Zwarte sternen in de Krimpenerwaard

Foto: Sijmen Hendriks Foto: Sijmen Hendriks

In 2019 hebben 130 paartjes zwarte stern in de Krimpenerwaard gebroed. Ze doen dit vooral op nestvlotjes die door het Zuid-Hollands Landschap in sloten worden gelegd.

Broedende zwarte sternen wil niet direct zeggen, dat het aantal sternen ook daadwerkelijk toeneemt. De kuikens moeten wel groot worden. De afgelopen jaren was dit in beperkte mate het geval. Zouden zwarte kraaien, meeuwen, bosuilen of marterachtigen eier- of kuikenrovers zijn? Om deze vraag te beantwoorden, plaatste onderzoeker Jan van der Winden camera’s met bewegingssensoren bij verschillende nesten in de Krimpenerwaard. Uit analyses van de opnames blijkt dat op alle nesten twee tot drie jongen zijn uitgevlogen. Van grootschalige roof was geen sprake. Ook maakten de beelden duidelijk dat maaiwerkzaamheden in de buurt van nesten voor paniek in de broedkolonie zorgt. Daarom adviseert Jan van der Winden het Zuid-Hollands Landschap om alleen nestvlotjes in sloten te leggen waar tot aan het einde van het broedseizoen geen verstoring door agrarische activiteiten plaatsvindt.

Samen behouden we de natuur

Wij vinden het belangrijk dat iedereen in Zuid-Holland kan genieten van een groene omgeving. Stap voor stap werken we aan meer natuur dichtbij. Dankzij de steun van onze Beschermers en vele anderen maken we Zuid-Holland nog mooier!
Ook een steentje bijdragen?

Word Beschermer of steun een project naar keuze.