Over dit gebied

De Elfenbaan (45 hectare) is een langgerekt natuurgebied van 20 kilometer langs de N11 tussen Zoeterwoude en Bodegraven. Het gebied verbindt verschillende natuurgebieden en is zo een belangrijke groene schakel tussen de Reeuwijkse Plassen en het Vlietland, waarlangs dieren zich kunnen verplaatsen. De Elfenbaan is eind 2021 na onderzoek door milieuorganisatie Natuur& Milieu verkozen tot een van de tien ‘waterparels’ in Nederland. Dit vanwege de goede waterkwaliteit en de rijkdom aan flora en fauna. Daar zijn wij als Zuid-Hollands Landschap natuurlijk erg blij mee. De waterkwaliteit van de Nederlandse oppervlaktewateren staat namelijk erg onder druk.

Helder water

In de Elfenbaan vind je een variatie aan landschapssoorten: bossen, plassen en kruidenrijke graslanden. Tel daar de knotwilgen en de grazende koeien bij op en je hebt een typisch Hollands landschap, waarin onder andere de hermelijn zich thuis voelt. De graslanden maaien we. Zo krijgen bloemen en kruiden een kans en dat is weer goed voor insecten zoals wilde bijen en vlinders als het hooibeestje. De plassen houden we open, zodat het water helder blijft. Daardoor komen er typische poldervissen voor als kleine modderkruiper en bittervoorn. Ook groeit er krabbenscheer, een opvallende waterplant met zwaardvormige bladeren, die erg gevoelig is voor milieuvervuiling. We hebben rond de plassen natuurvriendelijke oevers gemaakt die geleidelijk aflopen. Op die manier zijn ze aantrekkelijker voor vogels met hun jongen. Benieuwd naar het gebied? Bij de carpoolplaats Gemeneweg in Hazerswoude kun je het gebied in. Verder is het terrein te zien vanaf de fietspaden langs de N11.

 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder