Oud-Hollands (1)

Waar zijn ze te vinden, die echt Hollandse zaken? Lekker dichtbij, in onze provincie. We zetten Zuid-Hollandse tips voor je op een rij.

Klik de foto's aan om ze in een groter formaat te bekijken

Molens overal

Zuid-Holland is dé molenprovincie van Nederland. Er staan er maar liefst 228. Eén van de mooiste? Boezemmolen no. 6, vlak bij Haastrecht langs de Vlist (ook een heel fotogeniek, echt Hollands riviertje). Kijk op de website wanneer je in de molen kunt, voor mooie detailopnames. Heb je een macrolens, neem die dan mee. En ben je toch in de buurt, ga dan ook naar het stoomgemaal De Hooge Boezem.

Bollen en bomen

Bloeiende bollen, dat is he-le-maal Hollands. In de omgeving van de Keukenhof ligt een onbekend oudhollands stuk bos: Keukenhofbosch. Het bos, beheerd door het Zuid-Hollands Landschap staat vol stoere, oude bomen. Doorgroefde, dikke stammen zorgen vaak voor bijzondere foto’s. Bovendien geeft het Keukenhofbosch je als fotograaf onverwachte kansen op doorkijkjes naar kleurige bollenvelden. En als je een specht hoort timmeren: klik!

Krimpenerwaard

Denk je aan Holland, dan hoor je ze loeien! Het Zuid-Hollandse landschap kent gelukkig nog weilanden met koeien. Pak de fiets, je camera en ga koeien klikken in de Krimpenerwaard. Sommige koeien laten zich rustig benaderen, andere geven de voorkeur aan een telelens. 

Klik hier voor de mooiste plekjes in de Krimpenerwaard.

Groen groeit overal

Delft, Schoonhoven, Gouda, Gorinchem, Brielle... Zuid-Holland heeft veel monumentale steden en stadjes. Oude stadsmuren, vervallen huisjes, de kades langs de grachten: planten hebben weinig nodig om te wortelen en bezit te nemen van de oude stenen. De foto laat een varen zien die het prima naar zijn zin heeft op een ruïneuze kerkmuur in Warmond. Zelfs een stadswandeling levert prachtige natuurbeelden op!

Inzoomen

Fruitbomen onder de dijk zijn typisch Hollands. Met je macrolens ‘pak’ je in het voorjaar de bloesem en straks de appels, peren en pruimen. Of je richt je lens op de insecten die druk zijn met bestuiven. Een ideale stek om dit soort Hollandse plaatjes te schieten? De Diefdijk vanuit Leerdam.Wolkenlucht

Een kenmerk van het echt Hollandse landschap is de horizon met daarboven een mooie wolkenlucht. Kijk eens naar dit schilderij ‘Gezicht op Delft’ van de Hollandse meester Johannes Vermeer. Natúúrlijk zette hij de horizon niet precies in het midden van dit meesterwerk. En natúúrlijk gaf hij alle ruimte aan zo’n spannende wolkenlucht. Houd het in je achterhoofd als je buiten een mooie wolkenlucht tegenkomt. Lager, lager, nog iets verder door je knieën en dán die mooie lucht-foto maken.

Stuur je mooiste foto in