De Krimpenerwaard is van oudsher een top locatie voor de zwarte stern in Nederland. Er broeden ongeveer 170 paar zwarte sternen, en dus 12% van de Nederlandse populatie. Dit is ook bijna de helft van de Zuid-Hollandse populatie.
Het Zuid-Hollands Landschap beheert veel natuur in deze streek en zet zich extra in voor deze wereldreiziger. Zo leggen we hier al jarenlang vlotjes uit voor de zwarte stern.
Maar ook op andere manieren zijn we hard bezig om deze soort te behouden. Hieronder leest u hoe:
Ook de hoeveelheid krabbenscheer neemt hierdoor toe, zodat de zwarte sternen op natuurlijk materiaal kunnen broeden. Te meer belangrijk, omdat krabbescheer met z’n scherpe stekels de jongen beschermt tegen roofdieren als snoek.
Het graslandbeheer in de Krimpenerwaard gericht op verschraling, waardoor kruiden weer kunnen toenemen in de graslanden. Dit is niet alleen gunstig voor de planten zelf, maar stimuleert ook het insectenleven die op hun beurt weer als voedsel dienen voor zwarte sternen en weidevogels.
Naast de zwarte stern hebben andere soorten ook baat bij deze maatregelen, zoals de groene glazenmaker. De zwarte sternen helpen op hun beurt om de weidevogelstand in de graslanden te versterken, doordat ze fel en behendig zijn jagen ze grotere roofvogels meestal weg. Reden genoeg om ons in te zetten voor deze prachtige vogels.
U kunt dit prachtige werk steunen door Beschermer van het Zuid-Hollands Landschap te worden, want natuur beschermen doe je samen!