Weidevogels verdienen een toekomst

In de afgelopen dertig jaar is de populatie weidevogels met zo'n 80% gedaald in Zuid-Holland. Waar je vroeger hele zwermen veldleeuweriken zag vliegen, is er nu nog maar een enkeling. In de gebieden van het Zuid-Hollands Landschap gaat het gelukkig beter, maar we zijn er nog lang niet. Help je mee met een gift voor meer weidevogelreservaten? Deze oer-Hollandse vogels mogen niet verdwijnen!
Regiohoofd Ninouk en boswachter Sietse laten je zien wat zij allemaal doen om weidevogels te beschermen. Bekijk de mooie natuurbeelden van Edwin Haighton en lees het interview met Floris Bakker.
Prachtig die nieuwe natuurgebieden in de Krimpenerwaard, maar werkt het ook? Krijgen we inderdaad de nieuwe natuur die we wensen? De eerste resultaten in polders De Nesse en Berkenwoude zien er veelbelovend uit!
Zin om er lekker op uit te gaan? Bekijk dan deze nieuwe routes langs de mooiste en stilste plekjes in de Krimpenerwaard, zonder de broedende vogels te verstoren. De wandelingen zijn geschikt voor mobiel én print!
Zuid-Holland is een drukke provincie. Onze graslanden dreigen vaak verstoord te worden door externe factoren, zoals een nieuwe weg dwars door de Vosse- en Weerlanerpolder. In zo'n geval komen wij in actie voor de weidevogels!
Goed beheer begint bij een hoog waterpeil. Ideaal voor weidevogels, want in drassige percelen kunnen ze makkelijker naar wormen pikken. Nieuwe pompen op zonne-energie helpen ons bij de waterhuishouding, zoals hier in de Voorofsche polder.
De hotspots hebben we op Google Maps gezet, zodat je kunt zien welke plek voor jou het best te bereiken is. Ieder gebied kun je ook aanklikken voor meer informatie. Vergeet niet om een verrekijker mee te nemen als je op pad gaat!
Stichting Het Zuid-Hollands Landschap doet onderzoek naar de trek van de zwarte stern. De vogels broeden onder andere in de Krimpenerwaard en vliegen in de nazomer tot ver in Afrika. Echte wereldreizigers, waarover veel te vertellen is!