Over dit gebied

Natuurgebied Over-Heicop (23 hectare) bij Schoonrewoerd is een relatief klein terrein, maar alle kenmerkende landschapstypen van de Vijfheerenlanden komen er voor: populierenbossen, geriefbosjes, bloemrijke graslanden en grienden. Het Zuid-Hollands Landschap behoudt en onderhoudt deze karakteristieke begroeiing. Zo maaien we de graslanden twee keer per jaar en we voeren het hooi af. Dit doen we om de grond te verschralen. Oude soorten van het boerenland krijgen zo weer een kans, zoals boterbloem, pinksterbloem en ratelaar. Soorten die het tegenwoordig door de bemesting in de landbouwgebieden zwaar hebben. Nu vinden we in de graslanden van Over-Heicop met gemak vijftig verschillende soorten planten en mossen!

Grienden en bossen

Vroeger waren grienden in de laagste en natste delen van de Vijfheerenlanden een belangrijke inkomstenbron. In de hakgrienden werden de wilgen eens in de drie jaar geoogst. De dikke takken werden onder andere gebruikt voor stelen en palen en voor het versterken van oevers. Een deel van de grienden in Over-Heicop onderhouden we nog net als vroeger. We zagen de wilgen elke drie jaar en steken net als toen nieuwe stekken terug in de grond. Ook het riet maaien we. De natuur profiteert van deze hakcyclus. Grasmussen houden bijvoorbeeld van de openheid van net gehakte grienden. De kleine karekiet leeft juist weer liever tussen het riet. In het gebied kun je ook mooie zangertjes horen als de tjiftjaf en de fitis.

In Over-Heicop vind je verschillende soorten bossen: doorgeschoten grienden, een populierenbos uit de jaren vijftig en een jong bos dat we hebben aangeplant om de bestaande bossen aan elkaar te verbinden. In het populierenbos mogen dode bomen blijven liggen, waardoor het bos oogt als een jungle. Het oude hout dient als voedselbron voor paddenstoelen. Ook komen er veel insecten op af, wat weer vogels aantrekt, zoals groene en grote bonte spechten.

Praktische info

Honden welkom

Honden niet toegestaan.

Locatie

Overboeicop 15, 4145 NN, Schoonrewoerd

 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder