Zomer Quiz

Antwoorden

Is deze soort exoot of inheems? Blader door de foto’s heen om de antwoorden te zien!

Extra toelichting per soort

Extra toelichting

Exoten zijn dieren of planten die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Ze zijn hier door menselijk handelen terechtgekomen (na het jaar 1500).

De blauwborst (=inheems) is door zijn kleuren en een uitbundige zang een opvallende verschijning in de Nederlandse vogelwereld. De vogel heeft de afgelopen decennia een flinke opmars gemaakt. Het is een van de weinige soorten die van de Rode Lijst is geschrapt, omdat het zo goed gaat.

De wilde akelei (=inheems) is vooral bekend als tuinplant met vele verschillende kleuren bloemen. Maar de soort behoort ook tot onze wilde inheemse flora, bijvoorbeeld in de Duinen van Oostvoorne.

De muskusrat (=exoot) – ook wel waterkonijn genoemd – komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en werd naar Europa geïmporteerd voor hun vacht. Na een aantal ontsnappingen werden de dieren een echte plaag en worden ze overal verdelgd.

De reuzenberenklauw (=exoot) is in de 19e eeuw uit de Kaukasus als tuinplant in Europa geïntroduceerd. De soort verdringt inheemse plantensoorten en contact met het sap van de plant kan ernstige brandwonden veroorzaken. De reuzenberenklauw staat op de lijst van zorgwekkende invasieve exoten. Onze boswachters bestrijden de planten door ze kapot te malen of door de bloemhoofden met de zeis af te snijden.

De orchidee of orchis behoort al jarenlang tot de meest verkochte kamerplanten. Maar je vindt orchideeën niet alleen bij de bloemist. Deze moeraswespenorchis (=inheems) groeit in het wild en is vooral te vinden in natte duinvalleien, zoals de Kleine Beer bij Oostvoorne.

De nijlgans (=exoot) is een gansachtige eend die in de 18e eeuw in Europa is ingevoerd als siervogel. Ontsnapte vogels zijn al snel ook in het wild gaan broeden. Inmiddels is de nijlgans niet meer weg te slaan uit Nederlandse natuur- en weidegebieden.

De echte wilde kievitsbloem (=inheems) wordt in Nederland met uitsterven bedreigd. We hebben het dan niet over aangeplante of verwilderde soorten. Het Zuid-Hollands Landschap werkt aan een herstelplan voor de wilde kievitsbloem in de Krimpenerwaard.

In de jaren ‘60 werd het Aziatische lieveheersbeestje (=exoot) Europa binnengehaald als biologische bestrijder van bladluizen. Maar inmiddels is gebleken dat het diertje niet alleen graag bladluizen eet, maar ook larven van andere insecten – waaronder die van het inheemse lieveheersbeestje.

Japanse duizendknoop is een van de meest invasieve exoten. De plant is heel moeilijk weer weg te krijgen als hij eenmaal gevestigd is. Door zijn sterke groeikracht worden inheemse plantensoorten verdrongen. De sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop kunnen schade veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen.

Na de grote bonte specht is de groene specht (=inheems) de meest voorkomende specht van Nederland. In tegenstelling tot veel andere spechtensoorten roffelt de groene specht slechts weinig op bomen.

Ook Beschermer worden?

Steun de natuur
  • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

    Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

    Lees verder

    Lees verder
  • De Bijentelling komt er weer aan!

    Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

    Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

    Lees verder

    Lees verder