Landgoed & Monument (2)

Waar vind je fotogenieke landgoederen en monumenten in Zuid-Holland? En hoe zet je ze op de foto? Een aantal handige en verrassende tips van de redactie.

Aan de Diefdijk

In de Vijfheerenlanden boven Leerdam beheert het Zuid-Hollands Landschap een groot aantal natuurgebieden. Langs de Diefdijk kom je ze tegen. Kijk deze keer vooral eens naar de boerderijen. Twee ervan zijn echte monumenten: het Dordste Huis en de Kruithof. Ook de klassieke fruitboomgaarden langs de dijk leveren schitterende foto’s op. Struinen langs de mooiste plekjes? Volg onze Kamsalamanderroute

 

Monumentale molen

Onze molen bij Haastrecht, daar zijn we als Zuid-Hollands Landschap best trots op! Details van de kap, wieken tegen een blauwwitte wolkenlucht, de molen als machtig water-baken in het landschap; hoe fotografeer jij Boezemmolen No. 6? Klik hier voor wat achtergrondinfo.

Oude Hollandse Waterlinie

Van Gorinchem in het zuiden tot Muiden (Noord-Holland) loopt de Oude Hollandse Waterlinie. Smullen voor wie mét camera op zoek is naar geschiedenis in Zuid-Holland! Op ontdekdewaterlinie.nl vind je de beste plekken handig op een rij. Forten bijvoorbeeld zijn super om te fotograferen. En langs de linie liggen oude vestingstadjes vol monumenten.

Duinhuisjes

Historische duinhuisjes met karakteristieke elementen van vóór 1900 liggen verstopt in het duingebied van Oostvoorne. Midden in de natuur. Camera mee dus. Er is een openluchtmuseum om in alle rust je foto’s te maken. En wist je dat ook in een duinhuisje kunt overnachten? Klik hier voor meer informatie. 

Zonneharp? Zo doe je dat!

Landgoederen met hoge bomen geven je de kans een mooie zonneharp (of Jacobsladder) op de foto te zetten.

Wanneer lukt dat het best?

  • Als de zon niet te hoog staat (voor-/najaar),
  • er vocht in de lucht is (mist is het mooist, maar géén regen) en
  • bij weinig wind.

Door de weerkaatsing van de zon op het vocht ontstaan de lichtstralen met de mooie naam ‘zonneharp’.

Aan de slag

Kies je landgoed en richt je camera naar de zon. Zorg er wel voor dat zon zelf afgeschermd wordt door bijvoorbeeld een stam of door bladeren. En dan is het een kwestie van proberen, van spelen met de hoeveelheid licht, je diafragma. Misschien moet je wat onderbelichten. Gewoon proberen, veel opnames maken, steeds weer checken op je scherm. En voor de kenners: gebruik ter plaatse het histogram na elke opname om de belichting te controleren.

Stuur je een zonneharp in van een Zuid-Hollands landgoed? We zijn benieuwd! 

Doe mee aan onze fotowedstrijd