Nieuws

Vrijdag 15 juni was het Staelduinse Bos hét decor voor een club met bijzondere oldtimers. Het unieke bos in het Westland was namelijk tussenstop voor de AAMP Rally en met reden! Stichting Het Zuid-Hollands Landschap heeft een cheque in ontvangst mogen nemen ter waarde van € 1.000,-. De opbrengst van deze rally wordt besteed aan nieuwe aanplant van jonge bomen in het Staelduinse Bos.
Aan de rand van ’s Gravenzande ligt het enige bos van het Westland, het Staelduinse Bos. Idde Lammers dwaalt door het bos en ontdekt hoeveel planten en dieren daar te zien zijn.
Onze vrijwilligers in het erfgoed en in het groen worden ondersteund door De Groene Motor. Programmamedewerker Marleen van der Lee gaat langs bij drie projecten, om te kijken hoe alles reilt en zeilt. “Persoonlijk contact met de vrijwilliger is heel belangrijk.”
Er broedt weer een buizerd paartje in het Keukenhofbosch. Daar is Stichting Het Zuid-Hollands Landschap enorm blij mee. Om het paartje en de jongen voldoende rust te geven, hebben we de kern van het bos tijdelijk afgesloten.
De voortekenen zijn gunstig voor een goed weidevogeljaar. Door het koude voorjaar is het gras laat gaan groeien. Weidevogelkuikens, zoals die van de grutto, kunnen moeilijk door een dichte grasmat met hoog gras naar insecten zoeken. Daar hebben ze dit jaar minder last van. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stemt haar maaibeleid af op de weidevogels.
De wilde bij is met uitsterven bedreigd. Dat is een groot gevaar voor ons allemaal. Zonder bestuiving door bijen komt de voedselproductie in gevaar en hebben mensen niets meer te eten. Daarom móeten we de wilde bij redden. En wel nú.
Menno van Lopik is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met zijn collega's houdt hij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.
Ben jij al in Kijkduin geweest? Dan is het je wellicht niet ontgaan dat grote bomen en planten bedekt zijn onder een witte laag. Volgens Omroep West ziet het eruit als een maanlandschap. Zij maakten er een item over. Naast Kijkduin zijn er ook andere gebieden in de regio waar dit verschijnsel voorkomt.
Niek Koppelaar verbaast zich... “Er zijn nog altijd mensen die voor een dagje natuurbeleving naar de Veluwe rijden.” Helemaal niet nodig, is zijn stellige overtuiging. “Zuid-Holland heeft zoveel moois te bieden. En onze natuurgebieden zijn ook nog eens enorm veelzijdig.” Zijn team zes boswachters beheert zo’n 1500 hectare natuurgebieden.
Het Zuid-Hollands Landschap heeft ruim drie hectare grond gekocht langs de Diefdijk in Leerdam. Hiermee komt de verbinding tussen het noordelijke en zuidelijke deel van Schaayk steeds dichterbij. Voor de bedreigde kamsalamander is dat een belangrijke ontwikkeling, want hun leefgebied wordt daarmee groter en robuuster. De uitbreiding is mogelijk dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij en onze trouwe Beschermers.