Nieuws

Drie gebieden van het Zuid-Hollands Landschap zijn op de schop: Polder De Nesse, de Berkenwoudse Driehoek en Oudeland-Zuid. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard schept de voorwaarden voor een verdere ontwikkeling van de natuur.
Beleef Zuid-Holland! is een speciale editie van ons kwartaaltijdschrift. Molens, forten, landgoederen, excursies en uitstapjes in de natuur, het komt allemaal voorbij in dit nieuwste nummer.
Eind juli zijn er flink wat dode vogels gevonden op het Natuureiland Sophiapolder. Alles wees erop dat het ging om botulismevergiftiging. Het Zuid-Hollands Landschap en Rijkswaterstaat hebben snel ingegrepen en het lijkt erop dat de uitbraak van botulisme vrijwel ten einde is. Vanaf woensdag 10 augustus is het gebied weer open voor het publiek!
De provinciale Landschappen laten graag zien hoe mooi en divers natuur dichtbij huis is. Daarom wordt van 15 t/m 23 oktober de Week van het Landschap gevierd in heel Nederland. Acht dagen boordevol activiteiten voor jong en oud om de natuur in de eigen omgeving te verkennen en te beleven.
Afgelopen weekend zijn er dode vogels op het natuureiland Sophiapolder aangetroffen waarvan wordt aangenomen dat het om botulismevergiftiging gaat. Het Zuid-Hollands Landschap en Rijkswaterstaat doen er alles aan om verdere verspreiding van botulisme te voorkomen. Het natuureiland Sophiapolder in de Noord bij Hendrik Ido-Ambacht is een prachtig natuureiland waar vele vogels bij laag water foerageren.
Het Zuid-Hollands Landschap organiseert speciaal voor ouderen de Dag van de Zandmotor. Samen met familie of vrienden kunt u op deze dag naar het strand en genieten van de bijzondere natuurgebieden in de buurt. Lekker even uitwaaien, pootjebaden en genieten van activiteiten. Ook voor wie minder goed ter been is.
Met het voorgenomen besluit om de loterijmarkt voor buitenlandse ondernemers open te stellen, breekt het kabinet een belangrijke eerder gedane belofte: Die belofte had als uitgangspunt dat de loterijenmarkt geleidelijk aan omgevormd zou worden. Dat zou bestaande loterijen de kans geven mee te bewegen en te anticiperen op de nieuwe marktsituatie. Het gevolg van het nu voorgenomen besluit van het kabinet, het openstellen van de markt voor ook buitenlandse loterijen, non-profit èn commercieel, bedreigt het werk van de Goede doelen organisaties.
De molenaars en vrijwilligers van Boezemmolen No. 6 hebben een succesvolle inzamelingsactie gehouden voor een nieuw scheprad. Ze lieten de molen 24 uur achter elkaar draaien, waarbij iedere draaiminuut gesponsord kon worden. Dit heeft in totaal 5.625 euro opgeleverd. Samen met de opbrengst van de textielinzamelingsactie van Sympany is het geld voor het scheprad bijeen. Bedankt voor alle steun en donaties!
Met de app BeleefRoutes kun je een avontuurlijke tocht maken op landgoed Ockenburgh in Den Haag. Zo kom je meer te weten over het heden en het verleden van het landhuis en het omliggende park. De BeleefRoute is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar.
Het Zuid-Hollands Landschap heeft begin maart tijdens een openbare veiling ruim vijf hectare rietland aangekocht in het Natura 2000-gebied de Zouweboezem nabij Ameide. De voormalige productie-rietvelden voegen we toe aan de bestaande natuur die we daar al in bezit hebben. De aankoop is gefinancierd met donaties en erfenissen van onze 50.000 Beschermers.
De Nationale Vogelweek vindt dit jaar plaats van 14 t/m 22 mei. Door het hele land worden er gratis vogelexcursies aangeboden en kun je onder begeleiding van ervaren vogelkenners de meest verbazingwekkende vogels in het wild ontdekken.
Het Zuid-Hollands Landschap heeft het weidevogelgebied in de Krimpenerwaard met drie hectare vergroot. In ruil voor financiële steun bij deze aankoop kan een bedrijf uit Lisse uitbreiden op voormalige grond van het Zuid-Hollands Landschap.
vrijdag 12 februari
Ontdek de stinsenplanten
De stinsenplant, aankondiger van het voorjaar. Het zijn een van de eerste planten die elk voorjaar tot bloei komen, ook dit voorjaar zijn stinsenplanten weer volop aanwezig in het Zuid-Hollands Landschap.