Over dit gebied

De ‘hobbelwei’ noemen de bewoners van Ouddorp natuurgebied de Westduinen (160 hectare) ook wel. Wie de hobbelige duinen zonder struiken en bomen ziet, snapt meteen waarom. Al eeuwenlang gebruiken de bewoners het gebied. Ze lieten er hun koeien grazen. Die manier van begrazen heeft voor soortenrijk duingrasland gezorgd. Vandaar dat het Zuid-Hollands Landschap het gebied ook nu met koeien blijft begrazen. Zo blijft de karakteristieke duinvegetatie behouden. De Westduinen zijn botanisch gezien van groot belang. Er groeien bijzondere planten, zoals de herfstschroeforchis, waarvan er in Nederland slechts twee vindplaatsen bekend zijn.

Bikkels van de duinen

De Westduinen zijn niet toegankelijk, maar je kunt er wel mooi omheen fietsen. De militaire zendmasten uit de jaren vijftig vallen meteen op. Toch is het de natuur die hier de aandacht verdient. De Westduinen is een zogenaamd binnenduingebied, vol droge toppen en natte duinvalleien. Het is in de loop der eeuwen afgesloten geraakt van de zee. De toppen van de duintjes zijn ontkalkt en voedselarm. De vegetatie in het gebied is mede vanwege deze omgevingsfactoren zeer bijzonder. De planten die je er vindt, zijn echte bikkels. Ze moeten leven in taaie omstandigheden: op de open vlakte, met vaak harde, zilte zeewind, in super schrale grond. Plantjes als knoopkruid, slanke gentiaan en herfstschroeforchissen zijn dan ook klein. Op de open, zanderige stukken vind je korstmossen. 

Rugstreeppadden

De Westduinen trekken veel dieren aan. In de natte duinvalleien voelt de noordse woelmuis zich thuis, een aparte ondersoort die alleen in Nederland voorkomt. In het gebied liggen verschillende poelen. De waterkwaliteit van die poelen is goed. Daardoor komen er veel rugstreeppadden op af. Zij zetten tijdens de voortplantingsperiode hun eitjes af in het kalkhoudende, zwak brakke water. 

De grazende koeien houden het gebied kaal en daar profiteren ook veel vogels van. Op het vlakkere deel broeden kieviten. In andere delen kun je ook veldleeuweriken zien én horen! Voor de bunkers die nog in het gebied aanwezig waren na de Tweede Wereldoorlog heeft de natuur een nieuwe bestemming gevonden: die doen nu dienst als overwinteringsplaats voor vleermuizen.

Praktische info

Fietsen

Je kunt prachtig langs de randen van het gebied fietsen. Er is een rustpunt aan de Klarebeekweg.

Toegankelijkheid

De Westduinen zijn afgesloten voor publiek, je kunt het wel goed vanaf de fiets bekijken. Het gebied is alleen toegankelijk tijdens excursies. Houd onze activiteitenagenda in de gaten!

Locatie

Westduinweg 37, 3253LV, Ouddorp

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder