Het gouden uur voor de mooiste natuurfoto’s

Dit is de tijd rond zonsop- of zonsondergang wanneer het licht op zijn allermooist is. Dé tijd voor natuurfotografen om foto’s te maken! Hieronder geven we tips om alles uit het gouden uur te halen.

Het gouden uur

Het uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang worden beide het ‘gouden uur’ genoemd. Die tijd is perfect om te fotograferen. Het licht is bijzonder, soms hangt er een echte ‘gouden gloed’ over het landschap. Kijk maar eens naar deze eerder ingezonden foto ‘Grutto in de Vlietlanden’ van Henk de Haan. Hij heeft het gouden licht fantastisch gevangen.

Vroeg opstaan

Zet desnoods twéé wekkers, maar zorg dat je op tijd bent, zoals Niels van Pelt toen hij deze heckrunderen fotografeerde. Het zou toch jammer zijn als dat mooie ochtendlicht er al is en jij bent nog op weg naar je locatie.

Hoe laat?

Hoe laat is het ‘gouden uur’ precies? Dat varieert per seizoen. Op internet zijn zonsopgang- en zonsondergangtijden te vinden voor verschillende locaties. In de app-store kun je verschillende apps downloaden, zoals Photo Time Calculator voor het Gouden Uur.

Uur of kwartiertje?

Het gouden uur kan een uur duren, maar ook veel korter. Maak gebruik van de tijd die er is. Het weer kan veranderen, de lucht bewolkt raken. Wolken zijn niet altijd funest voor een sfeervolle foto, ze kunnen het landschap bijzonder aanlichten. Wolken hebben soms een prachtige gouden rand met de zon erachter. Bij een zonsondergang zorgen wolken voor extra kleur. Zoals op deze foto van W. Baas, gemaakt in polder Stolwijk.

Het blauwe uur

Na het gouden uur ’s avonds volgt het blauwe uur. De zon is achter de horizon, maar het licht is nog niet weg. De lucht gaat langzaam naar zwart, maar eerst is er een prachtig oplichtend blauw, dat zeer de moeite waard is. Ga niet meteen weg als de zon in de zee is gezakt.

Ook boven land zorgt het blauwe uur voor bijzondere foto’s. En ook voor dit blauwe uur geldt: het kan veel korter zijn. Bram Kool ving het blauwe licht zowel in de lucht als in het zeewater.

Tegenlicht

De ondergaande zon schijnt recht in je lens. Gelukkig zijn de meeste automaten, ook op je mobiele telefoon, erop ingesteld en gaat het vaak goed. Toch ligt overbelichting op de loer. Fotograferen in RAW kan altijd, maar dan heb je achteraf veel werk op de computer om de foto optimaal te krijgen. Het is het best om te werken met statief en een lage ISO-waarde. Geen statief? Gebruik een paaltje of andere stevige ondergrond. Chris van Es fotografeerde de laatste zon recht in zijn lens, met stralend effect.

Tip

Er zijn kleine, handige statiefjes te koop, waar ook een mobiele telefoon in past. Je kunt ze zelfs aan een hek of boomtak vastmaken en op afstand bedienen of met een ruim afgestelde timer.

Kijk en vergelijk

Ga niet alleen ’s morgens, maar pak hetzelfde standpunt (of daar direct in de buurt) nogmaals in het avondlicht, misschien zelfs in andere weersomstandigheden. Het is bijzonder om twee, of zelfs drie, lichtsoorten te kunnen vergelijken zoals hier bij Boezemmolen No. 6, Haastrecht, beide foto’s van Harry.

Tegenlicht verstopt

Het vraagt wat van het standpunt, maar hoe mooi is het als het zonlicht precies door een boomopening valt, zoals op de foto van Gieny Westra. Ook kun je het licht verstoppen door er bijvoorbeeld een bloem voor te zetten. Het verandert paardenbloempluis in goud.

Bij het water

Maak gebruik van water in de nabijheid; spiegeling van kleur en sfeer zorgt voor extra effect. Een zonsondergang vanaf het strand is een klassieker die telkens weer mooier kan. Ook oplichtend water vanuit kleine sloten of plassen maakt een foto bijzonder. Joke van der Zwet: ‘Vrijheid op een verlaten strand’.

Het weer

Ook bij een licht bewolkte hemel kun je een gouden uur treffen. Ochtendmist is een cadeautje, te zien op de foto van J. Abbel ‘Ochtendzon en nevel in Lentevreugd’. Eigenlijk is elk weertype goed, soms moet je even wachten tot de zon het gouden licht tevoorschijn tovert.

  • Kraak de zomerquiz

    Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

    Lees verder

    Lees verder
  • Dit zijn wij

    We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerwandelingen

    Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder