Over dit gebied

Hollandser dan natuurgebied Holle Mare (18 hectare) ten zuiden van Zwartewaal kun je het bijna niet krijgen. Een dijk, een oude kreek, knotwilgen, bloemrijke graslanden en wuivend riet: de tijd lijkt er te hebben stilgestaan. Het Zuid-Hollands Landschap beheert het gebied, want helaas komt dit typisch Hollandse plaatje steeds minder in Nederland voor en je moet er wel wat voor dóen om het te behouden. We maaien, zaaien en knotten wilgen. Rietvogels komen daardoor op het gebied af, maar ook kleine zoogdieren en amfibieën. Orchideeën en dotterbloemen kleuren Holle Mare in het voorjaar prachtig paars en geel.

Rietvogels

Eeuwen geleden vormde de Holle Mare een verbinding tussen de Maasmond en het Haringvliet. Door de landaanwinningen van onze voorouders is er van deze mare (watergang) weinig meer over. Maar de oude kreek is er nog wél. En het riet en de oude graslanden. Het kleinschalige landschap trekt veel planten en dieren aan. We proberen de leefomstandigheden voor hen zo ideaal mogelijk te houden. Zo maaien we het riet in cycli van drie jaar, zodat er altijd overjarig riet is voor rietvogels als de rietgors, de rietzanger en de schuwe roerdomp. De bruine kiekendief jaagt vlak boven de rietvelden op amfibieën, vogels en muizen. Een enkele keer is in Holle Mare zelfs een noordse woelmuis gezien, een zeldzame muizensoort die alleen in Nederland voorkomt. De kreek en graslanden trekken grauwe ganzen, krakeenden en smienten aan, die door hun kenmerkende roep ook wel ‘fluiteenden’ worden genoemd. 

Rietgors - Mike Scott

Kleurrijke bloemen

Delen van de rietlanden maaien we speciaal voor de planten. In het voorjaar bloeien langs de oevers van de kreek en in het rietmoeras gele dotterbloemen. De zaden van deze plant blijven drijven, waardoor ze zich gemakkelijk langs de oevers verspreiden. 

De vochtige graslanden laten we beweiden door koeien. Zo blijft de grond voedselarm. Orchideeën als de breedbladige orchis houden daarvan. Deze plantensoort is de laatste decennia in Nederland sterk achteruitgegaan. Door het beheer van het Zuid-Hollands Landschap komt de breedbladige orchis in de Holle Mare gelukkig nog in redelijke aantallen voor. De donkerpaarse bloemen van de orchis staan er in mei op hun mooist bij. Speciaal voor de wilde bijen, vlinders en muizen zaaien we de akker in Holle Mare in met een combinatie van rode emmertarwe en bloemrijke zaden. Bezoekers kunnen van het gebied genieten via een mooi struinpad.  


Tip van de boswachter

Mirjam Eikelenboom

“Aan het eind van de dag trekken spreeuwenzwermen over het gebied. Tel daar een ondergaande zon, wuivend riet, water en knotwilgen bij op en je hebt een fantastische show!”

Mirjam Eikelenboom

Praktische info

Geen honden

Honden zijn niet welkom in dit gebied. Bekijk hier de natuurgebieden waar honden wel welkom zijn.

Parkeren

Parkeren is mogelijk langs de Verloren Kostdijk in Zwartewaal.

Wandelen

Kies het struinpad door het gebied. Of ontdek de Boerenzwaluwroute.

Laarzen

Laarzen zijn zeker in de herfst en winter een aanrader.

Fietsen

Diverse fietsroutes komen langs Holle Mare zoals de Vestingroute en de Kiekendiefroute. Kom ook eens langs in bezoekerscentrum Tenellaplas in de Duinen van Oostvoorne bij Rockanje.

Vogels kijken

Ontdek veel verschillende rietvogels en eenden.

Toegankelijkheid

In het broedseizoen is het struinpad niet toegankelijk.

Locatie

Zwartewaal

  • Vlinderquiz

    Wat weet jij van vlinders? Speel de quiz en test jezelf in 10 veelzijdige vlindervragen.

    Lees verder

    Lees verder
  • Win een vlinderpakket

    Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Red de vlinder

    Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

    Lees verder

    Lees verder