Over dit gebied

De ‘hobbelwei’ noemen de bewoners van Ouddorp natuurgebied de Westduinen (160 hectare) ook wel. Wie de hobbelige duinen zonder struiken en bomen ziet, snapt meteen waarom. Al eeuwenlang gebruiken de bewoners het gebied. Ze lieten er hun koeien grazen. Die manier van begrazen heeft voor soortenrijk duingrasland gezorgd. Vandaar dat het Zuid-Hollands Landschap het gebied ook nu met koeien blijft begrazen. Zo blijft de karakteristieke duinvegetatie behouden. De Westduinen zijn botanisch gezien van groot belang. Er groeien bijzondere planten, zoals de herfstschroeforchis, waarvan er in Nederland slechts twee vindplaatsen bekend zijn.

Bikkels van de duinen

De Westduinen zijn niet toegankelijk, maar je kunt er wel mooi omheen fietsen. De militaire zendmasten uit de jaren vijftig vallen meteen op. Toch is het de natuur die hier de aandacht verdient. De Westduinen is een zogenaamd binnenduingebied, vol droge toppen en natte duinvalleien. Het is in de loop der eeuwen afgesloten geraakt van de zee. De toppen van de duintjes zijn ontkalkt en voedselarm. De vegetatie in het gebied is mede vanwege deze omgevingsfactoren zeer bijzonder. De planten die je er vindt, zijn echte bikkels. Ze moeten leven in taaie omstandigheden: op de open vlakte, met vaak harde, zilte zeewind, in super schrale grond. Plantjes als knoopkruid, slanke gentiaan en herfstschroeforchissen zijn dan ook klein. Op de open, zanderige stukken vind je korstmossen. 

Rugstreeppadden

De Westduinen trekken veel dieren aan. In de natte duinvalleien voelt de noordse woelmuis zich thuis, een aparte ondersoort die alleen in Nederland voorkomt. In het gebied liggen verschillende poelen. De waterkwaliteit van die poelen is goed. Daardoor komen er veel rugstreeppadden op af. Zij zetten tijdens de voortplantingsperiode hun eitjes af in het kalkhoudende, zwak brakke water. 

De grazende koeien houden het gebied kaal en daar profiteren ook veel vogels van. Op het vlakkere deel broeden kieviten. In andere delen kun je ook veldleeuweriken zien én horen! Voor de bunkers die nog in het gebied aanwezig waren na de Tweede Wereldoorlog heeft de natuur een nieuwe bestemming gevonden: die doen nu dienst als overwinteringsplaats voor vleermuizen.

Praktische info

Fietsen

Je kunt prachtig langs de randen van het gebied fietsen. Er is een rustpunt aan de Klarebeekweg.

Toegankelijkheid

De Westduinen zijn afgesloten voor publiek, je kunt het wel goed vanaf de fiets bekijken. Het gebied is alleen toegankelijk tijdens excursies. Houd onze activiteitenagenda in de gaten!

Locatie

Westduinweg 37, 3253LV, Ouddorp

  • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

    Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

    Lees verder

    Lees verder
  • De Bijentelling komt er weer aan!

    Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

    Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

    Lees verder

    Lees verder