Vrijwilligerswerk

Het Zuid-Hollands Landschap wordt in haar dagelijks werk ondersteund door bijna 400 vrijwilligers. Een aantal van deze klussen brengen we hieronder in beeld en we delen een aantal praktische zaken voor vrijwilligers. We zijn heel blij met alle ondersteuning. Zonder onze vrijwilligers zouden we al dit werk niet kunnen doen.

 Vacatures  Vrijwilligersverhalen  Voor bestaande vrijwilligers

Monitoring van planten en dieren
Zagen en snoeien

Vacatures voor vrijwilligers

Je kunt ons bij van alles helpen – leuk werk waarmee je zelf een steentje bijdraagt aan natuur en recreatie. Bekijk de klussen waarbij we jouw hulp goed kunnen gebruiken.

Vacatures bekijken

Voor bestaande vrijwilligers

In jouw rol als vrijwilliger van het Zuid-Hollands Landschap helpen wij je graag op weg. Alle vragen en opmerkingen rondom jouw gegevens, vrijwilligerskleding en declaraties kun je het beste mailen naar vrijwilligers@zhl.nl. Hieronder vind je de belangrijkste zaken die van toepassing zijn.

Deze wegwijzer is bedoeld als navigatie door onze organisatie heen. In de wegwijzer staan antwoorden op alle vragen die je kan hebben als vrijwilliger. Hoe zijn zaken geregeld, wat zijn de rechten en plichten van de vrijwilligers en de organisatie.

Download de wegwijzer hier.

We houden jou als vrijwilliger van het Zuid-Hollands Landschap graag op de hoogte. Nieuwe cursussen, gezellige bijeenkomsten, geslaagde projecten, tips om veilig te kunnen werken… het komt allemaal voorbij in deze speciale nieuwsbrief. Die wil je niet missen!

 

Schrijf je hier in

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Download dit formulier, vul het in en mail het naar vrijwilligers@zhl.nl.

Dien je declaratie in per maand of per kwartaal.

De belangrijkste tips bij het indienen van een declaratie zijn:

 • digitaal invullen heeft de voorkeur,
 • zonder jouw handtekening kan onze financiële afdeling niet verder,
 • vergeet het formulier niet te exporteren naar pdf.

Kom je er niet uit? Bekijk het stappenplan of stuur een mailtje naar vrijwilligers@zhl.nl en wij helpen je verder!

Download hieronder het declaratieformulier:

Declaratieformulier (Excel)

Hoe verklein je de risico’s die vrijwilligerswerk in het groen met zich meebrengt zonder dat je er een studie van hoeft te maken?

Bekijk de tips

Is bij een van je huisgenoten Covid geconstateerd maar heb je zelf geen klachten dan kun je gewoon naar je werk komen.

Heb je verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts en plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping), dan hoef je geen zelftest meer te doen. Wel is het belangrijk dat je een mogelijke besmetting niet overdraagt, zeker met het oog op mensen met een kwetsbare gezondheid.

Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Is contact toch nodig (bijvoorbeeld bij mantelzorg)? Draag een mondneusmasker.

Heb je lichte klachten? Blijf thuis of overleg indien nodig met jouw aanspreekpunt binnen de groep / de boswachter verantwoordelijk voor jouw groep. Kom je toch? Houd dan zoveel mogelijk afstand.

Ben je ziek? Blijf thuis en meld je af voor je vrijwilligerswerk.

En in alle gevallen helpt goede hygiëne om te voorkomen dat je zelf ziek wordt én om verspreiding te beperken. Was daarom vaak en goed je handen met water en zeep en ventileer binnenruimtes.

Programma De Groene Motor

Om vrijwilligers in erfgoed en groen zo goed mogelijk te ondersteunen, is er vanuit de provincie een meerjarenprogramma opgezet: De Groene Motor. Via dit programma kun je als vrijwilliger kennis opdoen, vrijwilligerswerk zoeken en je aanmelden voor cursussen en activiteiten. Als vrijwilligersgroep kun je nieuwe vrijwilligers werven door een vacature te plaatsen en je kunt via het platform zelfdoeninzh.nl gereedschap lenen of een voucher aanvragen.

 • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

  Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

  Lees verder

  Lees verder
 • De Bijentelling komt er weer aan!

  Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke Lenterondjes

  Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

  Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

  Lees verder

  Lees verder