Nieuws

donderdag 20 januari
Tuinvogeltelling 2022
Zet de voedertafel klaar, hang de vetbollen op (zonder netje!) en tel komend weekend de vogels in de tuin of op het balkon. Want op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 januari houdt Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling. Door een half uurtje de vogels in de tuin of op het balkon te tellen helpt u mee aan het grootste burgeronderzoek naar natuur van Nederland.
Op deze pagina vind je tips en richtlijnen om veilig van de natuur te genieten tijdens de coronacrisis. Bij het Zuid-Hollands Landschap kun je heerlijk wandelen, fietsen, maar er zijn wel wat punten om extra op te letten.
Stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden heeft dinsdag de eerste hoogstamstroop en -sap uit de boomgaarden rond het Wiel van Bassa overhandigd aan wethouder Cees Taal van de gemeente Vijfheerenlanden en onze directeur Michiel Houtzagers. Een feestelijk moment ter afsluiting van een intensief jaar. Bestuurders en vrijwilligers richtten in korte tijd de stichting op om de hoogstamboomgaarden te redden. Van de opbrengst van de stroop en het sap kunnen de boomgaarden worden onderhouden. Het levert daarnaast een prachtig streekproduct op.
vrijdag 17 december
Heel erg bedankt!
Het was wederom een bewogen jaar, maar buiten was het prachtig! Samen hebben we in 2021 veel kunnen betekenen voor de natuur in Zuid-Holland. In dit filmpje willen onze boswachters je graag bedanken.
Steeds meer mensen beseffen dat we een groene omgeving nodig hebben. Natuur houdt ons gezond en helpt ons ontspannen. Die groene omgeving is niet vanzelfsprekend in onze provincie. Want Zuid-Holland heeft maar 53 m² natuur per inwoner. Met steun van onze Beschermers (vaste donateurs), vrijwilligers en sponsoren kunnen we het schaarse groen behouden én uitbreiden.
Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en de gemeente Rijswijk hebben vandaag een intentieovereenkomst getekend. We krijgen de ruimte om de komende maanden te onderzoeken of we Buitenplaats De Voorde, gelegen in de Rijswijkse Landgoederenzone, over kunnen nemen van de gemeente Rijswijk. In 2022 werken we een plan uit om van deze vervallen plek weer een groene parel te maken.
dinsdag 14 december
Hooien in de Heemtuin
Hooien moet, ook het Zuid-Hollands Landschap staat voor die taak. Er is bestendig, warm weer voor nodig, maar ook werktuigen en vrouw- en mankracht. Zoals de vrijwilligers van de dinsdaggroep in de Krimpenerwaard.
Ben jij die enthousiaste en ervaren boswachter die ons wil helpen om in de regio Eilanden de gebieden IJsselmonde, Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee te beheren? Hou je van de afwisseling en dynamiek tussen stedelijk gebied, slikken en duingebieden? Dan hebben wij de functie voor jou!
Op 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag! Het Zuid-Hollands Landschap prijst zich gelukkig met heel veel enthousiaste vrijwilligers die we op deze dag graag in het zonnetje zetten.
De afgelopen dagen waren er meerdere meldingen over een 'grote katachtige' die gezien is tussen Hoek van Holland en ’s-Gravenzande. Volgens enkele melders zou het gaan om een lynx, omdat het dier pluimpjes op de oren heeft.