Idde Lammers

Over dit gebied

In natuurgebied Scharperswijk (52 hectare) ten zuiden van Lexmond lijkt de tijd wel te hebben stilgestaan. Hier vind je nog het authentieke kavelpatroon van de Vijfheerenlanden, met langgerekte percelen vol graslanden en grienden. In die grienden werden vroeger wilgentenen geoogst, die onder andere werden gebruikt voor manden en schuttingen. Het Zuid-Hollands Landschap oogst in een deel van de grienden nog net als vroeger wilgentenen. Zo houden we de griendwerkerscultuur in stand. Het andere deel laten we verruigen. Daar staan nu grote eiken en groeien planten als koninginnenkruid en gele lis.

Orchideeën

Je kunt Scharperswijk mooi overzien als je de Bastaardkade volgt en terugloopt langs het Merwedekanaal. De sloten in het gebied zijn kraakhelder en er leven kranswieren in. Die doen denken aan aquariumplantjes, maar het zijn algen die in zuiver water complete onderwaterwouden vormen. 

De vochtige graslanden maaien we en we voeren het hooi af. Op die manier blijft de bodem voedselarm. Daardoor groeien er orchideeën als vleeskleurige orchis en planten als blauwe en blonde zegge. Vanaf half april kun je in het gebied de sprinkhaanzanger horen, een onopvallend bruin vogeltje, met een herkenbare zang: een hoog en snel geratel dat aan een sprinkhaan doet denken.

Locatie

Ten zuiden van Lexmond

  • Vlinderquiz

    Wat weet jij van vlinders? Speel de quiz en test jezelf in 10 veelzijdige vlindervragen.

    Lees verder

    Lees verder
  • Win een vlinderpakket

    Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Red de vlinder

    Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

    Lees verder

    Lees verder