Bomen

Nicole – een enthousiaste én goede natuurfotograaf – heeft een serie tips voor iedereen die graag bomen fotografeert. Laat je inspireren door haar mooie foto’s & goede raad!

Fotograferen op je gemak

Het fotograferen van bomen kun je op je gemak doen. Ze lopen niet weg! Je moet jezelf verplaatsen om de boom op allerlei manieren in beeld te brengen. Thuis verwerk ik op verschillende manieren de foto’s die ik buiten gemaakt heb. Je ziet het op mijn website.

Wil je bomen van top tot teen fotograferen, dan is afstand nemen belangrijk. Gebruik een grote brandpuntsafstand, bijvoorbeeld 18 mm. Mocht je in een uitkijktoren kunnen komen: al die bomen van bomen geven samen een prachtig beeld. Heb je een drone? Dan hoef je niet eens naar boven te klimmen!

Staand, of… liggend

In een bos of park staan bomen vaak chaotisch door elkaar. Loop wat heen en weer om te kijken hoe je ze het mooist in beeld kunt brengen. Mensen op je foto geven meteen een goed beeld van de grootte van bomen. Meestal gaan bomen de hoogte in. Wil je dat benadrukken, maak dan een ‘staande’ foto. Dit wordt de ‘portretstand’ genoemd.

Gebruik juist de ‘landschapsstand’ wanneer je een breed, panoramisch beeld wil. Zoals op deze foto met de afslaande wandelpaden en de voorjaarsbloeiers op de bodem.

Bomen op een rij, die zie je vaak langs de weg of in een park. Ga op zoek naar een rij bomen, en fotografeer ze niet náást, maar juist áchter elkaar. Zo krijg je diepte in de foto, de bomen worden steeds kleiner in de verte. Bij mist verdwijnen ze op een gegeven moment zelfs helemaal.

Stil of rumoer

Stil, rustig weer? Dan kun je de mooiste spiegelfoto’s maken van bomen in water.

Wind en bomen, dat is voor iedere fotograaf een uitdaging. De takken zwiepen heen en weer, alles beweegt. Maar als een boom altijd de wind van één kant krijgt – wat in de duinen vaak zo is – dan groeit deze helemaal scheef. En krijg jij in je foto een verstilde beweging.

Bomen geven beschutting aan dieren.  Ze hoeven dan niet totaal in beeld te staan, de stam en wat takken is voldoende.

Wirwar en poortjes

Kijk eens omhoog langs een boom, naar de takken en takjes. Hoe kun je die wirwar fotograferen? Laat je een stuk boom vanuit de zijkant de foto binnenlopen? Fotografeer je alleen de takken en probeer je in de hoeken takken binnen te laten lopen? Werk je tegen de zon in (de zon schuilt achter een tak), zodat de takken zwart worden en alle structuren goed zichtbaar worden? (Kijk nooit door je lens naar de zon, je kunt je oog beschadigen.)

Door de jarenlange groei van bomen ontstaan soms poortjes. Ook kunnen overhangende takken voor de mooiste kaders zorgen. Je krijgt zomaar een natuurlijke rand om je foto cadeau.

Gastvrij

Paddenstoelen, mosjes, insecten, vogels… bomen zijn gastvrij. Vooral de oude stammen en takken leveren je prachtig materiaal voor de mooiste foto’s.

Blad, schors en jubeltenen

Bij het fotograferen van schors kun je zoeken naar bepaalde patronen of lijnen. Zet alleen de schors op de foto. Aan de voet van vooral oude bomen ontstaan de meest bizarre vormen.

Tot slot

Eén blaadje aan een wintertak is ook een foto waard. Met dat laatste blaadje sluit ik af. Ik wens iedereen veel fotoplezier!” Wij bedanken Nicole voor alle inspirerende foto’s en ideeën!

Tips & tricks

Nicole van As

Mijn opa was beroepsfotograaf, dus misschien heb ik het van hem? Het is niet mijn beroep, maar wel mijn passie en hobby. Wanneer ik buiten ben, dan denk en kijk ik voortdurend als fotograaf. Sommige mensen maken een hartje met hun vingers. Ik niet, haha. Ik maak voortdurend vierkanten of rechthoeken met mijn vingers om te zien of iets een mooi plaatje oplevert!

Nicole van As

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Doe mee aan de Duinendag!

    In de duinen is er altijd wel iets te zien, te beleven of ontdekken. Zeker tijdens de Duinendag. Rond ons bezoekerscentrum Tenellaplas en in de duinen hebben we een prachtroute voor je uitgezet.

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder