Een landschap in een landschap

Geschreven door Boswachter Mirjam

Laatst zat ik weer eens op m’n hurken. Dat gebeurt mij vaak. Steeds vaker eigenlijk. Misschien aangestoken door mijn kinderen, wanneer we een mierensnelweg bewonderen. Of samen een slak ontdekken die in alle rust zijn weg vindt tussen gevallen bladeren en takken. Deze keer was ik alleen en kreeg ik natte knieën om paar prachtige bundelmycena in het mos te bewonderen. Terwijl ik zo laag bij de grond zat, zag ik een mini landschap.

Foto: Mirjam Eikelenboom

Middenin het bos vormden deze paddenstoeltjes op de foto een heel mooi landschap met eigen reliëf. Dieren vinden een plekje en ook hier is sprake van menselijke invloed als ik een blaadje weghaal voor de foto. Het kleine landschap voor mij voldoet aan alle facetten zoals dat wordt omschreven op ons world wide web: 

Landschap is een omgeving voor zover men die met één blik overziet, een grootschalige ruimtelijke eenheid die gekenmerkt wordt door een bepaald uiterlijk en een bepaalde structuur, dynamiek, ontwikkeling en interne samenhang.

Nou ja, mijn minilandschap voldeed aan bijna alle facetten: van grootschaligheid was geen sprake. Dat maakte het voor mij niet minder een landschap. Ik ontdekte dat ik in één blik ontzettend veel matroesjka’s zag: mini landschappen waarin planten en dieren op micro niveau een systeem vormen. Wat de moeite is om voor door knieën te gaan. Of het juist meer dan waard is om omhoog te kijken.

Zoals bij de zomereik: als onderdeel van een boslandschap vormt de boom zelf ook een landschap. Minstens 1000(!) soorten planten, dieren, schimmels en eencelligen vinden op de eik een thuis, voedsel, of ideale plek om zich voort te planten. Een levendig landschap waarin de elementen vrij spel hebben en relaties worden aangegaan. Rupsen van bruine eikenpages eten hun buikje vol aan jonge knoppen. Terwijl de rupsen zelf op het menu van koolmezen staan. Spechten hakken een nestholte waarin uilen en vleermuizen een mooie hangplek vinden. Bladluizen worden door mieren ‘gemolken’ voor honingdauw. Regenwater blijft in holletjes staan, een dode tak die door de wind afbreekt.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

  • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

    Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

    Lees verder

    Lees verder
  • Welkom terug, grutto!

    Ieder voorjaar komen de weidevogels weer terug in ons land. Benieuwd waar je ze kunt bewonderen? Met deze tips kun je zo op pad!

    Lees verder

    Lees verder
  • Ontdek de mooiste voorjaarswandelingen

    De eerste voorjaarsbloemen staan er al prachtig bij. Sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen laten hun mooiste kleuren zien. Met onze landgoedwandelingen kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan en wandel het…

    Lees verder

    Lees verder
  • Speel de Kuiken Quiz

    Herken jij alle (jonge) vogels? Test je natuurkennis in 10 donzige vogelvragen en daag je familie en vrienden uit. Eitje toch? ;-) Na afloop ontvang je de juiste antwoorden. 🐣

    Lees verder

    Lees verder