Nieuws

In de Nespolder in de Krimpenerwaard is met de realisatie van het Natuurnetwerk een waardevol moerasgebied ontstaan. Dit najaar voeren we een aantal werkzaamheden uit om de omvang van dit moerasgebied te vergroten en de kwaliteit te verbeteren.
Op deze pagina vind je een overzicht van veelgestelde vragen over de impact van het coronavirus op wandelen. Welke regels gelden er op dit moment?
Deze week hebben Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten, gemeente Westvoorne, Eneco en Vattenfall het Natuurfonds Voornes Duin en Voordelta Westvoorne (kortweg: het Natuurfonds) gelanceerd. Vanuit dit fonds wordt geïnvesteerd in de natuur op Westvoorne in de omgeving van het nieuwe windpark op de Slufterdam.
donderdag 15 oktober
Klein paars paddenstoeltje
Mirjam Eikelenboom is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Regelmatig laat een van onze boswachters op onze website zijn of haar licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.
Vanwege de stijgende cijfers en de aangescherpte corona-maatregelen, hebben we besloten om alle publieksactiviteiten voorlopig stop te zetten. Hierbij gaat het onder andere om onze excursies, bezoekerscentra en het voetveer naar Sophiapolder. Dit is natuurlijk erg jammer, maar de gezondheid van deelnemers, vrijwilligers en medewerkers staat voorop.
De duinvalleien in de Van Dixhoorndriehoek groeien langzaam maar zeker dicht. Hierdoor verdwijnen bijzondere planten die hier groeien. Het Zuid-Hollands Landschap beschermt de biodiversiteit door de open duinvalleien te vergroten en poelen te verdiepen.
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan neemt het Zuid-Hollands Landschap extra voorzorgsmaatregelen. Bezoekerscentrum Tenellaplas sluit per direct haar deuren om de risico's voor bezoekers en onze vrijwilligers zoveel mogelijk te beperken. U kunt buiten nog altijd heerlijk wandelen rond de Tenellaplas, maar u kunt niet meer naar binnen.
vrijdag 2 oktober
Piek vogeltrek barst los
De piek van de vogeltrek staat op het punt van losbarsten. In heel Europa trekken ieder jaar vanaf begin oktober maar liefst 3 miljard vogels naar het zuiden. Meestal naar Afrika, maar ook naar Zuid- en West-Europa.
Van 25 september t/m 7 oktober zijn de jaarlijkse Bodemdierendagen. Doe mee en ontdek welke bodemdieren leven in je tuin of op je balkon. Je helpt ook nog eens de wetenschap.
Hij maait de wandelpaden in de Crezéepolder, stuurt de aannemers op pad, is beheerder van eendenkooi Klein Profijt en heeft altijd een verrekijker binnen handbereik. Boswachter Wouter Boer werkt sinds een klein half jaar bij het Zuid-Hollands Landschap en is veel in de natuur op IJsselmonde te vinden. In dit artikel stellen we hem aan je voor.
Krijgt de bouwsector toch vrij spel aan onze kust? Grootschalige projecten in onder meer Schagen, Noordwijk en aan de Brouwersdam lijken te bevestigen dat het beschermen van het kustlandschap ondergeschikt is aan nieuwe bebouwing. Acht natuur- en milieuorganisaties vragen minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om eerder gemaakte afspraken uit het Kustpact te respecteren. In het Kustpact staat waar wel, waar geen, en waar onder voorwaarden ruimte is voor nieuwe (recreatieve) bebouwing. Volgens de organisaties zijn nieuwe bouwplannen in strijd met de afspraken.