Idde Lammers

Over dit gebied

Natuurgebied de Snakkert (8 hectare) aan de Lek bij Ammerstol ontstond door het plan ‘Ruimte voor de rivier’. Door allerlei ingrepen kregen de grote rivieren meer ruimte, zodat de kans op overstromingen kleiner zou worden. Rijkswaterstaat heeft bij Ammerstol een voormalig bedrijventerrein afgegraven en ingericht als uiterwaarde. Nu beheert het Zuid-Hollands Landschap deze buitendijkse natuur, die onder invloed staat van het getij van de Lek. Je kunt er bevers tegenkomen, maar ook veel rietvogels en ganzen. We maaien de kruidenrijke graslanden. Zo blijven ze aantrekkelijk voor insecten. Ook houden we de geulen open, zodat het water goed ín en úit kan stromen.

Bijzondere getijdennatuur

Het getij van de Lek zorgt in de Snakkert voor bijzondere plantensoorten, zoals de spindotter. Deze plant maakt zijn eigen stekjes aan, compleet met worteltjes. Die stekjes doen een beetje aan spinnetjes denken. Vandaar de naam ‘spindotter’. Als de volwassen plant aan het eind van het seizoen vergaat, voert het getijdewater de stekjes mee en zet ze af op een andere plek, waar ze zich verder kunnen ontwikkelen. Spindotters zijn dus afhankelijk van het getij en groeien alleen in zoetwatergetijdengebieden als de Snakkert. 

De kern van de Snakkert bestaat uit ruigte en enorme rietkragen. De natuur mag zich hier volop ontwikkelen. Dat is goed voor de insecten en dus ook voor insectenetende vogels als de blauwborst, rietzanger en rietgors. Andere delen maaien we. Zo houden we de graslanden kruidenrijk en zorgen we ervoor dat de dijken niet verruigen. 

Door het gebied voert een wandelpad. Vanaf de bankjes op de dijk kun je het gebied goed overzien. Op de dijk is een kleine parkeerplaats.

Locatie

Bij Ammerstol

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder