Over dit gebied

Natuurreservaat de Kouwe Grond bij Ouddorp (2 ha) is een mooi voorbeeld van een schurvelingenlandschap, met eeuwenoude akkers en daaromheen zandwallen. Dit landschap is typisch voor Goeree-Overflakkee. Helaas is het op veel plekken verdwenen. Het Zuid-Hollands Landschap beheert en beschermt daarom de Kouwe Grond. We maaien de akkers en zorgen ervoor dat de hoagten niet overwoekerd raken met bramen en brem. Op die manier houden we de kenmerkende hoogteverschillen zichtbaar. Hier profiteren ook planten en dieren van. In het gebied groeien zandzegge, schapenzuring en muizenoor en er leven kleine schoonheden als het zandblauwtje, de blauwvleugelsprinkhaan en de veldkrekel.

Zandblauwtje

Het schurvelingenlandschap

Het schurvelingengebied van Ouddorp is uniek. Niet alleen op Goeree-Overflakkee, maar ook daarbuiten. Nergens anders vind je zoveel door mensen aangelegde zandwallen op zo’n kleine oppervlakte. De boeren legden deze zandwallen of schurvelingen in de middeleeuwen aan rond hun akkers om de gewassen te beschermen tegen stuivend zand. Later verlaagden ze hun akkers vaak nog verder, zodat de gewassen met hun wortels makkelijker bij het grondwater konden komen. Het zand dat ze weghaalden, gooiden ze op de wallen, die daardoor nog hoger werden. Zo ontstonden wallen of ‘hoagten’ van soms wel vijf meter hoog. Het schurvelingenlandschap op Goeree-Overflakkee staat onder druk. Veel zandwallen zijn intussen gladgestreken en bebouwd. Vanwege de cultuurhistorische waarde zet het Zuid-Hollands Landschap zich daarom in voor schurvelingengebieden als de Kouwe Grond.

Locatie

Bij Ouddorp

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder