Polder Middelblok Bij Gouderak

Foto: Abe Maaijen - Polder Middelblok Foto: Abe Maaijen

Het terrein Polder Middelblok (53 ha.) is met zijn smalle weidekavels een kenmerkend deel van het veenweidegebied. De polder ligt in een landschap met een vergelijkbaar karakter. De kavels zijn toegankelijk vanaf de Lange Tiendweg of via aanliggende percelen bij Gouderak.

Foto: Abe Maaijen - Polder Middelblok Foto: Abe Maaijen

Praktische info

De percelen worden aan de achterzijde begrensd door de beplanting op de Gouderakse Landscheiding. Aan de noordwestzijde is de bebouwing bij de hoger gelegen IJsseldijk op de achtergrond waar te nemen.

Enkele jaren geleden, 1998, realiseerde het Zuid-Hollands Landschap de Vogelplas Middelblok met subsidie van het Waterleidingbedrijf Zuid-Holland (tegenwoordig Hydron) en het ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Visserij. Het project is een succes! Langs de rand van de polder Middelblok is een plas met een grote oppervlakte aan ondiepe oevers aangelegd. Vanuit de vogelkijkhut zijn honderden eendensoorten en steltlopers veelal van korte afstand te zien. Een geliefde plaats voor vogelaars uit de verre omgeving.

Naar de vogelplas is een looproute aangelegd deels langs de authentieke houtkade, met gebiedseigen struweel en poelen. De beplante aanlooproute is inmiddels ook uitgegroeid tot een rijk gebied waar vele zangvogels, kleine zoogdieren en insecten hun plaatsje hebben gevonden. Een eldorado voor natuurliefhebbers.

Praktische info

Aangelijnd

Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Wandelen

Alleen de gemarkeerde rode paaltjes wandelroute naar de kijkhut bij de Vogelplas is opengesteld.
Langs Polder Middelblok loopt de ongemarkeerde wandelroute: Tiendwegroute

Uitzichtpunt

Op de Snippejagerskade en Gouderakse Landscheiding en Lange Tiendweg is het gebied te overzien.

Routes in dit gebied

Wandelroute 13 - 18 km
Gouderak
0 beoordelingen
Wandelroute 2,5 km
Gouderak
0 beoordelingen