Ontdek de Zandmotor Dynamiek en dieren

Foto: Klaas Tjoelker, drieteenstrandlopers Foto: Klaas Tjoelker

woensdag 29 september 10:00 - 12:00 uur Elke landschap heeft zijn eigen dynamiek, dieren en planten. Op de Zandmotor vind je dit in het extreem: de wind heeft hier vrij spel, net als de zee. Struin mee met de gidsen en ontdek welke dieren en planten in deze barre omstandigheden hun hoofd boven water te houden.

Foto: Klaas Tjoelker, drieteenstrandlopers Foto: Klaas Tjoelker

Praktische info

Locatie

Machiel Vrijenhoeklaan (keerlus, zie kaartje), 2555 NW, Den Haag

Kosten

  Normaal Beschermer
Volwassenen € 8,00 € 5,00
Kinderen € 3,00 € 3,00

Inschrijving gesloten

Sinds 2011 ligt de Zandmotor voor de kust van Ter Heijde als een uitgestrekte vlakte met een duinmeertje. De Argusmast en wat palen vormen de enige bebouwing. Weer, wind en water hebben er vrij spel. Die werken samen aan een dynamische kustbescherming. Hier geen beton, staal en basalt, maar een veranderende kustlijn en spontane duinvorming. Natuur en recreanten hebben hier (tot op zekere hoogte) vrij spel.

Langzamerhand verandert de Zandmotor. Wind en water verspreiden het zand verder langs de kust en hopen het op in aangroeiende duintjes. Als uit het niets schieten her en der allerlei, soms zeldzame, planten omhoog. Ook vogels, vissen, schelpdieren en andere dieren vinden hier een toevluchtsoord.

Je moet wel goed kijken en soms zelfs zoeken om die dieren te zien. De gidsen van het Zuid-Hollands Landschap helpen je graag om ze te ontdekken. Verken samen met hen het dierenleven op en om de Zandmotor en geniet ondertussen van de onmetelijke ruimte en de rust om je heen.

Het kan zijn dat je een eindje door het water gaat waden tijdens deze wandeling!

Maatregelen i.v.m. het coronavirus

We zijn ontzetend blij dat we weer mensen tijdens een excursie mogen verwelkomen maar het coronavirus is nog niet weg. Tijdens deelname aan de excursie gelden de basisregels van de rijksoverheid:

  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Blijf thuis bij klachten.

Praktische info

Parkeren

We verzamelen ter hoogte van de keerlus op de Machiel Vrijenhoeklaan bij het vakantiepark Kijkduin (aan het eind van de parkeerplaats). Op deze parkeerplaats kunt u zo nodig uw auto parkeren.

Horeca in de buurt

De Haagsche Beek 

Openbaar vervoer

Bus 23, 24 en 26 rijden tot aan bushalte Kijkduin. Van daar af ligt het vertrekpunt van de wandeling op ruim tien minuten lopen (plannen via Google Maps9292 of de NS Reisplanner).

Fietsen

Het vertrekpunt is goed te bereiken per fiets; het ligt vlakbij fietsknooppunt 03. Op de Zandmotor zelf kun je weinig beginnen met de fiets! Op verschillende plaatsen in de omgeving zijn fietsenrekken waar je je fiets aan vast kunt zetten.

Vogels kijken

Neem je verrekijker mee!

Laarzen komen van pas

Wie dat wil kan het water in op zoek naar diertjes ... Laarzen kunnen dan van pas komen. Maar het is natuurlijk ook bijzonder om pootje te baden in de lagune en in de zee!

Locatie

Machiel Vrijenhoeklaan (keerlus, zie kaartje), 2555 NW, Den Haag

Ook interessant

zondag 24 oktober
Struinen door de herfst!
wandelen
Rockanje
zondag 17 oktober
Struinen door de herfst!
wandelen
Rockanje
Wandelen
's-Gravenzande