Nieuws

In de maand oktober hebben de boswachters van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap extra hulp bij het beheer van de Slikken van Voorne. Net als voorgaande jaren grazen er deze maand zo'n 200 schapen op de slikken.
Bij het Vinetaduin, een natuurgebied van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, in Hoek van Holland staan sinds begin deze week prachtig beschilderde elektriciteitshuisjes. De huisjes zijn beschilderd met planten en dieren uit het lokale natuurgebied door ‘Graffitinetwerk’ in opdracht van de Gemeente Rotterdam.
woensdag 26 september
Veenweidepark wordt bijenparadijs
Vrijwilligers van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) hebben afgelopen zaterdag de eerste bijenplek ingezaaid in de Krimpenerwaard in het Veenweidepark bij Gouda. Deze bijenplek is onderdeel van de campagne Red de Wilde Bij.
Ooit domineerden kastelen van Hollandse edelen het huidige Zuid-Holland. Ze waakten langs Rijn en Maas en in de kuststreek over het land. Wat is er nog over van die middeleeuwse versterkingen? En kijk daar: fraaie buitenplaatsen met bos en landerijen! We maken een tijdreis door Zuid-Holland, op zoek naar de erfenis van Hollandse graven.
Het gaat niet goed met de essen in de Oostvlietpolder, aan de Vlietweg in Leiden. De bomen zijn er getroffen door de essentakziekte, waardoor takken van de zieke bomen afvallen. Het is een agressieve schimmelziekte die helaas in heel Nederland voorkomt.
vrijdag 31 augustus
Wild op de Wallen
Wild op de Wallen is een uniek logeerweekend in Hellevoetsluis van 8 t/m 9 september. Je krijgt de kans om te overnachten op bijzondere locaties op Voorne-Putten waar je kunt wildkamperen en - logeren. Ook bij het Zuid-Hollands Landschap doen we de poort open voor dit unieke wildkampeerweekend. Én we geven een overnachting cadeau!
Wil jij eindverantwoordelijk zijn voor het dagelijks beheer in de regio Kuststreek? Heb je veel ervaring met dynamische natuur in een drukke omgeving en ben je helemaal thuis in de beheer-cyclus, van plan tot resultaat? Dan ben jij misschien de perfecte kandidaat!
zondag 26 augustus
Alle grazers helpen mee
Verreweg de meeste gebieden van het Zuid-Hollands Landschap worden begraasd. Zelf zetten we actief IJslandse pony’s, schapen of Schotse Hooglanders in in onze gebieden. Maar er zijn ook veel wilde planteneters die bijdragen aan openheid en variatie in de natuur. Reeën, konijnen, damherten en zelfs bevers zijn belangrijke terreinbeheerders...
woensdag 22 augustus
De Elfenbaan wordt bijenparadijs
Vermeulen Groep en Stichting Het Zuid-Hollands Landschap gaan zich de komende twee jaar samen inzetten voor de wilde bij op de Elfenbaan. Het doel van de samenwerking is het creëren van een ideale leefomgeving voor de bijen in dit natuurgebied waardoor het een jaarrond bijenparadijs wordt.
Deze week besteedde RTV Rijnmond aandacht aan een petitie die is opgestart, waarin gepleit wordt voor de terugkeer van het autostrand. Het Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten en Milieufederatie Zuid-Holland vinden dit geen goed idee.