Jelga Biesheuvel

Over dit gebied

Natuurgebied Over-Heicop (23 hectare) bij Schoonrewoerd is een relatief klein terrein, maar alle kenmerkende landschapstypen van de Vijfheerenlanden komen er voor: populierenbossen, geriefbosjes, bloemrijke graslanden en grienden. Het Zuid-Hollands Landschap behoudt en onderhoudt deze karakteristieke begroeiing. Zo maaien we de graslanden twee keer per jaar en we voeren het hooi af. Dit doen we om de grond te verschralen. Oude soorten van het boerenland krijgen zo weer een kans, zoals boterbloem, pinksterbloem en ratelaar. Soorten die het tegenwoordig door de bemesting in de landbouwgebieden zwaar hebben. Nu vinden we in de graslanden van Over-Heicop met gemak vijftig verschillende soorten planten en mossen!

Grienden en bossen

Vroeger waren grienden in de laagste en natste delen van de Vijfheerenlanden een belangrijke inkomstenbron. In de hakgrienden werden de wilgen eens in de drie jaar geoogst. De dikke takken werden onder andere gebruikt voor stelen en palen en voor het versterken van oevers. Een deel van de grienden in Over-Heicop onderhouden we nog net als vroeger. We zagen de wilgen elke drie jaar en steken net als toen nieuwe stekken terug in de grond. Ook het riet maaien we. De natuur profiteert van deze hakcyclus. Grasmussen houden bijvoorbeeld van de openheid van net gehakte grienden. De kleine karekiet leeft juist weer liever tussen het riet. In het gebied kun je ook mooie zangertjes horen als de tjiftjaf en de fitis.

In Over-Heicop vind je verschillende soorten bossen: doorgeschoten grienden, een populierenbos uit de jaren vijftig en een jong bos dat we hebben aangeplant om de bestaande bossen aan elkaar te verbinden. In het populierenbos mogen dode bomen blijven liggen, waardoor het bos oogt als een jungle. Het oude hout dient als voedselbron voor paddenstoelen. Ook komen er veel insecten op af, wat weer vogels aantrekt, zoals groene en grote bonte spechten.

Praktische info

Geen honden

Honden zijn niet toegestaan.

Bezoekerspunt

De Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden beheert Natuurcentrum De Schaapskooi bij de ingang van het gebied. Je krijgt hier een compleet beeld van de prachtige omgeving.

Openingstijden Natuurcentrum De Schaapskooi:

 • Zaterdag 10.00 – 16.00 uur
 • Zondag 13.00 – 16.00 uur

Bekijk de speciale site

Parkeren

Met de auto rij je vanaf de N484 richting Hei- en Boeicop via de Overboeicop. Parkeer bij huisnr. 15 naast Natuurcentrum De Schaapskooi.

Openbaar vervoer

Neem buslijn 85 vanaf treinstation Leerdam, stap uit bij halte Kortgerecht Blauwbijl. Wandel bijna 2 km richting Hei- en Boeicop via de Overboeicop. Zie ook 9292.nl.

Laarzen

Het pad is onverhard en kan na drassig worden. Bij of na regen is het dragen van water dicht schoeisel aan te bevelen.

Locatie

Overboeicop 15, 4145 NN, Schoonrewoerd

 • We kunnen niet zonder natuur

  Met een gezamenlijke oproep in in meerdere landelijke dagbladen roepen 64 organisaties namens miljoenen Nederlanders het kabinet op om te bouwen aan een toekomst waarin ruimte is voor natuur, een gezond klimaat en natuurvriendelijke landbouw en aan de slag te gaan…

  Lees verder

  Lees verder
 • De natuur is een voorwaarde voor een gezonde samenleving

  Hank Bartelink directeur-bestuurder LandschappenNL, is gesprekspartner samen met nog vier directeuren van natuur- en milieuorganisaties bij het gesprek over het stikstofdossier met de heer Remkes op maandag 15 augustus. Aanleiding voor het gesprek is de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Omhoog met het veen

  Door het lage grondwaterpeil zakt de bodem in onze veengebieden soms meer dan een centimeter per jaar. Dit vormt een bedreiging voor kwetsbare planten en dieren en leidt tot een hogere C02-uitstoot. Daarom start het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Gezocht: Enthousiaste jongeren voor natuurklussen

  Een bijenburcht bouwen, Tiny Forests (minibosjes) onderhouden, groente oogsten en bomen zagen; Tijdens de Nature Impact Days op 26 t/m 28 augustus kunnen jongeren in Zuid-Holland een weekend lang op verschillende locaties klussen doen om kennis te…

  Lees verder

  Lees verder