Nieuws

Steek je handen uit de mouwen tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag op zaterdag 5 november. Op diverse locaties in het land kun je die dag werken aan het behoud en herstel van natuur en landschap. Jouw hulp en betrokkenheid wordt hierbij enorm gewaardeerd.
Het Nationaal Park Hollandse Duinen is genomineerd voor de verkiezing Mooiste Natuurgebied van Nederland. Om die felbegeerde titel binnen te halen kunnen we jouw stem goed gebruiken. Geniet je ook zo van de duinen, de zee en het grenzeloze uitzicht? Van het veelzijdige kustlandschap met prachtige strandwallen, zeedorpen, steden en landgoederen? Stem dan voor 31 oktober op de Hollandse Duinen!
Donderdag 27 oktober start de tweede editie van het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR). In Cinerama worden vier dagen lang meer dan tachtig natuur- én onderwaterfilms van over de hele wereld vertoond. Het Zuid-Hollands Landschap heeft speciaal voor deze gelegenheid een korte Virtual Reality (VR) film gemaakt.
De provinciale Landschappen laten graag zien hoe mooi en divers natuur dichtbij huis is. Daarom wordt van 15 t/m 23 oktober de Week van het Landschap gevierd in heel Nederland. Acht dagen boordevol activiteiten voor jong en oud om de natuur in de eigen omgeving te verkennen en te beleven.
Het Zuid-Hollands Landschap beheert de Oranjebuitenpolder sinds een paar jaar op een extensievere manier. Een terrein van 7 hectare, midden in een intensief agrarisch gebruikt gebied tussen Hoek van Holland en Maassluis, ontwikkelt zich langzaam tot een oase voor vogels. Door het uitgevoerde veelzijdig beheer van het Zuid-Hollands Landschap samen met de pachter zijn afgelopen voorjaar meerdere bijzondere vogelsoorten gesignaleerd.
Ruim 1200 Zuid-Hollanders deden mee aan een onderzoek naar de beleving van landschap, natuur en erfgoed in Zuid-Holland. Respondenten gaven aan dat zij landschap en natuur in hun omgeving waarderen, ervan genieten en het graag willen bewaren voor toekomstige generaties.
dinsdag 20 september
De Zandmotor na vijf jaar
Meer dan twintig miljoen kuub zand werd er in 2011 opgespoten voor de Zuid-Hollandse kust tussen Ter Heijde en Kijkduin: de Zandmotor werd aangelegd. De Zandmotor is een project van Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland. Er zijn talloze organisaties, bedrijven en universiteiten bij betrokken. Het Zuid-Hollands Landschap draagt er zorg voor het natuurbeheer. Op 14 en 15 september 2016 werd er tijdens een conferentie de balans na vijf jaar opgemaakt.
Het Zuid-Hollands Landschap zet zich in voor de oprichting van een nieuw Nationaal Park, samen met een brede coalitie van partijen (terreinbeheerders, gemeenten, landgoedeigenaren, ondernemers, marketingbureaus, etc.). De plannen hiervoor zijn op 15 september ingediend bij het ministerie van Economische Zaken.
Op 12 en 13 september beleefden ruim vierhonderd ouderen een heerlijke dag op het strand en in de natuur. Samen met de Haagse zorginstellingen Florence en Parnassia organiseerden we voor de derde keer deze dagen bij de Zandmotor. Voor veel mensen was het lang geleden dat ze van het strand konden genieten. Het werden twee mooie dagen, vol blije momenten, gezelligheid en persoonlijke verhalen.
De Leidse Hooidagen zijn zeer succesvol verlopen. Ruim 2.300 bezoekers vermaakten zich met talloze activiteiten in het natuurgebied 't Vogelhoff. Het Zuid-Hollands Landschap organiseerde dit unieke natuurevenement al weer voor de vierde maal en ook deze editie was een échte natuurbelevingsdag voor heel veel jonge gezinnen en andere bezoekers uit Leiden en omstreken.