden op het gebied van landschap, beheer en veilig werken in de natuur. Eén van die modules gaat specifiek over weidevogels. In 45 minuten leer je wat weidevogels zijn, waar ze leven, waarom ze het moeilijk hebben en hoe je kunt helpen om weidevogels te beschermen.

 

Meer over deze online leeromgeving

Welke wandelroutes raden jullie aan om van weidevogels te kunnen genieten?

Op onze site bieden we vijf prachtige struinroutes aan die je meenemen naar de mooiste en stilste plekjes van de Krimpenerwaard, zonder de broedende vogels te verstoren. De routes zijn vernoemd naar de vogels die je kunt tegenkomen en zijn geschikt voor mobiel en print.

 

Vraag de struinroutes aan

En hebben jullie voor fietsers ook mooie routes langs weidevogelgebieden?

We bieden op onze site twee mooie rondritten aan, die gratis verkrijgbaar zijn. De routes zijn gebaseerd op de alom geprezen fietsknooppunten. Neem je mobiel mee in een houder of print de nummertjes uit voor op je stuur. En vergeet je verrekijker niet!

 

Kan ik met een excursie mee om meer te leren over weidevogels?

Jazeker. In maart, april en mei organiseert het Zuid-Hollands Landschap speciale weidevogel-excursies. Je gaat dan met een gids op pad om in een kleine groepjes van de weidevogels te genieten. Zodra de data definitief zijn zetten we deze excursies in de Natuuragenda.

 

Houd onze activiteiten in de gaten

De populatie weidevogels is sterk afgenomen. Op welk onderzoek baseren jullie dat?

Uit tellingen van het Weidevogelmeetnet van de provincie Zuid-Holland is gebleken dat het aantal weidevogels in agrarische gebieden met 50% is afgenomen, in de afgelopen 30 jaar. In natuurgebieden is het aantal weidevogels in dezelfde periode met 25% afgenomen. Zie pagina 9 in onderstaand rapport.

 

Bekijk dit onderzoek