Idde Lammers

Over dit gebied

De Elfenbaan (45 hectare) is een langgerekt natuurgebied van 20 kilometer langs de N11 tussen Zoeterwoude en Bodegraven. Het gebied verbindt verschillende natuurgebieden en is zo een belangrijke groene schakel tussen de Reeuwijkse Plassen en het Vlietland, waarlangs dieren zich kunnen verplaatsen. De Elfenbaan is eind 2021 na onderzoek door milieuorganisatie Natuur& Milieu verkozen tot een van de tien ‘waterparels’ in Nederland. Dit vanwege de goede waterkwaliteit en de rijkdom aan flora en fauna. Daar zijn wij als Zuid-Hollands Landschap natuurlijk erg blij mee. De waterkwaliteit van de Nederlandse oppervlaktewateren staat namelijk erg onder druk.

Helder water

In de Elfenbaan vind je een variatie aan landschapssoorten: bossen, plassen en kruidenrijke graslanden. Tel daar de knotwilgen en de grazende koeien bij op en je hebt een typisch Hollands landschap, waarin onder andere de hermelijn zich thuis voelt. De graslanden maaien we. Zo krijgen bloemen en kruiden een kans en dat is weer goed voor insecten zoals wilde bijen en vlinders als het hooibeestje. De plassen houden we open, zodat het water helder blijft. Daardoor komen er typische poldervissen voor als kleine modderkruiper en bittervoorn. Ook groeit er krabbenscheer, een opvallende waterplant met zwaardvormige bladeren, die erg gevoelig is voor milieuvervuiling. We hebben rond de plassen natuurvriendelijke oevers gemaakt die geleidelijk aflopen. Op die manier zijn ze aantrekkelijker voor vogels met hun jongen. Benieuwd naar het gebied? Bij de carpoolplaats Gemeneweg in Hazerswoude kun je het gebied in. Verder is het terrein te zien vanaf de fietspaden langs de N11.

Locatie

Tussen Zoeterwoude en Bodegraven

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

  Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

  Lees verder

  Lees verder
 • Geef voor de allerkleinsten

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar veilig groot worden is in onze drukke provincie niet vanzelfsprekend. Daarom zetten wij ons deze maanden éxtra in om de overlevingskansen voor volgende generaties natuur te vergroten.…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zes tips om een kraamkamer te maken van je eigen tuin

  Ook in je eigen tuin kan je genieten van jong grut in het voorjaar. Kijk de kunst af van onze boswachters en ga aan de slag met onderstaande tips. Zo maak je van je tuin…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder