Idde Lammers

Over het fort

Fort Noorddijk (5 hectare) ligt aan de Noorddijk bij Hellevoetsluis en was van 1884 tot 1945 een militair verdedigingswerk. Het Zuid-Hollands Landschap beheert nu het fort, zodat het behouden blijft voor toekomstige generaties. Het fort en de begroeiing eromheen trekken veel dieren aan. Enkele jaren geleden hebben we Fort Noorddijk gerestaureerd. Tijdens die restauratie zijn twee ruimtes speciaal ingericht om onderdak te bieden aan vleermuizen. Zo hebben we het voor vleermuizen nog aantrekkelijker gemaakt om bij ons te komen overwinteren. Het fort is alleen onder begeleiding toegankelijk.

Geschiedenis

Fort Noorddijk was onderdeel van de Stelling van de Monden der Maas en het Haringvliet. Die stelling bestond uit de vestingsteden Brielle en Hellevoetsluis, met daartussen Fort Noorddijk en Fort Penserdijk, ten zuiden van Brielle. Bij een aanval vanaf zee konden de polders onder water worden gezet. 

De betonnen muur bij de ingang is in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd. Uiteindelijk is de waterlinie slechts één keer gebruikt: in 1944 zette de Duitse bezetter een aantal polders onder water. Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende voor Fort Noorddijk ook het einde van zijn militaire functie.

Oude knotwilgen

Op het forteiland staat nu de natuur op nummer één. Het rustige fort is erg geschikt als overwinteringsplaats voor vleermuizen. Ze kunnen hier lekker in kieren wegkruipen, de luchtvochtigheid is er constant en het is er altijd ongeveer 13 graden Celsius. Na de restauratie van het fort is het er voor vleermuizen nóg aantrekkelijker. De nieuwe verblijfplaatsen zijn geschikt gemaakt voor de gewone dwergvleermuis, de grootoorvleermuis, de ruige dwergvleermuis en de watervleermuis.
Ook rondom het fort tref je veel dieren aan. ’s Zomers zorgen grazende schapen voor het onderhoud van de dijk. In de rietkragen broeden rietzangers en kleine karekieten en in de gracht dobberen in de winter slobeenden, kuifeenden en krakeenden. Elk jaar knotten wij (en veel vrijwilligers!) een derde van de wilgen op en rond het fort. Het knotten van wilgen is een oud gebruik en een belangrijk onderdeel van onze cultuurhistorie. In de oude knotbomen vinden bovendien allerlei insecten, mossen, paddenstoelen en dieren een plekje. Zo bouwt de wilde eend graag zijn nest veilig en hoog in een holte van een oude knotwilg.

Praktische informatie

Beperkt open

Het fort is nu alleen nog tijdens de Open Monumentendag en Voorne In Stelling te bezoeken. Hopelijk kan het fort in de toekomst vaker opengesteld worden.

Parkeren

Bij het rustpunt op de dijk bij Fort Noorddijk kun je parkeren.

Wandelen

Het is mogelijk om deels om het fort heen te wandelen.

Publiekslievelingen

Vleermuizen, rietzanger, kleine karekiet. Bijzonder is dat er veel eenden overwinteren op de fort gracht zoals de slobeend, kuifeend en krakeend.

Locatie

Noorddijk, Hellevoetsluis

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerkrant 2023

    Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder