Polder Middelblok

Abe Maaijen

Over dit gebied

In de vorige eeuw keek je in polder Middelblok (125 hectare) bij Gouderak slechts uit over eindeloze weilanden. Dat veranderde in 1997. Toen legde het Zuid-Hollands Landschap in het gebied een waterplas aan. De Vogelplas bleek een succes. Vanuit de vogelkijkhut kun je nu honderden eendensoorten en steltlopers van vaak korte afstand zien. We hebben in de polder ook stukken afgeplagd. Daarmee verwijderen we de voedselrijke bovenlaag van de bodem. Planten die in deze omgeving thuishoren krijgen zo weer een kans, zoals orchideeën, koningsvaren, tormentil, reukgras en echte koekoeksbloem.

Vogels kijken

De Vogelplas kreeg brede oevers die slechts langzaam oplopen. De plas mag in de winter vol regenen. In het voorjaar laten we hem leeglopen tot er nog een laagje van zo’n 20 centimeter in blijft staan. Vogels als kievit, scholekster, grutto, tureluur, witgatje en zwarte ruiter speuren dan graag in de natte oeverranden naar wormen. Hun lange poten lijken gemaakt voor dit drassige landschap. 

In het midden is de Vogelplas 2,5 meter diep. Daardoor kunnen vissen en andere waterdieren hier ook bij strenge vorst overwinteren. Een verdieping hoger dobberen de eenden. Met wat geluk spot je een slobeend: het vrouwtje is onopvallend bruin, maar het mannetje is met zijn groene kop en kastanjebruine buik niet te missen. Naar de Vogelplas is een wandelpad aangelegd, omgeven door bosjes. Zo kun je ongezien naar de Vogelplas wandelen. 

In de polder onderhouden we verder een stuk griend. Griendwerkers snoeiden er vroeger wilgentakken, die onder andere werden gebruikt als bezemstelen. Van de dunnere twijgen werden manden gevlochten. We willen de griendwerkerscultuur graag zichtbaar houden voor toekomstige generaties. Daardoor blijven we de wilgen snoeien, net als de griendwerkers van toen…

Praktische info

Tijdelijk niet bereikbaar

Let op! I.v.m. werkzaamheden is het gebied naar verwachting tot januari 2025 niet bereikbaar. Kijk voor meer informatie op: Planning en uitvoering – Veenweiden Krimpenerwaard

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Wandelen

Alleen de gemarkeerde rode paaltjes wandelroute naar de kijkhut bij de Vogelplas is opengesteld. Langs Polder Middelblok loopt een prachtige wandelroute van 13 – 18 kilometer.

 Tiendwegroute aanvragen 

Uitzichtpunt

Op de Snippejagerskade en Gouderakse Landscheiding en Lange Tiendweg is het gebied te overzien.

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Dit zijn wij

    We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder