Idde Lammers

Over dit gebied

De Elfenbaan (45 hectare) is een langgerekt natuurgebied van 20 kilometer langs de N11 tussen Zoeterwoude en Bodegraven. Het gebied verbindt verschillende natuurgebieden en is zo een belangrijke groene schakel tussen de Reeuwijkse Plassen en het Vlietland, waarlangs dieren zich kunnen verplaatsen. De Elfenbaan is eind 2021 na onderzoek door milieuorganisatie Natuur& Milieu verkozen tot een van de tien ‘waterparels’ in Nederland. Dit vanwege de goede waterkwaliteit en de rijkdom aan flora en fauna. Daar zijn wij als Zuid-Hollands Landschap natuurlijk erg blij mee. De waterkwaliteit van de Nederlandse oppervlaktewateren staat namelijk erg onder druk.

Helder water

In de Elfenbaan vind je een variatie aan landschapssoorten: bossen, plassen en kruidenrijke graslanden. Tel daar de knotwilgen en de grazende koeien bij op en je hebt een typisch Hollands landschap, waarin onder andere de hermelijn zich thuis voelt. De graslanden maaien we. Zo krijgen bloemen en kruiden een kans en dat is weer goed voor insecten zoals wilde bijen en vlinders als het hooibeestje. De plassen houden we open, zodat het water helder blijft. Daardoor komen er typische poldervissen voor als kleine modderkruiper en bittervoorn. Ook groeit er krabbenscheer, een opvallende waterplant met zwaardvormige bladeren, die erg gevoelig is voor milieuvervuiling. We hebben rond de plassen natuurvriendelijke oevers gemaakt die geleidelijk aflopen. Op die manier zijn ze aantrekkelijker voor vogels met hun jongen. Benieuwd naar het gebied? Bij de carpoolplaats Gemeneweg in Hazerswoude kun je het gebied in. Verder is het terrein te zien vanaf de fietspaden langs de N11.

Locatie

Tussen Zoeterwoude en Bodegraven

 • Nieuwe natuur onder de rook van Rotterdam

  Mede dankzij de bijzondere steun van onze Beschermers hebben we 15 hectare buitendijks gebied bij Poortugaal kunnen aankopen. Het voormalige Antes-terrein onder de rook van Rotterdam wordt ingericht als natuurgebied.

  Lees verder

  Lees verder
 • Primeur: eerste broedende grote zilverreiger in Utrecht

  Dankzij de inzet van drones is in de provincie Utrecht een broedende grote zilverreiger ontdekt. Deze nieuwe techniek is dit jaar voor het eerst ingezet om broedende purperreigers, blauwe reigers en lepelaars te monitoren in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Gezocht: 658 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken 658 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurcompensatie Maasvlakte II niet uitgevoerd: stap naar rechter

  Veertien jaar na de aanleg van de Tweede Maasvlakte is de noodzakelijke en wettelijk verplichte compensatie voor verloren gegane zeenatuur, nog steeds niet gerealiseerd. Dat is in strijd met de verleende vergunning en daarmee komt…

  Lees verder

  Lees verder