Bomen (1)

Onze nieuwe fotowedstrijd staat in het teken van bomen. Nicole - een enthousiaste én goede natuurfotograaf - heeft een serie tips voor iedereen die meedoet aan onze BOMEN fotowedstrijd. Laat je inspireren door haar mooie foto’s & goede raad!

Nicole van As (55) woont in Alphen aan de Rijn en je kunt haar gerust een ‘echte fotograaf’ noemen. “Mijn opa was beroepsfotograaf, dus misschien heb ik het van hem? Het is niet mijn beroep, maar wel mijn passie en hobby. Wanneer ik buiten ben, dan denk en kijk ik voortdurend als fotograaf. Sommige mensen maken een hartje met hun vingers. Ik niet, haha. Ik maak voortdurend vierkanten of rechthoeken met mijn vingers om te zien of iets een mooi plaatje oplevert!

Fotograferen op je gemak

Het fotograferen van bomen kun je op je gemak doen. Ze lopen niet weg! Je moet jezelf verplaatsen om de boom op allerlei manieren in beeld te brengen. Thuis verwerk ik op verschillende manieren de foto’s die ik buiten gemaakt heb. Je ziet het op mijn website.

Eenzaam in het landschap

Wil je bomen van top tot teen fotograferen, dan is afstand nemen belangrijk. Gebruik een grote brandpuntsafstand, bijvoorbeeld 18 mm. Mocht je in een uitkijktoren kunnen komen: al die bomen van bomen geven samen een prachtig beeld. Heb je een drone? Dan hoef je niet eens naar boven te klimmen!

Staand, of...

In een bos of park staan bomen vaak chaotisch door elkaar. Loop wat heen en weer om te kijken hoe je ze het mooist in beeld kunt brengen. Mensen op je foto geven meteen een goed beeld van de grootte van bomen. Meestal gaan bomen de hoogte in. Wil je dat benadrukken, maak dan een ‘staande’ foto. Dit wordt de ‘portretstand’ genoemd

...liggend

Gebruik juist de ‘landschapsstand’ wanneer je een breed, panoramisch beeld wil. Zoals op deze foto met de afslaande wandelpaden en de voorjaarsbloeiers op de bodem.

Op een rij

Bomen op een rij, die zie je vaak langs de weg of in een park. Ga op zoek naar een rij bomen, en fotografeer ze niet náást, maar juist áchter elkaar. Zo krijg je diepte in de foto, de bomen worden steeds kleiner in de verte. Bij mist verdwijnen ze op een gegeven moment zelfs helemaal.

Stil

Stil, rustig weer? Dan kun je de mooiste spiegelfoto’s maken van bomen in water.

Rumoer

Wind en bomen, dat is voor iedere fotograaf een uitdaging. De takken zwiepen heen en weer, alles beweegt. Maar als een boom altijd de wind van één kant krijgt - wat in de duinen vaak zo is – dan groeit deze helemaal scheef. En krijg jij in je foto een verstilde beweging.

Beschutting

Bomen geven beschutting aan dieren.  Ze hoeven dan niet totaal in beeld te staan, de stam en wat takken is voldoende.

Wirwar

Kijk eens omhoog langs een boom, naar de takken en takjes. Hoe kun je die wirwar fotograferen? Laat je een stuk boom vanuit de zijkant de foto binnenlopen? Fotografeer je alleen de takken en probeer je in de hoeken takken binnen te laten lopen? Werk je tegen de zon in (de zon schuilt achter een tak), zodat de takken zwart worden en alle structuren goed zichtbaar worden? (Kijk nooit door je lens naar de zon, je kunt je oog beschadigen.)

 

Poortjes

Door de jarenlange groei van bomen ontstaan soms poortjes. Ook kunnen overhangende takken voor de mooiste kaders zorgen. Je krijgt zomaar een natuurlijke rand om je foto cadeau.

Gastvrij

Paddenstoelen, mosjes, insecten, vogels... bomen zijn gastvrij. Vooral de oude stammen en takken leveren je prachtig materiaal voor de mooiste foto’s.

Blad & Schors

Bij het fotograferen van schors kun je zoeken naar bepaalde patronen of lijnen. Zet alleen de schors op de foto.

 

Jubeltenen

Aan de voet van vooral oude bomen ontstaan de meest bizarre vormen.

Tot slot

Eén blaadje aan een wintertak is ook een foto waard. Met dat laatste blaadje sluit ik af. Ik wens iedereen veel fotoplezier met de BOMEN fotowedstrijd. Ook deze keer ga ik zeker weer meedoen.”

Wij bedanken Nicole voor alle inspirerende foto’s en ideeën! Ga zelf ook aan de slag en stuur je mooiste foto in voor onze fotowedstrijd.

Ja! Ik doe mee

Het is niet mijn beroep, maar wel mijn passie en hobby. Wanneer ik buiten ben, dan denk en kijk ik voortdurend als fotograaf.
Nicole van As, natuurfotograaf uit Zuid-Holland