Toen & Nu (2)

Wij ontvangen regelmatig mooie foto's van fotografen uit de provincie Zuid-Holland. Piet Broekhof uit Noordwijk en Gert van der Hee bijvoorbeeld. Aan jou, collega-amateurfotograaf, geven zij graag wat tips door. Doe er je voordeel mee!

Piet Broekhof uit Noordwijk staat het liefst vroeg op om te gaan fotograferen. Speciaal voor de fotowedstrijd Toen & Nu deelt hij zijn tips voor mooie locaties. Locaties waar hij zelf ook met enige regelmaat komt.

Vroeg op

“Het liefst fotografeer ik ’s ochtends vroeg. Mijn wekker loopt vaak af voordat de zon op is. In de Amsterdamse Waterleidingduinen maakte een zwanenpaar elkaar bij zonsopkomst het hof. Zo vroeg in de morgen krijg je het prachtige licht en de mooie dauw op de achtergrond er gratis bij.” 

Toen en nu

“Voor de huidige fotowedstrijd is TOEN & Nu het thema. Ik kan je aanraden om daarvoor naar het landgoed Nieuw Leeuwenhorst te gaan. Oude, historische elementen zijn daar volop aanwezig. En planten en dieren natuurlijk ook.” 

Dichtbij

“De natuur dichtbij is voor mij favoriet: het strand, de zeereep, de duinen, Nieuw Leeuwenhorst, de Amsterdamse Waterleidingduinen en mijn eigen tuin. Sommige mensen maken hele reizen voor bijzondere foto’s. Ik heb daar niet zoveel mee, hier in de buurt zie ik al genoeg moois.” 

Geduld

“Vossen, eekhoorns, reeën, damherten. Je krijgt ze goed op de foto als je de omgeving kent en geduld – veel geduld hebt. Ik ken inmiddels de Waterleidingduinen en Nieuw Leeuwenhorst op m’n duimpje, zodat ik weet op welke plekken ik moet zijn en op welke tijd.” 

Ochtenddauw

“De tijd van de fotogenieke spinnenwebben met een beetje ochtenddauw komt er weer aan. Tussen de spijlen van een oud hek zijn ze net zo mooi als tussen de struiken of planten.” 

Gert van der Hee

Vier fraaie foto’s van Gert van der Hee uit Groot-Ammers. Hij deelt ze graag, voorzien van commentaar en de instellingen van zijn camera! Probeer het ook eens.

De Broekmolen bij Streefkerk in de mist

“Deze plek had ik vooraf al bekeken en gekeken waar de zon op kwam. Toen was het alleen nog wachten op de mist. Tja, dan sta je wel eens vroeg op en is er geen mist. Geen ramp, dan ga ik toch de polder in? Of ik rij naar de molens van Kinderdijk. Ik kan het iedereen aanraden - de rust, de stilte, enkel wat vogelgeluiden. Meestal kom ik wel met een leuke foto thuis.” (Nikon 5300: F 8.0 iso 200 B 40mm S 1/320)

Aalscholver met zeelt

“Vanuit de vogelkijkhut bij de eendenkooi vlak bij Ameide zag ik een aalscholver onder water duiken. Ik dacht: misschien komt hij boven met een visje. Dat werd een flinke zeelt! Na een poosje stoeien bleek hij een maatje te groot en kwam de vis met de schrik vrij.” (Nikon D5300 : F 5.6 iso 500 B 450mm S 1/1000)

Grutto op knotwilg

“Deze foto heb ik gemaakt in de polder tussen Langerak en Ameide vanuit de auto.” (Nikon P900 : F5.6 iso 125 B 1100 mm S 1/500)

Wil je méér zien van Gert van der Hee? Zoals deze koe die hij vanuit een bijzonder (laag) standpunt schoot? Ga naar instagram en zoek op Gert De Koe.