Welkom in de polders van Voorne

Een wandeling door het groene polderland van Voorne. Steeds weer komt de Holle Mare in beeld: ooit een brede kreek, nu een waardevol natuurgebied met brede rietvelden en bloemrijke graslanden. Twee andere parels van het Zuid-Hollands Landschap zijn de kreekrest Derryvliet en de Blanke Waal, een ronde plas die achterbleef na een dijkdoorbraak. Voor avontuurlijke wandelaars is er een struinpad langs de zuidoever van de Holle Mare – laarzen meenemen!


Enkele hoogtepunten

 • 1. Oude Kreek
 • 2. Poldermolen
 • 3. Ringpolders
 • 4. Blanke Waal
 • 5. Knotbomen
 • 6. Natte natuur
 • 7. Rietvelden
 • 8. Boerenzwaluwen

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra’s gegeven. 


Praktische info

Parkeren

Neem met de auto op de N218 (Groene Kruisweg) de afslag Zwartewaal. Houd bij de minirotonde links aan en parkeer langs de haven.

Openbaar vervoer

Neem vanaf Spijkenisse Metro Centrum in Spijkenisse buslijn 103 richting Rockanje. Uitstappen bij halte Zwartewaal langs de N218 (Groene Kruisweg). Start bij knooppunt 33. Zie 9292.nl

Honden aangelijnd

Honden zijn toegestaan, maar niet op het struinpad.

Geschikt voor rolstoelen

De route gaat grotendeels over geasfalteerde dijken. De Hollemaarsedijk is een begaanbare grinddijk.

Geen horeca in de buurt

Toegankelijkheid

Aan de zuidkant van de Holle Mare kun je kiezen tussen de dijk en een struinpad. Let op: het struinpad kan drassig zijn en is niet toegankelijk tussen 1 maart en 1 juli.


Locatie

Dorpsstraat 1, 3238 BA, Zwartewaal


5 Beoordelingen 2.2 sterren
2.2 / 5

1 sterren

Saaie route die grotendeels over een 60km weg loopt. Het struinpad start bij een hek waarvan de grendel verroest is, dus we moesten eroverheen klimmen. Vervolgens was het een slalom langs koeienvlaaien en distels, met uitzicht op riet. Waar de natuur wat diverser leek te worden, moesten we van het struinpad af omdat er koeien in de weg stonden en we niet dwars door het weiland wilden lopen. Erg teleurstellend.

1 sterren

Aangezien ik in een rolstoel zit was ik blij deze route gevonden te hebben. Maar helaas was deze vanaf punt 2, op de Hollemaarsedijk, volkomen onbegaanbaar. Het grind was veel te los, de kiezels veel te groot, ik denk net opnieuw gestort. Ik weet dat de combinatie natuur en rolstoel een moeilijke is, maar het was toch een tegenvaller.

4 sterren

De route biedt wat je er op basis van de beschrijving van kan verwachten. De vele knotwilgen sieren het landschap. Langs het struinpad veel opvliegende fazanten kunnen zien en in algemene zin veel ganzen, eenden, putters en een specht. Met het hoge riet verlies je de Holle Mare vanaf het struinpad wat meer uit het zicht, maar de doorkijkjes zijn leuk. De laarzen zijn een terechte aanbeveling. Gebied wekt interesse om ook later in het jaar te bezoeken.

2 sterren

Wij wilde graag het struinpad lopen maar dit was vanaf de molen onmogelijk. Het riet en de brandnetels stonden 1.5 m hoog en het pad was daardoor onzichtbaar.

3 sterren

De GPX link in de route pdf geeft geen gpx bestand. En er zit geen link in het kaartje om de route in Google Maps te bekijken. Het komt overigens zeer frequent voor dat links in de route pdfs niet kloppen, dus niet alleen bij deze.

Antwoord van Zuid-Hollands Landschap

Het openen van het GPX-bestand in uw browser, kunt u voorkomen door deze stappen te volgen:
 
* Bekijk de PDF in uw webbrowser
* Ga met de muis boven de blauwe button staan met de tekst ‘Download het GPX-bestand’
* Klik op de rechtermuisknop en kies voor ‘Link opslaan als’
 
Dan kunt u het GPX-bestand lokaal opslaan. Daarna kunt u het bestand aan uzelf mailen en de bijlagen openen met een wandel-app op uw telefoon.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Boerenzwaluwroute

Wandelroute 5,5 km

 • Uitbreiding van 15,5 hectare in de Achthovense Uiterwaarden

  In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de Vijfheerenlanden, hebben we 15,5 hectare aangekocht. Goed voor wilde bijen, vlinders, kamsalamanders en talloze vogelsoorten. Veel dank aan alle Beschermers die dit mogelijk hebben gemaakt!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn onze plannen voor 2024

  Van het herstellen van open duinlandschap tot het bevorderen van bloeiend hooiland en van het in standhouden van een historisch landgoed tot het aankopen en ontwikkelen van nieuwe natuur. Het Zuid-Hollands Landschap is op allerlei…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vrijwilligerswerk

  Vind je het leuk om je in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor de natuur en het landschap in te zetten? Word dan vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap.

  Lees verder

  Lees verder